Miercuri, 6 martie 2024, s-au împlinit 76 de ani de la înființarea Teatrului “Alexandru Davila” Pitești, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș.
Citeşte şi: Consiliul Judeţean Argeş va premia Excelenţa. Gala, pe 28 martie
“Este zi aniversară. La 6 martie 1948 s-a inaugurat Teatrul Muncitoresc din Pitești, devenit între timp [0]=AZVPDFsurGOuK_XnXh155LbW5-GpacjFQ_Ojo_QfQamHH7hy7qG8Y6GHRWq2s79et6FOSmAqspzTFRnHL4pFkIr2IBXTWPRoBnjZWeP2wujmnFb-e3IWLoHDWUA1D2WKn9IET-29LfYVvFssFRoBVc9ps5E6tl8Sw2p4jDBN9Tqqo_pnOymnqAQHFadbnUlQHNE&__tn__=-]K-R">Teatrul Alexandru Davila Pitesti. De-atunci și până astăzi, activitatea teatrală a avut continuitate în clădirea din Strada Victoriei, la numărul 9. A fost o inaugurare cu fast.
În deschidere, corul și orchestra teatrului, sub conducerea compozitorului Emil Lerescu, au creat o atmosferă deosebit de plăcută. Piesa cu care s-a inaugurat teatrul a fost „Insula păcii”, de Evgheni Petrov.
Conform documentelor aflate în Arhivele Naționale, după ce clădirea Teatrului Comunal se degradase, repetițiile s-au desfășurat în fostul cinematograf „Aquila”. Între timp, piteștenii au participat la refacerea Teatrului Comunal, prin muncă voluntară, iar noua instituție a fost denumită Teatrul Muncitoresc. Evenimentul dedicat inaugurării a început la ora 11, în ziua de 6 martie 1948.
Începea, astfel, o poveste frumoasă dedicată artei teatrale, un destin artistic marcat de numeroase momente memorabile desfășurate, de-a lungul timpului, pe scenele Teatrului Davila. Pentru inițiativă și trudă le mulțumim oamenilor vremii!”, se arată într-un comunicat transmis de Teatrul “Alexandru Davila”.
Cele trei secții ale Teatrului (Secția Dramă ,,Liviu Ciulei”, Secția Revistă „Constantin Zărnescu” și Secția pentru Copii și Tineret ,,Așchiuță”) au menirea de a deschide porți către o lume în care fiecare spectacol poate fi o lecție de viață + sed arată într-un comunicat de presă al instituţiei sărbătorite.
La mulţi ani cu aplauze şi jos pălăria!
0 Comentarii