Dificultățile emoționale, istoricul de traumă și abuz, mediile de viață toxice, anturajul și stresul sever se numără printre factorii ce favorizează și pot conduce către instalarea unei adicții.
Cele mai cunoscute forme și cele mai blamate de către societate sunt cele de alcool și substanțe interzise, însă regăsim și dependența de jocuri video sau de noroc, cumpărături, internet, mâncare sau muncă în exces.
De multe ori ne este ușor să judecăm persoanele ce suferă de adicții. Tindem să le atribuim etichete și să le îndepărtăm, când, în realitate, este important să demonstrăm empatie și să înțelegem de unde pleacă această problemă.
Cum ne dăm seama dacă o persoană apropiată se află într-o situație dificilă și cum putem ajuta în calitate de prieteni, membri de familie sau părți ai aceleași societăți?
Conform medicului Gabor Mate, ce are o experiență vastă în tratarea dependenților, adicțiile au la bază modele de coping compensatorii pentru umplerea golului interior resimțit. Tabloul clinic se prezintă de obicei prin comportamente compulsive, controlul redus al impulsurilor și dorințe intense pentru consumul neîntrerupt, în ciuda răului provocat, iar activitățile sociale, școlare sau profesionale sunt afectate. Cei care suferă de adicții pot conștientiza răul provocat, însă ciclul dependenței continuă, mai ales că locusul controlului scade semnificativ în timp.
Impactul psihologic se răsfrânge în comportamentul persoanei (capacitatea de control și luare a deciziilor este scăzută), în cogniție (memorie și atenţie deficitare), în trăirile afective (iritabilitate, anxietate, depresie).
Procesul de recuperare și vindecare a persoanelor dependente se realizează la nivel medical, prin analize ample și tratament medicamentos pentru controlul sevrajului (în cazul substanțelor ilicite și al alcoolului), și la nivel psihologic, prin psihoterapie cu ajutorul unui specialist în sănătatea mentală.
Psihoterapia ne ajută să identificăm cauzele ce au favorizat adicția, să stabilim metode de coping eficiente, iar în situații de stres, de obicei declanșatoare a comportamentului nedorit, să gestionăm eficient impulsurile.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian şi Andreea Sandu, Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro
Citește și Concepţia de sine. Cine sunt eu?
0 Comentarii