Web Analytics

„Totul merge pe sacoşă la fabrica de cablaje”

de | 27.09.2012 15:37 | Actualitate

# Greva generală la Lisa Draexlmaier. # Interviu  cu viceliderul sindical Bebe Stanciu. Conflictul de muncă iscat la firma de cablaje Lisa Draexlmaier din Piteşti a luat amploare, peste 1000 de salariaţi din cei aproximativ 2.400 de membri ai sindicatului majoritar intrând în grevă generală marţi dimineaţă, la ora 6. Este și motivul pentru care i-am solicitat viceliderului sindical Bebe Stanciu interviul care urmează.

# Descrieţi-ne puţin conflictul de muncă existent în interiorul firmei Lisa Draexlmaier.
– Se petrec aceleaşi lucruri care s-au petrecut şi acum doi ani. Oamenii au fost forţaţi să semneze trimiterea acasă cu 75% din salariu, lucru care s-a întâmplat şi în 2010. Numai că acum s-a specificat că putem participa la grevă. Cu doi ani în urmă, ne-au ţinut cu mascaţii pe la poartă, timp de o săptămână. Acum ni s-a dat totuşi voie să participăm la grevă. Oamenii sunt însă foarte dezamăgiţi, mai ales că li se impun nişte lucruri pe ei care nu le doresc.
# La renegocierea contractului colectiv de muncă, expirat încă din 7 iulie, nu cumva au avut și angajaţii pretenţii exagerate?
– Nu. Am cerut doar să rămână contractul exact aşa cum a fost până acum. Şi 10 salarii compensatorii de care, în eventualitatea unor concedieri, să beneficieze toţi salariaţii pe perioada cât sunt în şomaj. Din punctul nostru de vedere nu este vorba de o majorare de salariu. Nu ne dorim decât o negociere corectă şi foarte bine definită. Conducerea a venit cu nişte criterii de evaluare profesională conform unor legi, respectiv Codului Muncii, pe care noi le acceptăm, dar vrem ca aceste criterii să fie clare, nu menţionate evaziv sau subiectiv. De subiectivism toată lumea e sătulă la Lisa. Totul merge pe sacoşă în fabrică, iar oamenii nu mai suportă și nu vor decât să fie evaluați corect. Nu vrea conducerea fabricii, în schimb.

„Se fac presiuni uriașe asupra oamenilor”

# Se fac presiuni asupra salariaţilor?
– Bineînţeles că se fac. La ora actuală, conducerea face presiuni uriaşe asupra oamenilor. Sunt ameninţaţi inclusiv că vor fi daţi afară.
# Am înţeles că aţi organizat şi o grevă de avertisment.
– Da. Am făcut o grevă de avertisment. În momentul în care s-a făcut greva de avertisment, angajaţii au fost trimişi în concediu, ca să-şi ducă copiii la şcoală. Acum au găsit varianta că nu avem de lucru şi au trimis mai mult de 50% dintre angajaţi acasă cu trei sferturi din salariu. Toţi cei care erau schimbul trei au fost trimişi acasă pentru a nu participa la grevă, deşi legislaţia reglementează dreptul de a declanşa greva la locul de muncă.
# Din câte îmi aduc aminte, şi la sfârşitul lunii iulie a fost o situaţie similară, când angajaţii au fost trimişi în şomaj tehnic timp de câteva zile…
– Una e să trimită salariaţii în şomaj tehnic atunci când nu avem de lucru şi alta e să-i trimită în concediu când există un confict de muncă şi e programată greva generală.
# Ce veţi face în continuare pentru aplanarea conflictului de muncă?
– Pentru moment, am continuat demersurile şi am declanşat greva generală. Pentru noi faptul că se face o presiune pe membrii de sindicat şi pe salariaţi e dureros. Nu ne aşteptam la aşa ceva!
Iustina BURCEA

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii