Web Analytics

Tăcere mormântală în cazul delapidării de 40 de miliarde lei vechi de la Spitalul Judeţean

de | 10.08.2017 14:09 | Dezvăluiri

7 01Liniște mormântală în cazul delapidării a peste 40 de miliarde lei vechi cauzată Spitalului Județean de către economista Amalia Dumitraşcu. O liniște suspectă, dacă ținem cont de faptul că autopsieri sau medici ai aceleiași unități și care au luat de la pacienți sau aparținători șpăgi infime, de 200-300 lei, au fost plimbați cu cătușe și reținuți de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș. Ce se ascunde, de fapt, în spatele acestei tăceri a organelor abilitate să scoată adevărul la lumină? Sunt și alte persoane influente din spital implicate în această poveste foarte urât mirositoare? De ce n-a fost deranjată până acum, măcar cu o audiere, la parchet sau la poliție, economista Amalia Dumitrașcu?

Cercetată de parchet pentru tunul dat în bugetul Județeanului, Amalia Dumitrașcu s-a internat în spital

După ce a mai beneficiat de câteva zile de concediu de odihnă, pentru a liniști apele, în luna mai, imediat după ce conducerea Spitalului Județean a făcut plângere împotriva ei pentru deturnare de fonduri, Amalia Dumitrașcu se află acum în concediu medical. Din informațiile pe care le avem, economista ar fi invocat probleme de sănătate, motiv pentru care s-a internat într-o clinică privată din Argeș, iar acum se află în concediu medical. Informația ne-a fost confirmată și de către managerul Spitalului Județean, Aurelian Gheorghe, care ne-a precizat: „E bolnavă acum, deocamdată nu este la serviciu. A fost internată, e în concediu medical. Are dreptul să își caute sănătatea, ca orice cetățean. Nu în Spitalul Județean se tratează”.

Când s-a dorit îndepărtarea Amaliei de la Contabilitate, singurul post disponibil pentru transfer era la… Relații cu publicul

În urmă cu aproximativ o lună și jumătate, Amalia Dumitrașcu a fost îndepărtată de la Serviciul Financiar-Contabil, pentru că nu mai putea fi menținută pe un post din care avea acces la conturile spitalului, după ce jonglase în stil mare cu banii furnizorilor. Astfel, conducerea spitalului a luat decizia de a-i da Amaliei, temporar, un alt post. Care ar fi fost disponibil la compartimentul de Relații cu publicul. Numai că, odată mediatizat cazul deturnării de fonduri de la Județean, Amalia risca să fie recunoscută de pacienți și de persoanele care se perindau pe la Registratura spitalului. Astfel că, economistei i s-a dat un alt post, ocupat de o persoană aflată în concediu pentru creşterea copilului, la compartimentul Managementul Calităţii Serviciilor Medicale. Acest post nu are legătură cu sectorul economico-financiar al spitalului, Amalia având atribuţii doar pe partea de proceduri şi avizări.

Managerul Aurelian Gheorghe: „Ne interesează să recuperăm prejudiciul, care va trebui întâi cuantificat exact. Dar toate la timpul lor”

L-am abordat pe managerul Aurelian Gheorghe și vizavi de această tăcere mormântală a instituțiilor abilitate să soluționeze cazul celei mai mari fraude din istoria Spitalului Județean. Dincolo de faptul că nu a dorit să ne ofere mai multe informații legate de direcția în care merge ancheta polițiștilor și a parchetului, devenind chiar nervos la un moment dat, Aurelian Gheorghe ne-a spus: „Eu nu urmăresc cazul acesta în mod special. Am alte probleme acum. Sunt organe abilitate care anchetează. Credeți că ăsta e scopul vieții mele? Scopul vieții mele e să meargă spitalul ăsta bine și să avem ce ne trebuie în spital. Eu mi-am făcut datoria să sesizez anumite aspecte, dumnealor le anchetează. Bine, că s-a constatat și că directoarea economică (n.red. Isabela Din) și-a dat seama. M-ați întrebat cine și-a dat seama. Întrebarea era retorică, nu? Că altfel problema s-ar fi discutat cu ani în urmă, nu ar mai fi continuat și perpetuat. Dar sunt organe abilitate și fiți convinsă că își fac datoria. Trebuie să-i lăsăm pe cei care sunt profesioniști să își facă treaba. Se va ajunge la adevăr, fără discuție, cale de întoarcere nu mai e, dar trebuie răbdare. Cât timp va dura, nimeni nu poate să știe, dar va avea o finalitate pentru că nu e normal să se întâmple astfel de nereguli. Pe noi ne interesează să încercăm să recuperăm prejudiciul, pentru spital ar fi o treabă extraordinară. Va trebui întâi să fie cuantificat exact și apoi sunt mijloace legale prin care să se poată întâmpla, dar toate la timpul lor”.

De la poliție, nicio veste

Am trimis și Inspectoratului de Poliție al Județului Argeș o solicitare pe Legea accesului la informațiile de interes public, în care am cerut să ni se comunice stadiul dosarului privind cea mai mare fraudă din istoria sistemului sanitar argeșean, precum și câte persoane sunt cercetate în această speță. Deși de la Biroul de Presă al instituției ni s-a comunicat că vom primi un răspuns până la închiderea ediției, conducerea IPJ Argeș nu s-a grăbit să ne dea un răspuns. Exact aceleași informații le-am solicitat și Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, unde se află dosarul, însă nici această instituție nu a dat curs solicitării noastre.

Amalia a folosit la Județean un mod de operare similar cu cel de la BCR Pitești

Între 2002 – 2006, Amalia Dumitrașcu, din postura de angajată a BCR Pitești, a jonglat cu banii mai multor clienți importanți ai băncii. Împreună cu fina ei, Marilena Ciontu – Tuiu, Amalia a delapidat aproximativ 700.000 euro, păgubind 11 societăţi, printre care Baroul Argeş, Sindicatul Autoturisme Dacia, Sindicatul Electrica, Alianţa Franceză şi Grupul IATSA SA. Pe 11 aprilie 2016, în motivarea apelului la sentința inițială a instanței, Amalia Dumitrașcu a descris și metoda de delapidare: „În perioada ianuarie 2002-octombrie 2006, am procedat la lichidarea fără acordul clienților a unor depozite bancare, sumele fiind virate într-un subcont al aceluiași client, deschis fără acordul clientului. Ulterior, suma era virată pe baza unui bilet la ordin sau ordin de plată într-un subcont al altei firme, iar în final banii erau transferați în conturile a două persoane juridice (în una dintre ele administrator fiind mama mea) și, în final, în conturile a șase persoane fizice, de unde sumele respective erau însușite, în numerar, prin casierie”. Dată afară de la BCR, Amalia Dumitrașcu s-a angajat în 2008, prin concurs, la Spitalul Județean, la două luni după ce banca a făcut plângere împotriva ei. Deși scandalul fraudării BCR Pitești a devenit public în 2014, niciunul dintre directorii care s-au perindat pe la conducerea spitalului de atunci și până la actualul director, Aurelian Gheorghe, nu a luat nicio măsură împotriva ei. Abia în acest an – când s-a schimbat formula echipei de conducere a spitalului – pe baza suspiciunilor noii directoare economice Isabela Din, care a depistat numeroase neconcordanțe în balanțe, managerul Aurelian Gheorghe a comandat un audit intern la Serviciul Financiar – Contabil. Care audit a confirmat o gaură de aproximativ 40 de miliarde lei vechi în bugetul spitalului. Practic, Amalia a folosit același mod de operare ca și la BCR. Își alegea un furnizor al spitalului în contul căruia efectua plata unei facturi. Pe următoarele facturi către același furnizor trecea numele real al acestuia, însă schimba contul furnizorului cu al unei societăți din Merișani controlată de ea. Spitalul Judeţean a făcut plângere la Parchetul Judecătoriei Piteşti, în luna mai a.c., însă dosarul a fost declinat spre cercetare Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii