Web Analytics

Tofan a infestat groapa de la Glina cu cianurile de la Câmpulung

de | 15.03.2018 12:28 | Actualitate

11 Global01# Detalii incendiare din dosarul  „Global Eco Center”

Firma care trebuia să se ocupe de neutralizarea deşeurilor de pe fosta platformă ARO şi reprezentantul acesteia, Vasile Tofan, sunt prinşi acum în două procese penale, cu acuzaţii de fapte care pot avea drept consecinţă aplicarea pedepsei cu închisoarea. Cauzele se află la debut de procedură la instanţele din Câmpulung şi Curtea de Argeş, după ce au fost instrumentate de procurorii de la Parchetul General. Amănunte despre modul de acţiune a celor de la Global Eco Center au fost oferite recent de o asociaţie de protecţia mediului.

Cianurile lui Tofan – încadrate la categoria „H14 Ecotoxic”

Asociaţia Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă a prezentat detalii extrase din rechizitoriu, devoalând grozăvia jocului cu substanţele periculoase găsite sau depozitate pe platforma industrială de la Câmpulung. Potrivit acesteia, procurorii susţin în rechizitoriu că deşeurile cu cianuri aduse de la Câmpulung şi depozitate la groapa de gunoi Glina, fiind foarte periculoase, aveau un regim aparte şi nu puteau fi duse la niciun depozit din România. Aceştia mai susţin că deşeurile respective sunt caracterizate de proprietatea de pericol „H14 Ecotoxic”, care prezintă riscuri imediate sau întârziate pentru unul sau mai multe sectoare de mediu.
Global Eco Center Iaşi a ajuns la Câmpulung în urmă cu nouă ani, în baza unei relaţii contractuale cu Landmark Management, firma care a cumpărat fosta platformă ARO. Practic, societatea din Iaşi, administrată de către Vasile Tofan, s-a ocupat atunci de eliminarea deşeurilor rămase la uzina de automobile. Numai că, potrivit anchetatorilor, în acel proces de ecologizare nu s-au respectat procedurile legale. „(…) inculpatul Tofan Vasile a dispus, condus şi coordonat activitatea de ecologizare a platformei industriale din Câmpulung Muscel, dar, prin încălcarea repetată a obligaţiilor legale, nu a luat măsurile de eliminare totală a substanţelor periculoase din şlamurile provenite din secţia de galvanizare, pe care le-a declarat neîntemeiat deşeuri stabilizate, şi a dispus transportarea acestora la depozitul de deşeuri nepericuloase Glina, în condiţiile în care caracteristicile fizico-chimice ale deşeurilor depăşeau cu mult valorile limită ale criteriilor de levigabilitate (n.r.: însuşirea de a putea fi separat prin antrenare, sub formă de suspensie, într-un lichid şi prin sedimentare succesivă) pentru toate categoriile de deşeuri acceptate la toate depozitele de deşeuri din România, indiferent de categoria acestora”, se precizează în rechizitoriul întocmit de către procurorii Înaltei Curţi. Se mai specifică faptul că, prin aplicarea necorespunzătoare şi/sau incompletă a procedurilor de tratare a deşeurilor periculoase, s-au obţinut nămoluri/şlamuri cu conţinut de substanţe periculoase caracterizate de proprietatea de pericol „H 14 – Ecotoxic” – deşeuri care prezintă sau pot prezenta riscuri imediate ori întârziate pentru unul sau mai multe sectoare ale mediului înconjurător şi care nu puteau fi depozitate în ţara noastră, aşa cum specificau prevederile legale.

Patronul de la Global a trimis la București o probă prelevată din alte deșeuri

11 Global03Mai mult, Tofan este acuzat şi că ar fi încercat să evite prevederile legale în domeniu. Procurorii au descoperit că acesta nu a respectat procedurile de prelevare a probelor de deşeuri pentru analizele fizico-chimice, că a trimis la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului Bucureşti o probă prelevată din alte deşeuri decât cele transportate la depozitul Glina şi că amesteca deşeurile la locul de tratare şi depozitare.
La acest moment încă mai există mii de tone de deşeuri la Câmpulung. Autorităţile susţin că acestea nu prezintă pericol pentru mediu. Iar Global Eco Center a intrat în insolvenţă.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii