Taica popa a băgat mâna în banii asociaţiei de locatari

de | 22.02.2012 22:56 | Dezvaluiri

# Scandal! Preotul Cristian Dumitru din Mioveni are plângere penală la Parchet. De mai bine de o jumătate de an, certurile dintre administratorul și locatarii blocului L4 din Mioveni  par să nu se mai oprească. Și, cum se întâmplă de obicei, toată zarva pleacă de la bani. Unde este știrea? Veți spune că administratori care bagă mâna în banii asociațiilor pe care le reprezintă sunt cu miile. Așa este, însă lucrurile se complică teribil atunci când împuternicitul este un preot. Așa cum se întâmplă în cazul lui Cristian Constantin Dumitru, parohul Bisericii „Sfinții Martiri Brâncoveni” care s-a ales nu numai cu oprobriul vecinilor, ci și cu dosar penal, pentru un prejudiciu de aproape 700 de milioane de lei vechi.
Boacănele preotului Cristian Dumitru au ieșit la iveală încă de anul trecut, ca să fim mai exacți, pe 21 aprilie 2011, atunci când doi inspectori ai Compartimentului Sprijin Asociații de Proprietari din cadrul Primăriei Mioveni au făcut un control la Asociația de locatari nr. 64. Cei doi funcționari s-au luat cu mâinile de cap în momentul în care au văzut că slujitorul Domnului și, totodată, administratorul blocului a „uitat” să plătească utilitățile către furnizorul Servicii Utilitare pentru Comunitate, rezultând o gaură de peste 400 de milioane de lei vechi. Preotul nu s-a speriat de concluziile trase de inspectorii primăriei în procesul verbal de control nr. 8873/02.05.2011, ba, mai mult, ca să iasă basma curată, a și semnat un angajament de plată (nr. 5825/2011) pentru suma de care am amintit. În același timp, preotul s-a obligat să anunțe locatarii cu privire la păcatele pe care le-a săvârșit cu gândul, cu fapta ori cu portofelul. Timpul a trecut și, după cum probabil ați ghicit, sfinția sa a pus batista pe țambal, în sensul că nici banii nu i-a achitat, nici locatarilor nu le-a citit despre desfrâul financiar pe care l-a făcut în contabilitatea asociației. În atare condiții, pe 23 ianuarie 2012, inspectorii din primărie au decis să ia la puricat actele pentru perioada 13.02.2009-06.01.2012, pe baza documentelor depuse la control de către administrator. Rezultatul verificărilor a avut darul să-i sperie pe angajații primăriei, care s-au văzut puși în fața unui adevărat mecanism infracțional.

Sfânta contabilitate dublă

De altfel, modul de operare al preotului Dumitru este similar cu cel al marilor evazioniști. Dovadă că verificarea chitanţelor de încasare (n.r.-nepersonalizate, nenumerotate, într-un cuvânt întocmite în disprețul reglementărilor legale în vigoare) emise de către administrator şi confruntarea acestora cu chitanţele de încasare existente la domiciliul proprietarilor a scos în evidenţă faptul că, nici mai mult, nici mai puțin, administratorul a ținut evidenţe contabile duble. N-o spunem noi, ci funcționarii primăriei care au constatat că, în final, gaura lăsată în contabilitate de preotul Dumitru ajunge la aproape 670 de milioane de lei vechi. Cum s-a ajuns aici? Păi, 25.337,84 RON reprezintă soldul de casă nedepus la casieria furnizorului „Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni” SRL, la care se adaugă încă 41.647,73 RON proveniți din încasarea de bani pe chitanțe neînregistrate în registrul de casă al asociației, sumă cu care administratorul a diminuat cotele de întreținere ale proprietarilor în listele de plată.

Ce „vrăji” făcea taica popa

Interesant de amintit că administratorul-preot sau, dacă vreți, preotul-administrator se folosea de tot felul de tertipuri pentru a pune mâna pe banii celor pe care-i reprezenta. Unul dintre exemple se referă la neconcordanțele între numărul de persoane înscrise în listele de întreţinere şi numărul de persoane pentru care se facturează consumul de gunoi menajer. Mai exact, numărul persoanelor pentru care s-a facturat a fost în permanență mai mare decât cel al persoanelor afișate. Colac peste pupăză, preotul Dumitru, la calculul cheltuielilor reprezentând gunoiul menajer, nu ține cont de valoarea facturată de furnizor, 2,8 ron/persoană, și calculează pentru valori mai mari, de 3,1 ron/persoană, 3,28 ron/persoană sau 3,6 ron/persoană, în funcție de cum doresc mușchii domniei sale. De asemenea, listele de întreţinere nu sunt semnate, nu poartă ştampila asociaţiei şi sunt întocmite anapoda, în sensul că cheltuielile de întreţinere nu sunt detaliate în liste, în rubrici distincte, existând doar un total de lună curentă.

Și fără apă, și cu lumina stinsă

Să vă spunem ceva și despre cei care locuiesc în blocul L4, până la urmă adevărații „beneficiari” ai ingineriilor financiare ale preotului Dumitru. Am folosit ghilimelele întrucât din cauza ilegalităților comise de administratorul căzut în ispită angajații de la CEZ au debranșat imobilul de la energia electrică comună pe cele patru scări, iar  Asociaţia de locatari  nr. 64 a fost acționată în instanţă de către furnizorul de apă rece şi salubritate „Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni” pentru recuperarea debitelor restante (dosar nr.23.905/280/2011).

Popa a fost pârât și la Episcopie

Cu toate că preotul Cristian Dumitru a fost destituit din funcţia de administrator, punctul cel mai arzător rămâne recuperarea prejudiciului de 66.985,57 RON.  Iar primul pas a fost făcut, după ce parohului Bisericii „Sf. Martiri Brâncoveni” i s-a întocmit un dosar penal în care este descris întreg mecanismul prin care a chelit contabilitatea asociației. Mai mult, enoriașii păgubiți au trimis o epistolă la Protoieria Mioveni și la Arhiepiscopia Argeșului în care explică, de-a fir a păr, ce apucături are Cristian Dumitru, un individ care, iată, face ce face popa, nu ce zice acesta. Fostul administrator spune însă că nu are nicio vină în această speță. „Nu știu ce să vă răspund, pentru că m-am trezit într-o situație mai mult decât delicată. Am dat o declarație la poliție și urmează ca un expert să vină să vadă toate actele. Ce pot să vă spun e că nu sunt vinovat, vă spun cu mâna pe inimă!”, ne-a declarat parohul Bisericii „Sfinții Martiri Brâncoveni”. Neluţu DINU

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole