Web Analytics

STUDIU: Vaccinarea din copilărie ar putea produce imunitate parţială la SARS-COV-2

de | 24.08.2020 10:25 | Actualitate

Unii oameni ar putea avea deja imunitate parţială, la SARS-CoV-2.

Este concluzia unui studiu recent, care confirmă o teorie lansată încă din aprilie. Imunitatea ar proveni de la protecţia derivată din vaccinările standard făcute în copilărie.

Unul dintre vaccinurile care produce imunitate încrucișată este BCG, vaccinul împotriva tuberculozei, care în România se face în maternitate.

În schimb, în Europa de vest acest vaccin nu mai există în planul de imunizări de peste 20 de ani.

40% dintre cei infectaţi cu noul coronavirus sunt asimptomatici, iar motivul poate fi imunizarea făcută în copilărie. Spre exemplu, o cercetare făcută pe 137.000 de pacienţi trataţi în sistemul de sănătate american, arată că şapte tipuri de vaccinuri administrate au fost asociate cu o rată mai mică de infectare cu noul coronavirus. Totuşi, cele mai multe cercetări s-au centrat pe vaccinul BCG, care protejează împotriva tuberculozei. În acelaşi timp, BCG stimulează rezistența naturală a organismului, aşa-numita imunitate nespecifică. Ne apărăm astfel mai bine faţă de toate infecţiile respiratorii.

Profesor Universitar,Veronica Lazăr, expert imunolog: “Copiii spre exemplu până la 14 ani fac infecţii a tractului respirator şi dacă fac nu fac infecţii grave, nu ajung la bronşită şi pneumonie. În cazul contactul cu SARS COV 2 facem infecţia, dar suntem asimptomatici? Da, un scurt timp să fim purtători ai acestui virus. Să-l poată da mai departe, să-l transmită altora şi în cele din urmă sistemul imunitar să elimine acest virus”.

Emanoil Ceaușu medic primar boli infecţioase: “Infecţie înseamnă prezenţa virusului. Organismul are o reacţie, crează anticorpi, luptă, dar nu se produc leziuni, nu apar semne de boală. Când apar şi leziuni, infecţia se transformă în ceea ce se cheamă boală”.

Nu se cunoaşte însă cât timp păstrează adulţii această rezistență imunitară naturală, mulţi ani după vaccinarea BCG.

În cazul infecţiei cu SARS COV -2, imunitatea naturală, stimulată şi de BCG, intră prima în acţiune şi poate bloca înmulţirea virusului. Nu apar astfel simptome. Abia la 4-5 zile apar anticorpii, care circulă în tot organismul. Tot după 4-5 zile, apar şi aşa numitele limfocite T, care omoară efectiv celulele infectate cu virusuri şi bolnavul se vindecă.

Iniţial, legătura între vaccinul BCG și COVID-19 a apărut pe 11 aprilie. Organizaţia mondială a sănătăţii a constatat că în țările în care vaccinul BCG se face în maternitate sunt mai puține cazuri de COVID-19. Tot OMS a recunoscut ca vaccinul BCG întăreşte imunitatea naturală, care ne protejează de toate infecţiile respiratorii. Dar în niciun caz nu oferă protecţie directă împotriva Covid-19.”

Pentru adulţi, la care nu ştim cât de puternică este această imunitate naturală, medicii recomandă din septembrie vaccinarea anti-gripală. Ca să evite doua infecţii virale suprapuse: Covid -19 şi gripă. Şi tot adulţilor, Organizaţia Mondială a Sănătăţii le recomandă vaccinarea anti-pneumococică. De asemenea, ca să evite doua infecţii suprapuse.

 

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii