Web Analytics
scris vineri, 07.05.2021

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Izvorul Tămăduirii

Izvorul tămăduirii este una dintre cele mai semnificative sărbători creștine închinate Maicii Domnului și miracolelor pe care ea le-a înfăptuit pentru credincioși. Izvorul tămăduirii mai curge și azi pe meleagurile Istanbulului, ocrotit de zidurile de piatră ale unui lăcaș creștin.

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii este prăznuită în fiecare an în prima vineri după Paști. În 2021, această sărbătoare se ține în Săptămâna Luminată, în ziua de 7 mai. Este o sărbătoare închinată bunătății, generozității și milei cu care Maica Domnului s-a îndurat adesea de cei mai năpăstuiți credincioși.

 

 

CITEȘTE ȘI: Enel Energie şi Enel Energie Muntenia au un nou director general

 

 

 

Tradiția spune că nu este suflet drept să nu se închine la Fecioara Maria fără să primească un semn sau o alinare. Iar legenda care înconjoară Izvorul Tămăduirii, aflat la Istanbul, întărește credința conform căreia Maica Precista ne veghează întotdeauna în clipele cele mai grele.

## Când a apărut și care e semnificația sărbătorii Izvorul Tămăduirii

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii a apărut din vremea împăratului bizantin Leon I, potrivt creștinortodox.ro. Pe atunci, legenda spune că Maica Domnului l-a sfătuit pe împăratul bizantin să ducă un om care era orb lângă Constantinopol, sfătuindu-l să se spele cu apa dintr-un izvor pentru a scăpa de boală.

Orbul a fost vindecat și și-a recuperate pe loc vederea, iar împăratul Leon a ridicat în acele împrejurimi o biserică ce a primit mai târziu hramul Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii.

## Ce superstiții s-au păstrat din bătrâni “Izvorul Tămăduirii”

Pe la 527 d.Hr., se spune că un alt împărat, împăratul Justinian, care s-a îmbolnăvit cumplit, a venit și el la această biserică și s-a vindecat. Izvorul Tămăduirii din legenda cu Maica Domnului mai curge și astăzi în Istanbul.

## Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii

Cu ocazia acestei sărbători importante, creștinii merg la biserică unde la slujbă are loc sfințirea apei, cunoscută și drept Aghiasma Mică.

Acest tip de apă sfințită poate fi băută pe tot parcursul anului, ori de câte ori e nevoie, în special în caz de boală, pentru a aduce liniște și bunăstare. Spre deosebire de Aghiasma Mare, care poate fi băută doar în următoarele 8 zile de la Bobotează, această apă sfințită poate fi folosită oricând de credincioși.

În multe zone ale țării se păstrează tradiția legământului juvenil. Tinerii și adolescenții făceau acest jurământ în case, grădini sau chiar în jurul unui copac înflorit, simbolul primăverii.

 

 

CITEȘTE ȘI: Voleibalistele din Mioveni vor evolua la Turneul Semifinal al Campionatului Național

 

 

 

Din acest ritual, pe lângă jurământul care se rostea cu voce tare, mai făceau parte și colacul împletit, însoțit de o lumânare aprinsă și o strachină din lut. Apoi tinerii fac o masă mare cu bucate tradiționale și ies la joc.

După acest legământ juvenil, în fiecare an, cei care au făcut jurământul în anii precedenți se întâlneau cu cei pe care acum îi considerau rudele lor și petreceau împreună. Legământul solemn pe care și l-au făcut îi determină să se comporte ca rude de sânge, fiind mai mult decât simplii prieteni.

De asemenea, stând la masă ei se sfătuiesc și discută problemele importante pe care le-au întâmpinat peste an. O altă legendă din bătrâni specifică faptul că cei credincioși trebuie să se spele cu roua adunată de pe frunze și să bea agheasmă. Astfel, ei vor fi vindecați de suferințele lor și vor fi feriți de alte boli. Totodată, în trecut, cu ocazia acestei sfinte sărbători, se curățau fântânile și se sfințeau. Bătrânii spuneau că apele sfințite în ziua de Izvorul Tămăduirii nu aveau să mai sece niciodată.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită