# Cel mai mic salariu negociat se încasează la Alprom SA. Industria argeşeană, atât cât a mai rămas din ea, resimte din plin efectele crizei financiare, iar marjele negocierilor salariale dintre sindicate şi patronate sunt din ce în ce mai mici. De departe, în Argeş, cel mai bine se câştigă la Dacia, aceasta şi mulţumită loviturilor de piaţă pe care producătorul de la Mioveni le-a dat cu modelele Logan şi Duster. La polul opus se află Alprom Piteşti, fostul combinat de industrializare a lemnului, aflat acum în portofoliul controversatului om de afaceri Cătălin Chelu. Pentru a completa însă tabloul câştigurilor salariale ale celor care lucrează în industrie, vă prezentăm lefurile minime, maxime şi medii din principalele societăţi argeşene. Menţionăm că acestea sunt salariile de bază negociate, care nu includ sporurile de vechime şi primele de peste an.
1. Rafinăria Arpechim: 2.400 lei
Rafinăria Arpechim, cândva cel mai mare producător de carburanţi al României, funcţionează acum la limita de avarie, austriecii de la OMV fiind decişi să scape cât mai repede de ea. În această componentă a OMV – Petrom salariile se încadrează în valorile de la nivelul întregii companii şi oscilează între un minimum de 1.200 de lei şi un maximum de 4.000 de lei, salariul mediu fiind de aproximativ 2.400 de lei.
2. Dacia Renault: 2.240 lei
Recent încheiate, negocierile de la Dacia au adus în plus la salariu câte 260 de lei pentru fiecare angajat. Astfel, începând cu luna aprilie, constructorii de maşini vor avea salarii cuprinse între un minim de 1.360 de lei în cazul muncitorilor necalificaţi şi 8.760 de lei în cazul anumitor funcţii din managementul producţiei. Salariul mediu la Dacia este, după noua grilă, de aproximativ 2.240 lei.
3. Subansamble Auto: 1.700 lei
Subansamble Auto Piteşti, singura societate din industria argeşeană cu patronat local, se încadrează în zona salariilor rezonabile, deşi acestea nu au totuşi valori foarte mari. Aici salariul minim negociat este de 1.000 de lei, iar cel maxim de 2.000 de lei, salariul mediu pe societate fiind de aproximativ 1.700 de lei.
4. Ana IMEP: 1.463 lei
Ana IMEP rămâne singura afacere constant profitabilă a magnatului George Copos iar salariile de aici ca şi numărul locurilor de muncă au fost influenţate mereu de zgârcenia acestuia. La ora actuală, în fabrica de motoare electrice piteşteană salariul minim este de 1.200 de lei iar cel maxim de 2.100 de lei, valoarea salariului mediu fiind de 1.463 de lei.
5. Alprom: 1.000 lei
Aflat pe o piaţă foarte dură, fostul combinat de prelucrare a lemnului din Piteşti, Alprom S.A., se află într-un declin din ce în ce mai accentuat, fapt care se reflectă şi în salariile destul de mici care se încasează aici. Astfel, salariul minim de la Alprom este de 725 de lei, cel maxim de 1.200 de lei, iar cel mediu de 1.000 de lei.
Lefurile managerilor, top secret
Valorile prezentate în acest articol se referă strict la angajaţii din sectorul productiv, cel de întreţinere şi servicii ori TESA. La toate societăţile menţionate, lefurile directorilor sunt strict confidenţiale şi stabilite direct cu patronatul, în afara grilelor de salarizare valabile pentru restul angajaţilor. De asemenea, mai trebuie spus că majoritatea angajaţilor din societăţile industriale primesc lunar şi tichete de masă, valoare nominală de aproape 9 lei.
(Florin Silvestru)
0 Comentarii