Web Analytics

Subprefectul Stoian: „N-avea decât un utilaj care funcţiona”

de | 8.03.2018 09:05 | Dezvăluiri

20 stefanesti# Deşi amendată, firma lui Adelin Năstăsescu continuă să ţină deşeurile direct pe sol # Directorul INCDBH Ștefănești: „Năstăsescu  amenința că este rudă cu nu știu cine de la Finanțe și că are pile peste tot”

La  două săptămâni de la declanșarea scandalului deșeurilor de la Ștefănești și la mai bine de o săptămână de când operatorul CXA ECO PLAST CLEAR SRL a fost sancționat de comisarii Gărzii de Mediu cu 200.000 de lei pentru cele două puncte de depozitare (unul pe strada Sticlelor, celălalt în apropierea gării), mare lucru nu s-a schimbat în atitudinea patronului Adelin Năstăsescu.  În sensul că firma acestuia continuă să sfideze bunul simț, depozitând în continuare deșeurile în mod neconform, în apă și direct pe pământ, și ne referim la punctul de lucru de pe str. Sticlelor. Și asta spre disperarea localnicilor care se tem că anumite substanțe s-ar putea infiltra în pânza freactică și le-ar putea pune sănătatea în pericol. Conducerea INCDBH Ștefănești, de la care firma lui Năstăsescu a închiriat terenul din strada Sticlelor și care a trimis către SC CXA ECO PLAST CLEAR SRL o notificare în care este avertizată că a încălcat o clauză în sensul afectării mediului spune că, ulterior controalelor Gărzii de Mediu, a constatat că situaţia este şi mai gravă decât cea de dinaintea verificărilor. Pozele făcute de reporterii Jurnal de Argeș, marți, 6 martie, la fața locului arată că deșeurile fotografiate stau, în continuare, pe pământul liber, ba, mai rău, în niște bălți de toată jena. Patronul firmei spune însă că se află în termen cu remedierea deficienţelor, însă subprefectul Gabriel Stoian a identificat o eventuală cauză a tergiversării rezolvării problemelor: aceea că firma n-ar avea suficiente utilaje funcționale.
Iată ce spune directorul interimar al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură – Ştefăneşti, care este hotărât să nu-i mai prelungească contractul pentru terenul pe care i l-a închiriat acestei firme, asta după ce i-a pus în vedere să respecte contractul.
„N-au făcut nimic. Mi se par chiar mai multe gunoaie acum decât au fost până la tam-tam-ul cu deşeurile. Cred că a adus altele peste cele existente. Mie, una, mi se par mai multe acum. Contractul lor expiră pe 5 iulie. Până atunci, suntem nevoiţi să-i mai tolerăm acolo. Dacă îi las așa, înseamnă să iau și eu amendă de la Gardă. Eu, cu banii de la unitate, nu-mi permit să iau acel gunoi de acolo.
Îl mai las până cu trei luni înainte de expirarea contractului și, dacă nu face curățenie acolo, o să anunț eu Garda de Mediu să vină și să constate asta. De fapt, doar luna asta îl mai las să văd ce face. În iunie-iulie o să plece. Cel mai probabil, o să facă la fel ca sora lui, care, după ce a funcționat aici, și-a luat totul de acolo, utilaje, tot, și a lăsat o mizerie de nedescris”, a declarat, pentru Jurnal de Argeş, Adriana Bădulescu, directorul interimar al INCDBH Ștefănești.

„Ne amenința cu tot felul de relații”

Reprezentanta institutului spune că patronul CXA ECO PLAST CLEAR SRL a încercat să o intimideze pentru a o convinge să-i prelungească actualul contract pentru încă cinci ani.
„Toate presiunile acestea erau pentru a face acel contract pe 60 de luni. El (nr. – Adelin Năstăsescu) asta voia, spunea el, pentru a-și putea achiziționa un utilaj faimos. Ne amenința cu tot felul de relații… Că este rudă cu nu știu cine de la Finanțe și că are pile peste tot. Eu nici nu-l cunosc personal. Doar la telefon am vorbit cu el și cu juristul lui. Lui i-am spus că i-am trimis somația la sediul firmei de la Curtea de Argeș. Cunoșteam povestea de la colegii mei de dinainte și am zis că e mai bine să punem stop, să ținem acolo spațiul gol, decât să ne mai confruntăm cu așa ceva”, a mai declarat, pentru Jurnal de Argeş, directorul interimar al INCDBH Ștefănești.
Adelin Năstăsescu spune că nu ştie despre nicio somaţie venită din partea INCDBH Ștefănești şi neagă că ar fi făcut vreun fel de presiune asupra conducerii institutului.
„Somația nu a ajuns la mine. Ulterior, am avut o discuție, dar somația nu am primit-o, poate a ajuns acolo, la sediul social – eu n-am ajuns la sediul social, pentru că am avut foarte mult de muncă”, a declarat, contactat de Jurnal de Argeș, Adelin Năstăsescu.

Năstăsescu: „Suntem în termenul de 90 de zile”

Cât despre faptul că deșeurile pentru care a fost amendat pe motiv că nu sunt depozitate pe platforme betonate conforme, omul de afaceri încercă să justifice de ce, la mai bine de o săptămână de la controlul Gărzii de Mediu, aceleași deșeuri, se află, în continuare, pe pământul liber.
„Suntem în termenul de 90 de zile de la data controlului. Eu am niște măsuri de la Garda Națională de Mediu și un termen. Pentru ce am făcut acolo, că am depozitat pe pământ – precizez că doar o mică parte din deşeuri e pe pământ, acolo unde s-a rupt gardul –  m-au sancționat şi mi-au venit niște măsuri. Mi-au dat o amendă că a fost greșeala mea. Dar doar 2% era pe pământ, restul pe platformă betonată. Putea să fie un singur pet acolo pe pământ și tot amenda aia era”, a mai declarat, pentru Jurnal de Argeş, Adelin Năstăsescu.
Există însă zvonuri potrivit cărora, de fapt, firma lui Năstăsescu şi-ar fi obţinut autorizaţia de funcţionare cu declararea unui anumit număr de utilaje, care, deşi dau la număr, n-ar fi, de fapt, chiar toate funcţionale.
Că-n aceste zvonuri e ceva adevăr o confirmă chiar subprefectul Gabriel Stoian. ”Referitor la firma respectivă, am înţeles că are suspendată activitatea  în urma amenzilor care i s-au aplicat şi pe care am înţeles că le-ar fi şi achitat. Suspendarea activităţii înseamnă că-şi continuă activitatea doar în interior, adică nu mai colectează deşeuri, dar pe cele pe care le deţine,  trebuie să le prelucreze ca să elibereze spaţiul respectiv. Nu ştiu din ce motive, din câte am înţeles de la cei pe care i-am găst acolo, la momentul respectiv n-avea decât un utilaj care funcţiona şi, într-adevăr, depozitarea era făcută necorespunzător”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, subprefectul Gabriel Stoian.
Subprefectul spune că și-a pus în cap aproape toți operatorii de la Ștefănești care lucrează cu deșeuri, dar că nu dă înapoi.
„Și aşa există o pornire împotriva mea, cum că n-ar fi fost lucrurile chiar aşa cum le-am spus eu. Ba da, chiar aşa au fost şi îmi susţin ceea ce am declarat. Ceea ce am văzut la faţa locului nu poate contesta nimeni. Nu dau înapoi, dimpotrivă, am mai trecut şi prin alte zone ale Ştefăneştiului şi am mai văzut depozitare gunoaie şi în alte zone. Nu ştiu dacă mai este vreo altă localitate din Argeş care să aibă atăt de multe firme de colectare şi depozitare a deşeurilor. O să depistăm şi asta, pentru că acţiune noastră nu se va limita la o singură localitate”, a încheiat subprefectul Gabriel Stoian.

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii