Web Analytics

Sute de hectare de pădure măcelărite la Găneşti-Pietroşani!

de | 16.05.2019 15:40 | Dezvăluiri

# Direcția Silvică Argeș nu vede și nu aude, fiindcă directorul Armand Chiriloiu este ocupat cu hărțuirea ziariștilor care scriu împotriva lui

În timp ce Argeșul este campion național la defrișări, Direcția Silvică Argeș se face că nu aude și nu vede, directorul general Armand Chiriloiu și cel tehnic, Cătălin Ionuţ Podea, fiind ocupați cu hărțuirea jurnaliștilor în instanță. De doi ani de zile se tot roagă oamenii din Pietroșani și cei din Coșești de Ocolul Silvic Domnești să le preia pădurile în pază, conform Ordonanței 864/2016, iar silvicultorii statului îi tratează cu sictir. Nu mai puțin de 240,36 hectare de pădure au dispărut în acest interval de timp în care șeful Direcției Silvice Argeș, cel care ar trebui să apere patrimoniul verde al județului, se ocupă cu achiziționarea și vânzarea de terenuri la Vidraru, pe persoană fizică. Oamenii au filmat măcelul făcut de hoți în pădurea de la Gănești și au trimis filmarea la Ministerul Apelor și Pădurilor, dar în afară de faptul că Garda Forestieră le-a dat dreptate, problema a rămas la fel. Iar codrul moștenit de la străbuni, un fel de sat fără câini. Hoții își fac și în continuare mendrele în liniște în pădurile din Pietroșani și Coșești, iar unele voci susțin că recentele inundații de la Micești, după ce râul Păuleasca, afluent al Râului Doamnei, a refulat violent arătând lumii toată mizeria și nesimțirea umană, sunt cauzate de defrișările de pe Dealul Mare. De pe raza Ocolului silvic Domnești!

„Am filmat o zi întreagă și am trimis la minister! Am sunat la 112, mă știu ăștia ca pe Ceaușescu!”

„Am făcut plângeri din două în două luni și tot degeaba! Nu ne bagă nimeni în seamă, zici că suntem ai nimănui. Am făcut petiţii la minister și peste tot. Ocolul (n.red. – Ocolul Silvic Domnești) ne-a mințit că le ia în pază, ne-a spus să așteptăm, de doi ani de zile am așteptat până ne-a luat dracu’ și degeaba. Ne-au spus că pe data de… vin să le ia în primire, să avem vopsea la noi, ca să marcăm. Aveam tot. Terenul era împărțit, știam fiecare limitele, vopsea, tot. Nu a venit nici dracu! Ăia de la Gardă i-au pus să facă şi cadastru pe primărie, au zis că li s-a stricat aparatul și de un an jumate nu au mai reparat aparatul de nicio culoare. Am făcut iar adresă, au venit ăștia de la Garda Forestieră, au zis că gata, mâine se apucă şi ne ajută să nu se mai fure. Cei de la Ocolul Silvic Domnești sunt obligați să o ia în pază, dar nu o ia nimeni. Oamenii vor să și plătească. Am făcut plângeri și la Poliția Domnești. Am prins hoții pe terenul meu, dar îi bagă doar la tăiere ilegală. Cum, domnule, pe proprietatea mea, tăiere ilegală, cum?! Tăiere ilegală dacă făceam eu pe proprietatea mea, dar pe hoț de ce l-a băgat la tăiere ilegală? Am 20-30 de plângeri. Am sunat la 112. Mă știu ăștia ca pe Ceaușescu!
Hoțul l-am prins de 20-30 de ori și e tot liber! Amenzi de milioane și nu le plătește nimeni. Ocolul nu vrea să audă de noi! Nici nu ne bagă în seamă. Am făcut la ei cereri, le-am trimis prin plic, prin poștă, corespondență, ce să fac mai mult de atât? Am făcut scris și degeaba, a rămas ca în tren. Nopțile astea au tăiat iarăși non-stop. Am filmat tot! Toată pădurea! Am filmat o zi întreagă și am trimis și la minister!”, a răbufnit un proprietar de pădure, unul dintre cei 200 care au cerut preluarea în pază a pădurilor, conform legii.

Garda Forestieră recunoaşte: la Pietroşani se taie… ca-n codru

Într-un răspuns trimis în luna mai, anul trecut, unei petiționare, Garda Forestieră Ploiești, prin inspectorul-șef Viorel Mihălcioiu, care a semnat, recunoștea: „Ca urmare a verificării petiției adresate Ministerului Apelor și Pădurilor, vă aducem la cunoștință că cele sesizare de dumneavoastră se confirmă, în sensul că există tăieri ilegale de arbori în zona semnalată de dumneavoastră… Pentru stoparea tăierilor ilegale de arbori în zona respectivă s-au făcut notificări pentru asigurarea pazei pădurii, în conformitate cu prevederile legale, de către proprietarii suprafețelor de pădure, prin structuri silvice specializare, nominalizate în condițiile legii…” În aceeași adresă se mai arată că structura silvică nominalizată este Ocolul Silvic Domnești.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii