Web Analytics

Tribunalul a anulat actele de demolare a unei părţi de monument din Câmpulung

de | 22.06.2016 19:57 | Dezvăluiri

În acest an a apărut încă un caz ale cărui consecinţe ar trebui să-i vizeze pe cei care au condus şi conduc treburile administrative în municipiul Câmpulung. Demolarea amfiteatrului de vară, anexă a clădirii monument Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, a fost contestată de către Prefectura Argeş, dar, cum este imposibilă repunerea în situaţia anterioară, trebuie să fie traşi la răspundere primarii localităţii, cei care au permis producerea dezastrului.

Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” este clădire monument şi, din cauza faptului că este situată în Câmpulung, se află în proces de reabilitare de peste un deceniu. O bătaie de joc aranjată de Ministerul Culturii, prin Institutul Naţional al Patrimoniului, firma executantă Romconstruct Holding Bucureşti şi marionetele care s-au perindat pe la conducerea Primăriei. O anexă a clădirii, teatrul de vară, nu a constituit obiect al lucrărilor de reabilitare şi consolidare, dar a fost afectată de lipsa de întreţinere de-a lungul anilor. Locul care altădată găzduia Festivalul rock „Posada” devenise sursă de combustibil solid pentru ţigani, astfel că în 2014 a apărut ideea demolării şi a amenajării unei parcări în acea locaţie. Fostul primar Călin Andrei a propus acest lucru celor din Consiliul Local, s-au alocat banii necesari şi a fost emis un certificat de urbanism. Numai că primarul şi-a pierdut mandatul în urma condamnării în Dosarul Şcolilor, iar locul său a fost luat de către viceprimarul de atunci, Liviu Ţâroiu. Iar lucrurile au avansat…
În mai 2015 a fost emisă autorizaţia pentru desfiinţarea amfiteatrului şi amenajarea parcării. O firmă din Câmpulung a intrat cu buldozerul şi a ras scena şi tribunele, având la dispoziţie trei luni pentru finalizarea obiectivului. Numai că ceea ce s-a întâmplat a fost încă un motiv de lansare a unei dispute între grupul de consilieri locali liberali şi „interimarul” pesedist Ţâroiu. Gălăgia creată în jurul cazului a dus la stoparea lucrărilor, deşi răul fusese făcut: amfiteatrul nu mai exista.

Au „operat” primarii, a pătimit un simplu funcţionar

Pentru ca dezastrul să fie complet, s-a descoperit faptul că nu a existat aviz de la Institutul Patrimoniului, prin Direcţia de Cultură Argeş, pentru demararea lucrărilor. Aşa s-a făcut că Inspectoratul de Stat în Construcţii Argeş a aplicat o amendă în cuantum de 5.000 de lei pentru neregula descoperită. În mod ironic, amenda nu a primit-o nici Călin Andrei, nici Liviu Ţâroiu, ci consilierul superior Aurelia Bleotu, din cadrul Direcţiei de Urbanism a Primăriei Câmpulung. Aceasta a contestat aplicarea măsurii contravenţionale, a câştigat, dar acum Inspectoratul în Construcţii a atacat cu apel decizia favorabilă funcţionarului din Primăria Câmpulung.

Demolare anulată, dar numai pe hârtie

Iar lucrurile nu s-au oprit doar la amendă. În cauză a intrat şi Prefectura, la aproape un an de la demolare, cerând anularea actelor prin care s-a permis începerea lucrărilor. Iar Tribunalul Argeş nu a ezitat să dea hotărârea: certificatul de urbanism şi autorizaţia de demolare au fost anulate. Şi aşa au rămas şi până acum, în condiţiile în care Primăria Câmpulung nu a reacţionat cu cerere de recurs.
Dincolo de reglementarea situaţiei prin acţiunea în justiţie a Prefecturii, cert este faptul că amfiteatrul a fost, dar nu mai există. Un alt (mic) exemplu de rea-intenţie, nepăsare şi prostie manifestate de cei care au condus şi conduc Câmpulungul. Şi nimeni nu răspunde, eventual sancţiunea cade tot pe un mărunt funcţionar aflat din greşeală pe traseul intereselor din fruntea Primăriei!
Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii