Web Analytics

Trei atacuri ale urşilor într-o singură săptămână

de | 10.10.2019 13:35 | Actualitate

Săptămâna trecută, mai multe atacuri ale urșilor au avut loc în două comune din Argeș. Luni, 7 octombrie, la Primăria Rucăr s-a întrunit o comisie formată din reprezentanți de la Direcția Agricolă, Garda de Mediu și responsabilii fondului de vânătoare pentru a analiza cazurile raportate.
Un urs terorizează comuna Rucăr de câteva zile. Primarul susține că mamiferul a devenit agresiv. În total, 9 porci domestici au murit sfâșiați doar într-o săptămână. „Am avut două cazuri. Unul în satul Rucăr, strada Mâra, unde ursul a pătruns într-o gospodărie destul de rezistentă și a omorat 4 porci de 250-280 kg. Și tot săptămâna trecută, în satul Sătic, ursul a pătruns într-o gospodărie aflată la liziera pădurii, a omorât pe loc un porc, a luat trei și i-a îngropat în pădure și doi i-a mursecat (sfâșiat, n. red.), iar la două zile a murit și ultimul. În total, localnicul din Sătic are 5 porci morți. E problemă mare, seară de seară suntem solicitați să intervenim”, a spus Ionel Țuluca, din cadrul Primăriei Rucăr. Proprietarii au fost deja despăgubiți pentru porcii uciși de urs.
La finalul acestei săptămâni, în noaptea de sâmbătă spre duminică, și un cetățean din Săticul de Jos, comuna Rucăr, a anunțat autoritățile că a fost mușcat de urs. Am încercat să aflăm dacă bărbatul chiar a fost atacat de urs, în condițiile în care există suspiciunea că rănile acestuia au survenit în urma unei căzături de pe bicicletă. Marian Hiru, directorul Serviciului de Ambulanță Argeș, ne-a confirmat că bărbatul din Săticul de Jos a fost zgâriat în zona feței, bărbiei și la o mână. Bărbatul ar fi pretins că a fost mușcat de urs la orele dimineții, în pădure. El a mai spus că i-ar fi căzut telefonul în apă, așa că nu a reușit să anunțe în acel moment autoritățile. Cert este că, după ce soția acestuia a solicitat o ambulanță, bărbatul a fost dus de echipajul medical la Spitalul de la Câmpulung, unde i-au fost îngrijite leziunile, nu grave, mai spune Marian Hiru.

Primarul din Rucăr: „Este un urs care a devenit extrem de agresiv”

„Am făcut o adresă către Spitalul din Câmpulung, să vedem dacă într-adevăr bărbatul a fost atacat de urs sau a căzut cu bicicleta. Nu avem o informație exactă. Acest urs trebuie extras sau împușcat. Este un urs care a devenit extrem de agresiv și periculos. Înțeleg protecția animalelor sălbatice, dar trebuie protejate și animalele domestice, și oamenii”, a mai spus primarul comunei Rucăr, Ionel Dulamă. Nu este prima dată când comuna Rucăr se confruntă cu urșii. În urmă cu mai multe săptămâni, un urs din comună a fost relocat, iar altul a fost împușcat.

„Sunt vreo 12-15 urși în toate zonele comunei”

De asemenea, la sfârșitul săptămânii trecute, un urs a apărut și într-o gospodărie din comuna Albeștii de Muscel. „Ursul a fost prins într-un gard din proprietatea unui cetățean. Au fost la fața locului cei de la jandarmeria montană și poliția, au asigurat perimetrul și ieri (duminică, 6 octombrie, n.red.), în jurul orei 18, a fost eliberat, ca urmare a tranchilizării, tot în fondul de vânătoare Păpușa-Leaota. Sunt mai multe exemplare la noi, cred că sunt vreo 12-15 în toate zonele comunei. Victime, animale sau omenești, n-am avut. Ferească Dumnezeu!”, a spus primarul comunei Albeștii de Muscel, Cătălin Manta.
Oficial, nu există o statistică a urșilor din Argeș.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii