Web Analytics

Testare antidrog în școli. Cum vrea Ministerul Educației să realizeze acest lucru

de | 14.04.2024 09:18 | Actualitate, Home

Ministerul Educației lucrează la un plan național de testare antidrog în școli și universități.   Va fi necesar un acord, spune Ligia Deca, de la elevii majori sau de la părinții celor minori, însă trebuie stabilit clar cine va face și va interpreta testele.

Citește și: Iranul a atacat Israelul cu sute de drone și rachete

Între timp, un sondaj recent desfășurat de Prefectura Capitalei arată că 60 la sută dintre elevii de peste 18 ani sunt de acord să treacă prin analize de salivă și ulterior de sânge, dacă ar apărea o suspiciune. Acum câteva luni, un copil de nici 10 ani a ajuns la spital cu halucinații de la marijuana. Pe de altă parte, vârsta consumatorilor de drog injectabil a scăzut la 13 ani.

Ligia Deca, ministrul Educației: ”Se discută despre programe naționale de testare și decizia, calendarul, va depinde de momentul în care planul național va fi finalizat. Testarea comportă o serie de precondiții, care țin inclusiv de chestiuni medicale, implică un acord al elevului major sau al familiei și de aceea e discutată inclusiv din punctul de vedere al locului unde se poate desfășura”.

Citește și: A murit socrul vicepreședintelui Adrian Bughiu

O variantă ar fi chiar cabinetul școlii, pregătit să asigure intimitate și confort celui vizat. Mai problematică este stabilirea unei persoane abilitate să recolteze probe biologice și să manevreze echipamentul. La un asemenea test, care costă în jur de 90 de lei, rapoartele arată că 10% din rezultate sunt fals pozitive și 9% fals negative. În plus, consumul de marijuana, de pildă, nu mai e detectat la mai mult de o oră de la consum. Așadar, elevul sau studentul depistat pozitiv la una dintre cele 8 substanțe psihotrope trecute în manualul testului ar trebui dus mai departe la analize de sânge. Ceea ce implică un nou acord din partea elevului major ori a părinților săi.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *