Web Analytics
scris miercuri, 16.08.2023

Ştiu ce înseamnă să stai pe la uşi de spitale…

Ştiu ce înseamnă să stai pe la uşi de spitale. Cunosc senzaţia. Să fii tu cu suferinţa ta – sau alături de o rudă grav bolnavă – şi să nu te bage nimeni în seamă, ore în şir, pentru că nu eşti o prioritate, nu eşti o urgenţă, pentru că, uite, tu, muritorule de rând, încă n-ai murit… Am trăit şi eu, ca mulţi alţii, astfel de umilinţe, fie că a fost vorba despre Urgenţe, fie despre alte secţii medicale. Peste 10, peste 20 de ani, poate că nu va mai fi aşa, nu ştiu, dar acum, în spitalele de stat, se merge în continuare pe şpăgi, uneori nu găseşti nici săpun şi hârtie igienică la toalete, iar câte un lift nu funcţionează în weekend, atunci îşi ia el „defect”, aşa că bolnavii internaţi ori rudele lor, tineri, bătrâni, iau scările în piept, că n-au ce face.

Ştiu ce înseamnă să stai pe la uşi de spitale…

Prin urmare, nu ne-au mirat concluziile la care a ajuns Prefectura Argeş după verificările dispuse săptămâna trecută la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti. „Sunt deficiențe pe mai multe paliere” – a spus prefectul Radu Perianu, care, în sfârşit, împreună cu comisia mixtă de control, a descoperit America… Suferinţele cronice ale acestui spital, cunoscute de toată lumea, cum ar fi timpii de aşteptare prea mari la Urgenţe, în special la laboratorul de imagistică, au fost, deci, confirmate – ca să vezi! – de cei de la DSP Argeş.
Să fim bine înţeleşi: nu luăm în derâdere aceste controale. Ba, din contră; știm că ele au rolul lor. Ne aşteptăm, de asemenea, ca managementul spitalului să-şi noteze la liniuţă toate deficienţele constatate şi să le rezolve punct cu punct, inclusiv pe cele depistate de pompieri, privind securitatea la incendiu, şi de inspectorii sanitari la bucătărie. Credem însă că toate aceste măsuri nu sunt suficiente fără înţelegerea completă a situaţiei de la Spitalul Judeţean.

Citește și Lucrări de modernizare și aparatură de ultimă generație la Ambulatoriile Integrate de la Spitalul Județean Urgență Pitești și Spitalul de Pediatrie

Pentru cine nu ştie, la Urgenţele acestei unităţi medicale din Piteşti „se varsă toate apele din judeţ”, cum ne spunea recent un important gospodar al Argeşului. Aici ajung toate cazurile grave, dar și mulţi alţi oameni care ar trebui să se adreseze medicilor de familie, fără a mai încărca activitatea UPU. În fiecare zi, doi-trei medici se ocupă în această unitate de peste 150 de pacienți, asigurând totodată și activitatea SMURD. Având în vedere o asemenea aglomerare – sau suprasarcină – într-un spaţiu limitat, pot fi înţelese problemele legate de timpii de aşteptare, probleme care nu pot fi însă rezolvate, zicem noi, cu o amendă de 3.000 lei aplicată de inspectorii DSP Argeş. Nici cu două, nici cu nouă.

E clar că „apele” se vor mai limpezi, se vor mai domoli când vor fi gata investiţiile pentru care Consiliul Judeţean depune de ceva timp mari eforturi: noul corp al spitalului, unde vor fi mutate mai multe secţii importante, extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe şi a Ambulatoriului de specialitate. Până atunci, dar şi în acest context, ar fi, credem, utile şi câteva soluţii constructive, nu doar coercitive, venite pe linia Prefecturii, ca în cazul căminelor de bătrâni, unde direcţiilor cu atribuţii de control le-au fost cerute propuneri pentru remedierea problemelor, de folosit la nivel legislativ.
Altminteri, cum spuneam, ştiu ce înseamnă să stai pe la uşi de spitale. Cunosc însă şi devotamentul şi sacrificiul multor medici din Argeș, care, dacă n-ar fi, nu s-ar povesti…

Citește și Investiție de peste 2,5 milioane de lei la Spitalul de Pediatrie Pitești. Care este stadiul lucrărilor

Citește și Conducerea CJ Argeș, în vizită la șantierele de la Spitalul de Pediatrie

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Ma cam indoiesc ca cunoasteti cu adevarat situatia de la Urgenta. De fapt, ar trebui scris intre ghilimele, ca sa intelega lumea ca numele adevarat e Amanare. Nimeni nu merge la Urgenta fiindca ii e lene sa mearga la medicul de familie. La Urgente vin oameni care au simptome acute, adica cei pe care suferinta ii pune in situatia de a cauta un tratament imediat. E o crima sa pretinzi ca e normal „sa triezi”, iar „triajul” sa insemne in cel mai bun caz intrebarea „ce te doare?”. Daca e lipsa de medici la Urgenta, de ce nu se mai angajeaza, de ce nu se suplimenteza posturile? Inteleg situatiile cand trebuie tratati cu prioritate ranitii si cei a caror viata este pe muchie de cutit, dar la noi triajul inseamna de fapt refuzul de a te ocupa de pacient. Urgenta? Stiu mai multe cazuri, dar va dau un singur exemplu… Un cetatean a lesinat pe strada, a fost stropit cu apa pe fata si a redevenit constient, dar spunea ca are dureri mari, ca simte ca nu poate respira bine, a fost dus repede de un alt cetatean din multimea adunata cu masina personala la Urgenta. A fost „triat”, dar fiindca nu venise cu Ambulanta, a trebuit sa astepte 4 ore pana a fost consultat si tratat (de fapt i s-au pus niste perfuzii calmante si a plecat fara niciun diagnostic preliminar, doar fiindca nimeni nu il mai baga in seama dupa ce a reusit sa se tina singur pe picioare). Asta e medicina de Urgenta? Or fi medicii supraaglomerati, nu contest, dar nu inteleg de ce nu se angajeaza mai multi (nu-mi bagati placa aia cu „nu exista, au plecat in strainatate, ca e o aberatie, sunt mii de noi absolventi de medicina in fiecare an, absolventi care nu pot pleca pana nu capata o oarecare experienta).

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Adrian Mutu a votat în Italia

Adi Mutu este unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști români. Fostul atacant nu s-a ferit să-și...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită