Web Analytics

Timp de trei zile, Simpozion dedicat Experimentului Pitești

de | 30.09.2022 19:32 | Actualitate, Home

A început a 22-a ediție a conferinței internaționale „Experimentul Pitești- Reeducarea prin tortură”. Festivitatea de deschidere a avut loc vineri, 30 septembrie, în sala Filarmonicii Pitești, iar prezentarea lucrărilor va continua și sâmbătă, între 09:00-20.00 la Muzeul Județean Argeș. Evenimentul se va încheia duminică, participanți fiind zeci de foști deținuți politici, experți și profesori din țară și de peste hotare.

În deschiderea evenimentului s-a ținut un moment de reculegere. În sală au fost și elevi de la liceele din oraș. S-a amintit că, la primele ediții ale simpozionului, elevii ofereau câte o floare foștilor deținuți politici. „Să nu ne uitați, dar să nu ne răzbunați” este deviza simpozionului dedicat experimentului – fenomen ce s-a desfășurat la închisoarea Pitești, între anii 1949 și 1951, considerat de mulți specialiști drept cel mai mare program de spălare a creierului prin tortură, din întreg blocul comunist.

Citește și La Pitești, tinerii promovează voluntariatul într-un târg de ONG-uri – PITASO

Simpozionul este organizat de Fundația Culturală MEMORIA-filiala Argeș, în colaborare cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, Primăria Pitești, Muzeul Județean Argeș, Fundația Română pentru Democrație, București, Institutul pentru Studiul Arhivelor Chișinău, Institutul și Biblioteca Română, Freiburg, Germania, Institutul de Istorie Socială „PRO Memoria”, Universitatea de Stat din Chișinău, Republica Moldova și Centrul de Cercetări Istorice din Cernăuți, Ucraina.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *