Web Analytics

Tentativă de asasinat la ARO

de | 2.11.2017 10:08 | Dezvăluiri

4 MihaiCiobanu05# Exhibiţionist sau victimă? # Fostul director al uzinei, Mihai Mărţişor Ciobanu, susţine că s-a încercat omorârea sa prin iradiere

Două emisiuni difuzate în ultimele două duminici de postul B1 TV despre ARO, la care invitat a fost Mihai Mărţişor Ciobanu, fost director general al uzinei între anii 1992-1994, a redeschis în Câmpulung rana provocată de lichidarea unicului constructor de automobile româneşti de teren. De ce şi ce rost mai are relansarea subiectului, acestea sunt lucrurile pe care am dorit să le aflăm chiar de la protagonistul emisiunilor. Şi a ieşit o discuţie lungă, deseori cu alte subiecte, dar toate legate de ARO. ARO, o uzină sabotată permanent, după cum susţine fostul director.

„De data asta va exista și efect”

# Domnule Ciobanu, mai au rost dezvăluirile despre ARO? Vă întreb asta în condiţiile în care nici acum nu a fost (re)cunoscut vreun vinovat pentru dezastrul de la Câmpulung?
– Da, cum să nu! Eu cred că de data aceasta va exista efect…
# Păi a fost un dosar la DNA şi l-au închis.
– Se poate redeschide.
# Ştiţi că există şi opinia că sunteţi pus şi chiar plătit să readuceţi în atenţie subiectul ARO. Cum aţi ajuns să-l discutaţi la B1 TV?
– Eu am fost invitat la o emisiune de 1 Mai, având ca subiect modul cum era sărbătorită Ziua Muncii în marile întreprinderi de pe vremea comunismului. Atunci am atins subiectul ARO, am spus că au încercat să mă asasineze fiindcă mă opuneam lichidării uzinei, iar cei de la televiziune mi-au propus să discutăm pe larg, în altă emisiune, despre acest lucru. Aşa a revenit în atenţie subiectul ARO şi nu altfel!
# Cine a vrut să vă asasineze şi cum?
– Păi cei care aveau interes să distrugă ARO.
# Cine anume?
– Se ştie cine.

„Au încercat să mă asasineze prin iradiere”

# Şi cum?
– Păi am fost radiat zilnic cu izotop de radiu. Îmi puneau în cafea… până m-am prins. Am fost să-mi măsoare nivelul de radiaţii din corp şi era de douăzeci de ori peste limita admisă. S-a înnegrit ecranul calculatorului, nu putea să afişeze indicatorii…
# Şi de la ce a pornit acest lucru?
– Pe când eram director la Institut (n.red.: Cesar ARO, fostul Centru de Studii pentru Automobile), am sesizat afacerea cu Valeologia din Chișinău (condusă de Vitalie Usturoi, fost ofițer sovietic GRU, n.red). A fost un tun de douăzeci de milioane de dolari atunci, la începutul anilor 90. Ideea era să bage ARO în dezastru (s-au livrat către firma Valeologia 3400 autoturisme Aro, iar pe factura de compensare s-a trecut vopsea, care însă nu a mai ajuns niciodată la Câmpulung, n.red) iar cu acea afacere s-a reuşit. Apoi urma să o lichideze. Nu uitaţi de liberalizarea cursului, făcută de Petre Roman, o altă lovitură dată uzinei. Acesta a fost planul lor.
# Al cui?
– Se ştie.
# Păi înseamnă că şi dumneavoastră aţi făcut parte din plan, că în 1992 aţi ajuns director general la ARO!
– Eu am încercat să salvez uzina! Ca dovadă, pe timpul meu lucrurile au început să meargă. S-au înşelat cu mine!
# Şi de aceea v-au dat jos?
– Păi le stricam planurile. Aşa că şeful SRI de atunci (Virgil Măgureanu, n.red) l-a sunat pe şeful FPP de atunci, pe Emil Dima, şi m-a demis.
# Şeful SRI Virgil Măgureanu?! Păi ulterior aţi fost împreună în firma Amrom Automotive 2006!
– (se întoarce către Ion Cotescu, fost lider de sindicat la ARO, care a participat la discuţie: „Vezi ce întrebări pune? Zici că e de-al lor!”). Şi către mine:
– O să revin la Amrom.
# Domnule director, totuşi, chiar mai au rost aceste readuceri în atenţie a treburilor de la ARO? Au trecut atâţia ani, nu s-a întâmplat nimic, nu există vinovat oficial.
– Ba există. Când a fost cu privatizarea, i-am atras atenţia lui Muşetescu (n.r.: Ovidiu Mușetescu, preşedintele APAPS la momentul vânzării uzinei către Cross Lander USA) asupra pericolului. L-am întâlnit pe stradă şi mi-a spus că nu a avut ce face, că un deputat şi un senator de Argeş făceau presiuni şi, dacă nu răspundea la solicitări, era pus în discuţie la premierul Năstase.
# Care senator şi deputat de Argeş?
– Păi care erau atunci… (Ion Cotescu îi şopteşte: „Nicolescu şi Marin”)

„Apropo de Văcăroiu: ştiţi că în Limba Akkadiană «Văcaru» înseamnă «om foarte important»?”

# Ei erau? Ei şi Văcăroiu?
– Păi îi ştiţi, cei care erau atunci! Nu e treaba mea să indic şmecherii, ci doar să arăt faptele. Sunt alţii care trebuie să găsească vinovaţii, există instituţii ale statului. Şi apropo de Văcăroiu: ştiţi că în Limba Akkadiană „Văcaru” înseamnă „om foarte important”?
# Revin cu întrebarea: mai are rost?
– Da, fiindcă şi acum oamenii se întreabă ce s-a întâmplat cu ARO.
# Un efect există totuși: în Câmpulung se discută mult despre aceste emisiuni la care ieșiți în ultima vreme.
– Nu numai în Câmpulung, sunt şi alţii interesaţi. După prima emisiune m-au şi verificat, să vadă dacă sunt agent şi nu au găsit nimic.

După cum se observă, la întrebarea despre cum a ajuns asociat peste 12 ani, în 2006, în firma Amrom Automotive, chiar cu directorul SRI despre care susține că a ordonat schimbarea sa de la Aro în 1994, e vorba de Virgil Măgureanu, Mihai Mărțișor Ciobanu nu a mai revenit, spre a ne răspunde.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii