# Lovitură de teatru: Ivănescu&co. au rămas fără pădure # Terenurile fuseseră retrocedate Ilenei Brătianu, care le-a dat în mare parte magnatului Nicolae Ivănescu pe o sumă modică, acesta vânzând ulterior cu un profit uriaș o parte din terenuri unor investitori evrei
Joi, 3 decembrie, după mai bine de doi ani, Tribunalul Argeș a dat verdictul final în procesul în care Prefectura Argeș cerea anularea titlului de proprietate pentru cele 32,8 hectare de terenuri ce au aparținut Ilenei Brătianu și care au fost transferate de la Rătești tocmai în Pădurea Trivale. La exact un an după ce a decis anularea în parte a titlului de proprietate pentru 25,69 hectare, instanța a anulat titlul de proprietate și în ceea ce privește suprafața de 7,14 hectare. Hotărârea Tribunalului Argeș este definitivă.
Reamintim că Jurnalul de Argeș a fost primul și singurul ziar ce a prezentat pe parcursul a zeci de articole toate detaliile legate de „teleportarea” celor 32,8 hectare de la Rătești în Pădurea Trivale. O „teleportare” ce a fost posibilă în mod cert cu complicitatea autorităților din județ. Prețul plătit Ilenei Brătianu pentru cele 32,8 hectare a fost de doar 5,5 miliarde lei vechi astfel: 3,5 miliarde date de magnatul Nicolae Ivănescu pentru 29,8 hectare și 2 miliarde plătite de către Valerian Jinga pentru 3 hectare. Ulterior, Jinga, a vândut terenul, tot pentru 2 miliarde, Valeriei Stoian, iar aceasta l-a dat apoi firmei Orly Forest, deținută de către israelianul Leza Yosef, pentru 200.000 euro. În ceea ce privește cele 29,8 hectare cumpărate de către Ivănescu, 15,5 hectare dintre acestea au ajuns tot la Orly Forest pentru o sumă uriașă: 2,3 milioane euro! Practic, ca urmare a deciziei Tribunalului Argeș, marii păgubiți sunt firma Orly Forest și Nicolae Ivănescu. Și asta pentru că terenurile se vor întoarce în proprietatea statului.
Directorul Direcţiei Silvice Argeş, Armand Chiriloiu: „Ne vom îndrepta acum împotriva celor care au cumpărat terenurile din Pădurea Trivale”
Am stat de vorbă mai întâi cu prefectul Mihai Oprescu legat de verdictul acestui proces: ”După ce vom primi hotărârea instanței vom face adresă către Direcția Silvică Argeș pentru a face pașii legali privind anularea titlului de proprietate. Noi nu mai avem niciun rol mai departe pentru că nu administrăm păduri”.
Am luat legătura și cu Armand Chiriloiu, directorul Direcției Silvice Argeș, pentru a afla pașii procedurali ce vor urma. „Ne vom îndrepta acum împotriva celor care au cumpărat acele terenuri din Pădurea Trivale. Vom urma procedura standard. Mai întâi trebuie să ne vină hotărârea judecătorească în original, după care se va face acțiunea cât mai repede. Noi nu vom tergiversa acțiunea, vrem să se termine totul cât mai rapid. Vom face notificare la Cadastru, să blocheze vânzările. Și asta pentru că cei care au luat terenurile pot să vândă în continuare, vă dați seama. Noi avem deja proces cu cei de la Cadastru, pentru că am cerut în acest an să se blocheze vânzările acelor terenuri din Trivale, având în vedere că există procese, și nu au fost de acord. Având în vedere sentința, o să notificăm din nou Cadastrul privind blocarea vânzărilor și probabil nu o să aibă încotro și o să blocheze vânzările”.
Valeria Stoian, administratorul firmei ce a cumpărat 22 de hectare în Trivale: „Dacă cei care au vândut terenurile către noi au făcut lucruri ilegale, sunt răspunzători”
Doamna Valeria Stoian, unul dintre administratorii firmei Orly Forest (alături de israelianul Leza Yosef), cea care în 2010 a cumpărat 15,5 hectare din pădurea Trivale pentru peste 2,3 milioane de euro de la afaceristul Nicolae Ivănescu, a acceptat să vorbească mai multe despre problemele legate de Pădurea Trivale.
# Săptămâna trecută, Tribunalul Argeș a decis anularea titlului de proprietate și pentru suprafața de 7,14 hectare din cele 32,8 hectare transferate de la Rătești în Pădurea Trivale, ceea ce înseamnă că practic se anulează titlul de proprietate pentru întreaga suprafață. Și cum partenerii dumneavoastră de afaceri israelieni au cumpărat mai bine de jumătate din acele terenuri, asta vă afectează direct și masiv. Practic, terenurile pe care le-ați cumpărat vor reveni în proprietatea statului. Vă gândiți la o acțiune în instanță pentru a recupera cumva investiția făcută?
– Eu nu știam despre acest proces. Nu am fost înștiințați că există un proces ca să putem să ne apărăm. E o surpriză vestea pe care mi-o aduceți. Asta în condițiile în care noi doream să facem un spital pe o porțiune din acele terenuri. Nici nu îndrăznesc să le spun partenerilor mei de afaceri din Israel că s-a dat o hotărâre prin care se va anula titlul de proprietate pentru terenurile din Pădurea Trivale. Dacă cei care au vândut terenurile către noi au făcut lucruri ilegale, sunt răspunzători. Vom decide ce vom face mai departe după ce vom discuta cu avocații.
# V-a spus vreodată cineva că ar fi litigii în legătură cu acele terenuri din Pădurea Trivale?
– Nu mi-a spus nimeni că nu e în regulă.
# Cât teren ați cumpărat în Pădurea Trivale?
– Cu totul sunt 22 de hectare. Au fost cumpărate prin mai multe firme.
# Din informațiile și documentele deținute, trei dinre aceste 22 hectare au fost cumpărate de la domnul Valerian Jinga.
– Nu. Toate cele 22 de hectare au fost cumpărate de la domnul Nicolae Ivănescu. Am luat totul de la domnul Ivănescu, sunt acte ce atestă asta. Am adus multe milioane de euro în Pitești.
# Vă veți îndrepta în instanță împotriva domnului Ivănescu? Știu că mai aveți niște procese cu dânsul, inclusiv pentru un împrumut luat de la unul dintre partenerii dumneavoastră de afaceri din Israel…
– Mă abțin în ceea ce îl privește pe domnul Ivănescu. Am considerat că este un bun prieten… Avem niște regrete legate de faptul că ne-am cunoscut. Domnul Ivănescu a pierdut toate acele procese. Pentru că nu există nimeni să creadă că te-ai dus și ai vândut ceva, scrii că ai primit toți banii și apoi zici că nu i-ai primit. Sper că după toate eșecurile astea, domnul Ivănescu să realizeze că nu e bine să faci cuiva rău și să încerci să faci rău, că n-a reușit.
Marie Helene Fabra Brătianu: „În acest proces ce mi s-a intentat este o confuzie: problema e în altă parte”
Am realizat un scurt interviu pe marginea verdictului instanței și cu doamna Marie Helene Fabra Brătianu – fiica Ilenei Brătianu și nepoata marelui istoric Gheorghe Brătianu.
# Cine sunt în opinia dumneavoastră vinovații pentru toată această poveste ciudată legată de transferul celor 32,8 hectare de la Rătești în Trivale?
– Procedurile au fost legale, asta înseamnă că terenurile din Trivale au fost considerate la momentul transferului ca fiind disponibile și ca având aceeași natură și valoare ca pădurile de la Rătești. Statul român, reprezentat de către prefect, a semnat această restituire către mama mea. Apoi și-a schimbat opinia, cu argumentul că au fost descoperite a posteriori niște documen
te ce atestă că terenurile au aparținut statului înainte de război. Sunt trei ipoteze: fie administrația din Argeș a comis o eroare, fie e cineva care a trișat, fie această afacere arată dezordinea în ceea ce privește titlurile de proprietate din România. În toate cazurile estimez că sunt o victimă.
# Veți face plângere penală legat de acest dosar?
– Pentru moment aștept să văd cum va răspunde Tribunalul Argeș la apelul nostru.
# Ce veți face în viitor? Vă gândiți să cereți daune? Veți cere în instanță alte terenuri?
– E evident că o să încerc să nu pierd totul în acest dosar. Am pierdut mulți bani, mult timp și mult stres în această afacere, deși mama mea nu a comis nicio greșeală. Pentru moment, aștept.
# Care e opinia dumneavoastră vizavi de decizia instanței?
– Am făcut apel, pentru că ni se pare că justiția nu a venit cu probe convingătoare în favoarea anulării titlului de proprietate. Cred că problema vine din altă afacere, ce a avut loc după restituirea terenurilor: persoana (n. red. – Nicolae Ivănescu) care a cumpărat marea majoritate a pădurilor de la mama mea le-a vândut apoi cu mult mai scump. Pot să înțeleg că justiția română își pune întrebări cu privire la acest subiect. Mi se pare că în acest proces ce mi s-a intentat e o confuzie: problema e în altă parte.
Am dorit să luăm legătura și cu omul de afaceri Nicolae Ivănescu pentru a ne aduce lămuriri vizavi de toate aceste probleme legate de terenurile din Pădurea Trivale, numai că, în ciuda apelurilor noastre repetate, acesta nu ne-a răspuns la telefon.
Cum s-au „teleportat” terenurile Brătienilor de la Răteşti în Pădurea Trivale
Pe 31 august 2005, Ileana Brătianu, prin procuratorul său, Costel N. Ungureanu – bibliotecarul de la Rătești, a revendicat terenurile forestiere ce aparţinuseră istoricului Gheorghe Brătianu, a cărui moştenitoare era. La data respectivă, procuratorul Costel Ungureanu a solicitat Comisiei Locale de Fond Funciar Răteşti restituirea pe vechiul amplasament a unei suprafeţe totale de 170 ha de vegetaţie forestieră, 90 ha în punctul „Parapet” şi 80 ha în satul Tigveni, comuna Răteşti. Cum 32,8 hectare dintre cele solicitate pe vechiul amplasament fuseseră deja atribuite legal altor persoane, Ilenei Brătianu i s-au oferit mai multe variante, în decembrie 2006. După două refuzuri de amplasamente destul de bune din punct de vedere imobiliar, la Valea Mare-Ștefănești și Dobrogostea, a fost acceptată abia a treia variantă, chiar de nerefuzat, tocmai în Pădurea Trivale. În februarie 2007, Prefectura condusă pe atunci de PDL-istul Ion Cîrstoiu, a emis imediat titlul de proprietate, iar terenurile au fost vândute la scurt timp, în luna martie același an, lui Nicolae Ivănescu. În 2009, însă, izbucnește scandalul Pădurii Trivale și aceeași Prefectură Argeș descoperă brusc o serie de hărți conform cărora respectivele hectare din miezul Pădurii Trivale, ajunse în posesia magnatului Ivănescu, ar fi fost în domeniul statului încă din anii 1940. De bună intenție, noul prefect, pesedistul Marcel Proca, demarează, în iulie 2009, o acțiune în instanță pentru anularea titlului de proprietate emis în Pădurea Trivale. Foarte interesant este că, în decembrie 2006, Ocolul Silvic Pitești (prefect era același Ion Cîrstoiu) dăduse scris că terenul respectiv este liber și poate fi retrocedat. Numai că „surprizele” continuă și, în 2010, deși Prefectura deschisese un proces care se afla deja pe rolul instanței, și prin care se cerea anularea titlului de proprietate din Trivale, Ivănescu reușește să înstrăineze o parte din respectivele terenuri unor investitori evrei de la care a primit în total 2,3 milioane euro.
Material realizat de Denis Grigorescu
0 Comentarii