Web Analytics
scris joi, 13.06.2024

Teatrul de varietăţi din Piteşti

La 1905, la Pitești nu exista teatru dramatic. Existaseră, anterior, niște tentative, chiar de construire a unui sediu, în Grădina Publică, după cum „Jurnalul de Argeș” a scris, dar viață teatrală nu exista decât atunci când poposea vreo trupă de la București (ba chiar de operetă). Situația aceasta avea două cauze: trupele artistice plăteau impozit la Primărie, fără ca acesta să le susțină financiar și consistent, ca în zilele noastre. A doua cauză: lipsa unor actori profesioniști locali (cum era cazul la Câmpulung Muscel, unde exista teatru de la 1848, cu stagiune).

Teatrul de varietăţi din Piteşti

Ce-i drept, în prezent, instituțiile de spectacole din Pitești (teatru, filarmonică) nu s-ar putea autosusține, ar dispărea precum trupele de acum 100 și ceva de ani, veniturile din bilete fiind de cca 5%, restul bugetului cheltuit, de 95%, fiind din subvențiile autorităților locale.
Așadar, la început de secol 20, ca să organizezi spectacole și să plătești chiria pe sală, salarii, decoruri, drepturi de autor etc., trebuia să scoți banii din bilete. Plus să plătești impozitul către Primărie. În fine, îți trebuia public. Iar pentru a se juca „Hamlet” la Pitești chiar că era ceva de domeniul fantasticului.
În schimb, un teatru de varietăți însemna un teatru în repertoriul căruia intrau piese simple, dansuri, recitări, acrobații, jonglerii. Pe gustul și nivelul publicului. Un asemenea Teatru de varietăți a existat la parterul Hotelului „Dacia” din Pitești, pe lângă sau chiar în incinta restaurantului, nu știm sigur.
Am descoperit, în schimb, că, la 17 iunie 1905, Nicolae Ionescu, proprietarul Teatrului de varietăţi din Piteşti, cere primarului I.P. Constantinescu micşorarea impozitului. Orice zi conta! Iată, mai jos, ce-i scrie primarului:

„Domnule Primar,
Cu ocazia morţii Alteţei sale Principele Leopold, fratele regelui nostru, am fost oprit de a mai da concert în teatrul meu de varietăţi, de sub hotel Dacia, pe timp de cinci zile.
Vă rog, dar, binevoiţi a dispoza să fiu scăzut cu suma de lei 35, echivalentul sumei ce urma să plătesc pentru aceste zile. Binevoind a cunoaşte că am mai plătit primăriei suma de lei 70 pentru timpul de la 1 mai pînă la 15 mai a.c. cînd teatrul a fost închis.
Binevoiţi, vă rog, domnule primar, a primi stima şi consideraţia ce vă păstrez.
N. Ionescu”

Probabil, i s-a dat curs acestei cereri. Ce am mai aflat nou e că regele Carol I a instituit în România 5 zile de doliu național la moartea fratelui său…

Citește și Expoziție inedită la Pitești. Feminin Efemer #2: O călătorie artistică prin condiția femeii

Citește și Naistul Gheorghe Zamfir a vrut să fie Cetăţean de Onoare al Piteştiului

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită