STUDIU. Un experiment cu ketamină a redus gândurile suicidare la peste două treimi dintre pacienți

de | 5.09.2021 | Actualitate, Home

Ketamina administrată pe cale orală, cunoscută atât ca anestezic cât și ca drog recreative, s-a dovedit a fi un tratament promițător și rapid pentru formele severe de depresie.
În decurs de câteva ore, o singură doză de ketamină poate reduce intențiile suicidare, iar studiile clinice recente sugerează că aceste efecte funcționează la două treimi dintre pacienți și durează până la câteva săptămâni. Unii oameni de știință cred că efectele terapeutice ale ketaminei provin din influența drogului asupra glutamatului, un neurotransmițător care este produs la capetele anumitor neuroni din creier. Însă, deși ketamina pare să crească producția de glutamat în unele regiuni ale creierului, atât la șoareci cât și la oameni. Totuși, în alte regiuni ale creierului mamiferelor, ketamina scade producția de glutamat.
„Producția crescută de glutamat a fost asociată cu stres, depresie și alte tulburări emoționale, astfel că nivelurile scăzute de glutamat ar putea explica unele dintre efectele ketaminei”, a explicat Per Svenningsson, om de știință la Institutul Karolinska din Suedia.

## Nivelurile excesive de glutamat, asociate cu depresia majoră

Acum, noi experimente desfășurate pe șoareci și neuronii acestora susțin această ipoteză, cel puțin atunci când vine vorba de cortexul prefrontal, care este asociat cu un comportament cognitiv complex și modularea emoțională. După ce au măsurat nivelurile de glutamat de la șoareci, Svenningsson și colegii săi au descoperit că, de fapt, ketamina reduce producția persistentă a neurotransmițătorului aproape imediat.

CITEȘTE ȘI: Prefectul Emilia Mateescu va fi demis! Ce spune acesta

Atunci când cercetătorii au injectat ketamină în cortexul prefrontal din creierul unui șoarece, aceștia au observat o reducere a nivelurilor de glutamat extracelulare în decurs de 30 minute. Mai mult, autorii studiului au observat efecte similare atât la șoareci normali cât și la cei care prezentau simptome asemănătoare depresiei.
Informații noi care ar putea explica unele dintre efectele rapide ale ketaminei
„Aceste efecte ar putea contribui la eficiența ketaminei de a amelioara instant simptomele depresive și gândurile suicidare, luând în considerare faptul că nivelurile excesive de glutamat au fost asociate cu depresia majoră sau alte tulburări emoționale”, au mai scris autorii noului studiu.

sursa: descopera.ro

Distribuie!

Articol scris de Antoniu Neguț

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Ultimele articole

Accident mortal pe DN 7, ce leagă Pitești de Râmnicu Vâlcea
Accident mortal pe DN 7, ce leagă Pitești de Râmnicu Vâlcea

Polițiștii Serviciului rutier au intervenit, în urmă cu puțin timp, la un accident în comuna Milcoiu, Drumul național 7, kilometrul 156, la limita cu județul Argeș. Din primele date se pare că în accident este implicat un autoturism și un tir. Din păcate, șoferul...

Polițiștii argeșeni, surpriză pentru admiratorul lor de 3 ani
Polițiștii argeșeni, surpriză pentru admiratorul lor de 3 ani

Sărbătoarea Sfântului Andrei are o semnificație aparte pentru toți românii. Un micuț român, pe nume Andrei, care la aproape 3 anișori este un admirator înfocat al polițiștilor, a fost astăzi vizitat de polițiștii argeșeni. Cel mai mult el s-a bucurat de prezența...

Ceremonie militară, de 1 Decembrie, în Piața Vasile Milea
Ceremonie militară, de 1 Decembrie, în Piața Vasile Milea

60 de militari, 16 ofițeri și subofițeri ai Jandarmeriei Argeș, 16 ofițeri și subofițeri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș, 15 salvatori montani și reprezentanți ai Poliției Locale Pitești vor participa la ceremonia militară ce va fi organizată cu...