# Din postura de economist la Serviciul Financiar Contabil al Spitalului Județean, Amalia Dumitrașcu a folosit același mod de operare ca și la BCR
După ce la începutul acestui an, Amalia Dumitraşcu a scăpat ca prin urechile acului de o condamnare în dosarul fraudei de 700.000 de euro de la BCR, Curtea de Apel Pitești dispunând în privinţa sa încetarea procesului, ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale, numele său este acum implicat într-un alt scandal de deturnare de fonduri. De această dată la Spitalul Judeţean Argeş, unde aceasta lucrează ca economistă. Conform informațiilor pe care le deținem, scandalul e uriaș fiindcă Amalia Dumitraşcu ar fi recidivat, jonglând cu banii destinați plăților pentru furnizorii spitalului, în mare parte cam prin aceleași mecanisme folosite şi în cazul fraudei de la BCR. Adică a mutat banii din contul spitalului în alte conturi la care a avut acces.
Auditul intern a confirmat suspiciunile
Angajarea Amaliei Dumitraşcu la spital s-a făcut în luna decembrie a anului 2008, la scurt timp după formularea de către BCR a plângerii împotriva ei şi a finei sale, Marilena Ciontu-Tuiu, amândouă acuzate pentru delapidare. Amalia Dumitraşcu a fost angajată ca economist la Spitalul Judeţean în urma susţinerii unui concurs pentru ocuparea respectivului post. Actuala conducere a Spitalului Judeţean, ştiind de acuzele care i s-au adus Amaliei Dumitraşcu în dosarul fraudei de 700.000 de euro de la BCR Piteşti, a monitorizat atent activitatea sa de economist la unitate, iar la începutul acestui an au avut parte de o descoperire nefericită. S-au constatat deturnări ale banilor destinați plăţilor către furnizori, fiind vorba de un prejudiciu substanţial. Conducerea spitalului a solicitat realizarea unui audit intern, care în cele din urmă a confirmat suspiciunile. În prezent, serviciul juridic al Spitalul Judeţean Argeş a depus la Parchet o plângere fiind făcute cercetări de deturnare de fonduri. Pe surse, se vorbește de un prejudiciu de circa 40 miliarde lei vechi. Subit, economista Amalia Dumitraşcu a intrat în concediu, asta într-o tentativă de a liniști apele în acest dosar nou. Plângerea Spitalului Judeţean a fost depusă în luna mai a.c., la Parchetul Judecătoriei Piteşti. Surse judiciare ne-au precizat că dosarul a fost declinat spre cercetare Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş. Alături de Amalia Dumitraşcu sunt cercetate şi alte persoane, inclusiv societăţi. Se ia în considerare cercetarea unui grup infracţional. Am încercat să îi luăm un punct de vedere şi Amaliei Dumitraşcu însă aceasta nu ne-a răspuns la telefon, iar când am căutat-o la Spitalul Judeţean ni s-a reconfirmat faptul că este în concediu.
Managerul Aurelian Gheorghe: „Serviciul juridic a făcut o plângere la Parchet”
Am stat de vorbă şi cu managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Aurelian care ne-a confimat existenţa unor suspiciuni de deturnări de fonduri: „S-au constatat deturnări ale banilor proveniţi din plăţi către furnizori. Am solicitat realizarea unui audit, care în cele din urmă a confirmat suspiciunile. Serviciul Juridic a făcut o plângere la Parchet. Mai multe informaţii nu pot să vă dau”.
Amalia a beneficiat de prescripția faptelor în dosarul BCR, fina sa a ajuns în pușcărie
Reamintim că în dosarul fraudei de 700.000 de euro de la BCR Piteşti, instanţa a condamnat-o pe Marinela Ciontu-Tuiu la trei ani şi şase luni de închisoare, cu executare, în timp ce naşa sa, Amalia Dumitraşcu, a beneficiat de împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale. Au fost menţinute, în schimb, dispoziţiile privind recuperarea de către BCR Piteşti a prejudiciului de peste 30 de miliarde lei de la cele două inculpate, respectiv 1.604.205 lei de la Amalia Dumitraşcu şi 1.422.144 lei de la Marinela Ciontu-Tuiu (foto). Cele două femei au fost acuzate că ar fi jonglat, în perioada 2002-2008, cu banii mai multor clienţi ai băncii, păgubind 11 societăţi, printre care Baroul Argeş, Sindicatul Autoturisme Dacia, Sindicatul Electrica, Alianţa Franceză şi Grupul IATSA SA.
Pe 11 aprilie 2016, în motivarea apelului la sentința inițială a instanței, Amalia Dumitrașcu a descris și metoda de delapidare: „În perioada ianuarie 2002-octombrie 2006, am procedat la lichidarea fără acordul clienților a unor depozite bancare, sumele fiind virate într-un subcont al aceluiași client, deschis fără acordul clientului. Ulterior, suma era virată pe baza unui bilet la ordin sau ordin de plată într-un subcont al altei firme, iar în final banii erau transferați în conturile a două persoane juridice (în una dintre ele administrator fiind mama mea) și, în final, în conturile a șase persoane fizice, de unde sumele respective erau însușite, în numerar, prin casierie”.
0 Comentarii