Web Analytics

„Sunt anumiţi urşi care atacă de 15-30 de ori. Aceştia sunt foarte problematici”

de | 8.12.2022 13:35 | Actualitate, Dezvăluiri, Home, Politica si Administratie

Ne-a declarat Ruben Iosif, coordonator echipă monitorizare faună, în cadrul proiectului derulat de Fundația Conservation Carpathia cu Universitatea din Ljubljana
Primarii din nordul judeţului pot scăpa de calvar: se reia studiul de monitorizare a urşilor prin metode genetice

A fost reluat studiul genetic de evaluare a numărului de urși în estul Munților Făgăraș, prin metode ADN. În perioada 1 august – 30 noiembrie, s-au colectat peste 900 de probe, studiul realizându-se în Piatra Craiului, Iezer-Păpușa și Munții Leaota. Probele sunt trimise și analizate la un laborator din cadrul Universității din Ljubljana. Metoda genetică de monitorizare a populațiilor de animale sălbatice este una dintre cele mai relevante și precise metode care estimează numărul de indivizi de pe o anumită suprafață și poate analiza dinamica populației în timp și spațiu. Spre deosebire de metoda clasică, ce se bazează pe măsurarea incertă a urmelor sau pe observații directe, genetica oferă o imagine clară asupra indivizilor eliminând posibilitatea de a număra un exemplar de mai multe ori pe diferite fonduri cinegetice.

Citește și Conform unui studiu al „Conservation Carpathia”, în Făgăraş sunt 17-18 urşi/100 km pătraţi

„Anul trecut am identificat urșii-problemă din populația mare pe care o recenzăm genetic”

Iată ce spune Ruben Iosif, coordonator echipă monitorizare faună în cadrul Fundației Conservation Carpathia, cea care derulează proiectul în colaborare cu Universitatea din Ljubljana: „Primim amprenta genetică a fiecărui urs din populația respectivă și, pe baza asta, estimăm mărimea populației, raportul între sexe, mai mulți parametri care sunt relevanți pentru management. Folosind aceeași metodă genetică putem să îi identificăm și pe cei care fac pagube.

Anul trecut am identificat urșii-problemă din populația mare pe care o recenzăm genetic. Sunt studii diferite, dar rezultatele ne duc la același management informat, pe baza datelor științifice. Deci o întrebare la care răspundem în paralel este asta: în populația respectivă de urși, cât la sută sunt urși-problemă, câți masculi, câte femele cauzează probleme și care cauzează probleme recurente? Pentru că am identificat deja, sunt câțiva urși care atacă o dată, de două ori și care pot fi acceptați de comunitatea locală sau anumiți urși care atacă de 15-30 de ori. Aceștia sunt foarte problematici. Avem un panou digital, un site, unde Jandarmeria, și acum invităm și primăriile, pot comunica. Avem contract, ca și gestionar de fond cinegetic, cu anumite primării pentru intervenția la sursă. Avantajul este că trecem de la un management reactiv, de urgență, la un management informat: avem atâția care creează probleme, ce facem, pe care îi scoatem, pe care nu îi scoatem…?”, explică Ruben Iosif.

Citește și Conservation Carpathia: Transilvania devine reper pe harta cărnii de vită, prin introducerea pe piață a Surei de stepă

Citește și Fundația Conservation Carpathia susține lansarea unui Punct Gastronomic Local la Podul Dâmboviței

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole