Web Analytics
scris vineri, 11.08.2023

Tineri piteşteni de mare valoare. Să iei titularizarea cu 10 şi să nu găseşti post de profesor

A terminat liceul cu 10. Facultatea cu 10. Masteratul cu 10, cu bursă de performanță. Să publici, în studenție, două cărți. Să iei examenul de titularizare în învățământ tot cu 10. Și să nu găsești un post să predai. Să câștigi o pâine.
Este cazul tânărului piteștean Radu-Alexandru Dincă, despre ale cărui reușite „Jurnalul de Argeș” a mai scris. Ce-i drept, este greu de găsit un post de profesor de filosofie în Pitești, în Argeș, în țară. Și asta de când un… filosof, Andrei Marga, pe vremea când a fost Ministru al Educației, a desființat obligativitatea filosofiei în licee. A fost un cor de înjurături, dar legea a rămas neschimbată, indiferent cine a mai ajuns ministru.

Tineri piteşteni de mare valoare. Să iei titularizarea cu 10 şi să nu găseşti post de profesor

O situație asemănătoare a mai experimentat-o, acum vreo două decenii, tot după legea lui Marga, un alt tânăr piteștean valoros, Dragoș Popescu. Acesta și-a făcut și un doctorat în filosofie, și o specializare în filosofie și germană la Berlin, a publicat traduceri din Hegel, doar-doar va găsi un post de profesor. Nu a găsit, mulțumindu-se cu un post de cercetător. Mai cunoaștem și alte cazuri.

Radu-Alexandru Dincă, fire stoică, a declarat pentru „Jurnalul de Argeș”: „Am găsit, până la urmă, niște ore incomplete. O să le iau la acele școli și sper să se elibereze post anul viitor. Oricum, va trebui să dau iarăși examenul…”
Nu vrem să-i tăiem elanul. Pentru că în Învățământ se… ascund multe posturi, la toate disciplinele, nu se dau ca fiind libere la 15 iunie, profesorii se pensionează la 15 septembrie și, ca un făcut, le ocupă tot ei, că, deh, n-are cine. Tineri de valoarea unui Radu-Alexandru Dincă, tobă de carte, pot să învețe și să spere în liniște și pace.

Deocamdată, Radu ține prelegeri lunar de filosofie la Centrul Cultural Pitești. Următoarea chiar vineri, 11 august, ora 11.00, cu tema „Despre dezvoltarea personală și metaforele terapeutice”.

Citește și Expoziţie in memoriam Thury Ştefan

Citește și Filarmonica Piteşti, prezentă şi în 2023 la Festivalul Internaţional „George Enescu”!

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Vorba unui presedinte:”Nu-i convine poate sa plece din tara”!
    Si uite asa, aici vor ramane……… ce vedem.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *