Costurile pe care asociațiile de proprietari le suportă, afectează stabilitatea financiară a proprietarilor care fac parte din această organizație și bugetul acesteia. Astfel că aceștia trebuie să recurgă la anumite strategii pentru a reduce costurile.
O strategie care poate să fie pusă în aplicare de către asociația de proprietari este de a discuta cu furnizorii în legătură cu renegocierea contractelor. Prin compararea tarifelor oferite de către furnizori diferiți, asociația profită de tarife mult mai avantajoase pentru întreținere, utilități etc.
Facturile lunare pot să fie reduse prin eficiența energetică scăzută. Astfel, folosirea iluminatului eficient, izolarea termică și supravegherea consumului energetic, te pot ajuta în reducerea costurilor lunare.
Un alt factor care te ajută la reducerea costurilor sunt aplicațiile online, cum ar fi Homefile, care sprijină arhivarea documentelor într-un format electronic pentru o utilizare mult mai ușoară, plătirea facturilor de oriunde din lume, atâta timp cât ai telefonul la tine.
Eficientizarea consumurilor de utilități și implementarea măsurilor de economisire
Pentru a avea costuri cât mai reduse, trebuie să implementezi anumite strategii care să te ajute în realizarea acestui lucru, iar acestea sunt următoarele:
- Realizarea unui audit energetic – auditul energetic trebuie instalat într-o zonă a clădirii unde energia este folosită ineficient sau unde aceasta se pierde. Cu ajutorul auditului energetic poți să iei măsuri, pentru a nu se mai întâmpla lucruri de genul acesta.
- Izolarea termică a clădirii – trebuie să te asiguri că nu se pierde răcirea sau căldura prin anumite fisuri. Iar, dacă clădirea nu este izolată, ar fi o investiție bună, deoarece prin izolarea corectă a clădirii vei economisi costurile de răcire și încălzire a acesteia.
- Iluminatul – schimbă becurile tradiționale cu unele cu un consum redus energetic, chiar și cele cu senzori în cazul holurilor sau scărilor pentru a nu se economisi energie.
- Verifică regulat consumul energetic – există instalații de supraveghere a consumului energetic care te anunță în cazul utilizării excesive a apei sau a unor scurgeri care se petrec.
Colaborarea cu furnizorii și negocierea contractelor avantajoase
Pentru ca renegocierea cu furnizorii să fie eficace, mai jos vei găsi anumite sfaturi pe care poți să le urmezi pentru ca aceste aspecte să fie îndeplinite:
- Analizarea furnizorilor – pentru renegocierea contractelor trebuie să analizezi furnizorii cu care colaborezi și dacă aceștia îndeplinesc cerințele organizației la prețul stabilit de aceasta, însă prețul oferit trebuie să fie unul rezonabil.
- Caută furnizori noi – explorează piața și observă ce prețuri și servicii oferă alți furnizori. Dacă oferă prețuri mai mici decât furnizorii anteriori, dar aceleași servicii, poți să le trimiți propuneri și să le compari.
- Negocierea – pentru negocierea contractelor, asigură-te că prezinți toate cerințele și dorințele organizației. Tarifele și modificările care vor exista să fie în avantajul tău, astfel costurile se vor micșora.
- Cumpărarea în colaborare cu asociații similare – achiziționarea în colaborare cu asociații din apropierea ta va fi un aspect important pentru a reduce costurile semnificativ. Prețurile vor fi mai scăzute și vei învăța să negociezi, ceea ce este important în acest domeniu.
- Reanalizarea contractului – trebuie să stai la curent cu orice actualizare a prețurilor care apare pe piață și dacă este cazul, să renegociezi contractul deja existent.
- Folosește-te de un broker – dacă procesele de negociere sau administrare a contractelor devin mai grele, ia în calcul angajarea unui broker care să se ocupe de acest aspect. Un broker poate să-ți obțină oferte mult mai eficiente pentru organizație.
Astfel, prin aceste strategii inteligente pe care le poți folosi pentru reducerea consumului energetic, vei putea să renegociezi contracte sau să obții furnizori noi care să-ți ofere prețuri mult mai mici la aceleași servicii.
Află mai multe detalii despre aplicație de la un consultant Homefile la numărul 0770160206 sau completând formularul de contact pe homefile.ro
Citește și: Medalie de aur pentru un muscelean la Salonul Internaţional de Invenţii
Consider ca reabilitarea termica a blocurilor prin diferite proiecte europene sau nationale,ar trebui inceputa cu, construirea de acoperisuri clasice de tabla pe structura lemnoasa, deoarece, cea mai mare problema si cea mai costisitoare este cea a infiltratiilor de apa prin acoperisul blocurilor.Ar fi o solutie pe termen lung si ar elimina cea mai mare problema.Degeaba placam blocurile cu polistiren expandat si mai castigam 1 sau 2 grade in casa, daca avem apa din tavan, care creeaza cel mai mare disconfort.De multe ori cei care nu sunt afectati direct de aceste infiltratii treneaza si refuza sa contribuie la reparatii ajung de multe ori la conflicte si la procese.Inca nu se intelege foarte bine de toata lumea ca traind intr-o comunitate compacta cum este cea de la bloc ,obligatiile de intretinere a condominiului sunt pentru toti valabile.Este de asemenea adevarat ca nu toti au posibilitati financiare pentru astfel de lucrari si din aceasta cauza altii sufera indirect si apar conflicte.Aceasta propunere nu am auzit sa fie ridicata la nici o intalnire, de catre asociatii.
Reducerea costurilor cu utilitatile consumate pe asociatii nu cred ca este posibila mai ales la caldura,apa calda si apa potabila deoarece nu exista mai multi furnizori locali decat cei subordonatii consiliilor locale care fixeaza preturile prin hotarari de consiliu.Singurul loc unde se poate negocia este la en.electrica pt. iluminatul de pe scari dar sumele sunt infime si nu merita efortul mai ales ca unele scari au ferestre iar lumina este aprinsa doar pe timpul noptii.Iluminatul cu senzori a dat nastere la controverse deoarece unii locatari doresc lumina permanent pe scara mai ales cand stau de vorba pe scara si trebuie sa dea din maini ca sa mentina lumina aprinsa iar altii au fobie de intuneric chiar si pe scara.Acestia distrug sistematic sistemul de iluminat si isi monteaza singuri becuri economice sau nu, in dreptul usii lor.Sugestiile aratate prin acest articol sunt demne de luat in seama acolo unde se preteaza.