Topoloveniul o plânge pe Tita Bărbulescu

de | 5.12.2021 19:53 | Actualitate, Home

“Drum lin spre stele, Tita Bărbulescu, cetățean de onoare al orașului Topoloveni, unde are loc și un festival ce-i poartă numele. Plecată în lume din mahalaua orașului, nu și-a uitat niciodată rădăcinile, venind foarte des în localitatea căreia i-a compus și o melodie: ,,Dorul de Topoloveni”.

Citește și: Nori negri imobiliari se adună deasupra Primăriei Piteşti

Așa au scris, îndurerați, locuitorii orașului Topoloveni pe grupul cu același nume, la aflarea veștii că îndrăgita solistă de muzică populară, cu origini în această localitate argeșeană, s-a stins din viață. Tita Bărbulescu s-a născut pe 15 februarie 1936, în orașul Topoloveni, județul Argeș.

A moștenit talentul tatălui, Constantin Bărbulescu, un cunoscut lăutar din zona Argeșului, începând de la o vârstă fragedă. La 14 ani a fost cooptată să facă parte din Corul Căminului Cultural Topoloveni-Călinești, unde a participat la Concursul căminelor culturale pe țară, câștigând locul I ca solistă vocală în cadrul corului.

Ea a lăsat în urma ei peste 300 de melodii, multe din folclorul cules de la vechii lăutari argeşeni. Cele mai îndrăgite melodii sunt „Sus’ la munte la Muscel”, „Lele, lelişoara mea”, „De-ai fi neichii drăguliţă”, „Din Piteşti pân’ la Trivale”, „Argeşene, argeşene”. 

Citește și: Testarea în şcoli îi irită pe toţi: elevi, profesori şi sindicalişti / Adrian Voica, liderul SIPA Muntenia: „Nimeni nu are dreptul să practice o meserie în afară de cea în care este acreditat”

De-a lungul carierei sale a colaborat cu mari cântăreţi şi dirijori ai timpului, în turnee de succes din ţară şi străinătate. A fost pe aceeaşi scenă cu Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Ion Luican, Emil Gavriş, Ioana Radu, Mia Braia, Ion Dolănescu, Maria Ciobanu şi mulţi alţii.

În afară de folclor, Tita Bărbulescu avea în repertoriu muzică lăutărească autentică și muzică de petrecere, fiind, pe vremuri, printre solistele preferate de Nicolae Ceaușescu. În februarie anul viitor ar fi împlinit 86 de ani.

Distribuie!

Articol scris de Alina Crangeanu

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Acum! Incendiu puternic la o casă din Argeș
Acum! Incendiu puternic la o casă din Argeș

Un incendiu puternic a izbcunit în urmă cu puțin timp la o casă din comuna Valea Mare Pravăț. Incendiul s-a manifestat la acoperișul locuinței si la o camera de centrală. Pentru alimentarea cu apă, la locul interventiei se depladează încă o autospecială de stingere cu...

Spitalul Câmpulung e blocat și de Ministerul Sănătății
Spitalul Câmpulung e blocat și de Ministerul Sănătății

La Municipalul câmpulungean nu se mai poate face nicio operație sau altă procedură medicală care presupune anestezie, după ce unul dintre medicii de Terapie Intensivă a fost detașat forțat la Județean, iar celălalt a intrat în izolare, având și ceva probleme de...