Web Analytics
scris sâmbătă, 08.06.2024

Tabloul „Ecce Homo” de Tițian, care a fost păzit de jandarmi înarmați la Iași, și-a încheiat periplul

Capodopera ”Ecce Homo (Iată omul!)” a lui Tițian (Tiziano Vecellio), unul dintre cei mai mari pictori ai Renașterii, a fost transportată de la Muzeul Brukenthal la Muzeul Municipal ”Regina Maria” din Iași cu pază armată, iar în capitala moldavă este încadrat în permanență de luptători înarmați ai Jandarmeriei Române.

Tabloul „Ecce Homo” de Tițian, care a fost păzit de jandarmi înarmați la Iași, și-a încheiat periplul

Imaginile inedite au fost prezentat de către muzeul ieșean, care a găzduit până astăzi, una dintre cele mai reprezentative și valoroase, totodată, lucrări din istoria culturală a omenirii.   

Citește și S-a încheiat sesiunea de comunicări științifice de la Muzeul Golești

Lucrarea Ecce Homo-Iată Omul! realizată de celebrul artist Tiziano Vecellio (Tițian) a ajuns la Muzeul Municipal Regina Maria din Iași în luna mai iar astăzi,, expoziția s-au încheiat prin lansarea unui album tematic.

Tabloul a trecut prin următoarele locaţii, colecţionari şi evenimente: Veneţia, cel mai probabil în casa sculptorului şi colecţionarului Allesandro Vittoria (undeva după 1560/ 1565 până în 1608) şi în cabinetul de artă al bogatului negustor Bartolomeo della Nave (1608-1638); Anglia, unde a fost expediat din Veneţia până în mai 1638; Londra, conacul din Chelsea al lui James, al treilea marchiz şi primul duce de Hamilton (1639-1649), care a fost fosta reşedinţa regală a regelui Henric al VIII-lea al Angliei şi casa din copilărie a reginei Elisabeta I; Olanda, trimisă acolo după execuţia lui Hamilton la 9 martie 1649; Bruxelles, galeria arhiducelui Leopold Wilhelm găzduită în Palatul Coudenberg (c. 1650/ 1651-1656); integrată în primul catalog din lume al unei colecţii de artă, realizat de David Teniers II în 1660; Viena, expusă în galeria Stallburg (1659-c. 1773/ 1776); trimisă de Brukenthal de la Viena la Sibiu între 1774-1777; găzduită la Sibiu – capitala provinciei Transilvania, în galeria privată Brukenthal (din 1783, la etajul al doilea al clădirii dinspre stradă), cu o întrerupere de câţiva ani în timpul Primului Război Mondial, când a fost trimisă spre păstrare la Viena, apoi la Budapesta (iarna 1914/ 1915-iunie 1919); restaurată la Sibiu sau la Viena, când probabil a fost scurtată în partea de jos cam la jumătate din palma dreaptă a lui Hristos (1899); furată din muzeu în 1968 şi găsită după 30 de ani, în 1998, în SUA; revenită în cele din urmă acasă, în 1998, în Galeria de Artă Europeană a Muzeului Naţional Brukenthal, fiind înregistrată cu un nou număr de inventar.

„Avem deosebita onoare de a anunța faptul că încheierea expoziției ,,Tițian. Ecce Homo”, realizată prin sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Ministerului Culturii, grație colaborării dintre Muzeul Municipal ,,Regina Maria” din Iași și Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, va fi marcată prin lansarea unui album tematic, în cadrul unui eveniment cultural ce se va desfășura sâmbătă, 8 iunie 2024, de la ora 17:00, la sediul central al Muzeului Municipal ,,Regina Maria” din Strada Zmeu, nr. 3. 

Publicația, așteptată cu mult interes de publicul pasionat de arta renascentistă, va reprezenta mărturia în timp a realizării unui eveniment care s-a dovedit a fi, până în prezent, unic în Iași, cu profunde ecouri în întreaga Europă. 

Tuturor celor care doresc să asiste la acest eveniment, le transmitem omagiile noastre și îi așteptăm, cu toată stima, să ne fie alături”, au transmis muzeografii .

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...