Web Analytics
scris joi, 18.06.2020

TRIBUNALUL BUCUREȘTI A MOTIVAT SENTINȚA ÎN CAZUL CONDAMNĂRILOR DIN DOSARUL „PUBLITRANS”

Ema Pendiuc, fata fostului primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, a fost condamnată în dosarul „Publitrans” la 5 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani, alături de tatăl ei care a primit o condamnare de 8 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și abuz în serviciu.

TRIBUNALUL BUCUREȘTI A MOTIVAT SENTINȚA ÎN CAZUL CONDAMNĂRILOR DIN DOSARUL „PUBLITRANS”

Tribunalul Bucureşti a motivat sentinţa în cazul condamnărilor din Dosarul „Publitrans”. Potrivit procurorilor DNA, o parte din mita pe care Tudor Pendiuc ar fi primit-o în acest caz de la omul de afaceri Valentin Vişoiu ar fi constat într-un apartament în Bucureşti, într-un ansamblu rezidenţial, în valoare de 130.900 de euro, echivalentul a 475.812.18 lei, pentru fiica sa, Ema Pendiuc. Pentru a se disimula această presupusă şpagă şi a crea aparenţa că respectivul imobil intră în mod legal în proprietatea ei, tânăra ar fi încheiat o serie de acte în procedura de vânzare-cumpărare. Interceptari, diverse documente, declaraţii, dar și mărturia unui martor sub acoperire, având numele de cod „Veritas”, au fost probele care au stabilit vinovăţia celor implicaţi.

## Judecătorii au desfiinţat apărarea Emei Pendiuc în faţa instanţei

În timpul procesului, Ema Pendiuc s-a apărat şi a susţinut că banii pentru apartament i-a avut din economii, de la bunica sa şi dintr-un împrumut de la un prieten, Inal Cagri. Instanţa a desfiinţat această apărare.

Instanţa de judecată nu poate primi apărarea inculpatei Pendiuc Emanuela- Elena în sensul că apartamentul a fost achitat din fonduri proprii şi din donaţii din partea bunicii (avansul contractului de vânzare-cumpărare), respectiv dintr-un împrumut de bani primit de la numitul Inal Cagri, în condiţiile în care toate aceste afirmaţii sunt contrazise de probele administrate în cauză.

Astfel, relativ la economiile pretins a fi fost făcute, deşi inculpata a afirmat că a lucrat încă din timpul studenţiei, nu a reuşit să facă dovada împrejurării că sumele de bani astfel cîştigate ii ajungeau atât pentru plata chiriei, a utilităţilor şi nevoilor proprii, cu atât mai mult cu cât în perioada de referinţă nu figurează cu depozite la bănci„,  este explicaţia Tribunalului Bucureşti.

Ema Pendiuc a fost condamnată la 5 ani de închisoare după ce judecătorii au contopit pedepsele pentru cele două infracţiuni pentru care a fost găsită vinovată: 4 ani pentru complicitate la luare de mită şi 3 ani pentru spălare de bani.

Instanţa a ţinut cont de toate circumstanţele personale ale acesteia, adică „are 39 de ani, este căsătorită, are 2 copii minori în îngrijire, studii superioare – Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, este implicată în multiple proiecte ale societăţii civile, destinate cu preponderenţă tinerilor, in prezent lucrează, nu este cunoscută cu antecedente penale, nu a recunoscut săvârşirea faptelor în ciuda unui probatoriu convingător şi a unor apărări contradictorii şi neadevărate, s-a prezentat la fiecare termen de judecată acordat„.

Anul trecut, Ema Pendiuc a realizat mai multe interviuri cu vedete pentru emisiunea „Drumul succesului” de la TVR.

Sentinţa în acest caz, denumit de presa locală  dosarul „Publitrans”, deoarece la mijloc era vorba de o afacere privind achiziţia de către societatea de transport public local a 80 de autobuze, a fost dată în luna februarie a.c. Oamenii de afaceri implicati în dosar au primit sentinţe între 6 ani şi 7 ani şi 8 luni, iar funcţionarii şi directorii Primăriei Piteşti au fost condamnaţi la pedepse între 4 ani şi 6 luni şi 5 ani şi 6 luni.

Fostul edil, afaceriştii şi directorii din Primăria Piteşti care au fost găsiţi vinovaţi în acest caz trebuie să achite Consiliului Local Piteşti prejudiciul de peste 5 milioane de euro.

Instanţa a confiscat de la Ema Pendiuc apartamentul din cartierul rezidenţial Qadra Place, despre care se crede că ar fi fost primit mită de tatăl său. Decizia instanţei nu este definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Antoniu Neguţ

 

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

De la Crin, la cer senin…

La PSD Argeș, se schimbă obiceiurile de consum în materie de insucces. Înfrângerea a devenit pretext motivațional. Nu e rușine, ci, dimpotrivă,...

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...