Nașterea Domnului și tradițiile populare de Crăciun luminează miezul iernii și aduc bucurie, sănătate și belșug în casele românilor. Copiii și tinerii încă mai învață ce colinde se cântă înainte de Crăciun și imediat după nașterea Domnului.
Una dintre cele mai frumoase tradiții românești de Crăciun este colinda. În toate zonele țării, copiii merg la colindat pe la casele gospodarilor, îmbrăcați frumos de sărbătoare și cântă colinde care vestesc Nașterea Mântuitorului. Copiii sunt răsplătiți cu bomboane, nuci și colaci, dar și cu bănuți pentru pușculiță.
Citește și: Profesorii care nu depun declarațiile de interese până pe 31 decembrie vor fi sancționați
În unele zone ale țării, copiii și tinerii ieșeau la colindat de îndată ce începea postul Crăciunului și mergeau pe la casele de gospodari în zilele de duminică. Dar în cea mai mare parte a țării, copiii ies cu colinda de la Moș Nicolae, de pe 6 decembrie, până la Bobotează.
Se spune că dacă nu primești colindătorii vei avea ghinion. Ei trebuie să îți colinde casa, aducând prosperitate și noroc, iar la final trebuie răsplătiți cu bucate sau bani. Pe vremuri, colindătorii erau cinstiți cu mere, colaci, nuci, vin fiert și altele. Acum, colindătorii sunt întâmpinați cu aceeași bucurie, însă la final sunt recompensați cu bani.
Citește și: Transportatorii vor primi până în martie 2025 ajutorul pentru compensarea creșterii accizei la motorină
Când se merge cu Steaua și ce semnificație are
Unul dintre colindele populare în pe 24 și 25 decembrie este „Steaua sus răsare”. Copiii merg din ușă în ușă cu o stea strălucitoare, decorată și înfiptă într-un băț, aducând aminte de steaua care i-a condus pe magi către locul nașterii lui Iisus.
Un alt colind popular este „Deschide usa, creștine”, care înfățișează momentul când păstorii vin să se închine pruncului Iisus. Versurile sale emoționante sunt cântate încă din cele mai vechi timpuri.
Un alt colind iubit pe 25 decembrie este „Astăzi s-a născut Hristos,” care amintește de vestea minunată adusă de Îngeri păstorilor. Este un colind special, care poate fi cântat în cor și va emoționa orice ascultător.
Citește și: Un copil de 7 ani ar putea rămâne definitiv fără vedere, după ce o petardă i-a explodat în față
0 Comentarii