Web Analytics

Spre deosebire de înmormântarea reginei Ana, când lucrările la Necropola regală nu erau gata până în ajun, locul de veci al regelui Mihai este acum pregătit

de | 7.12.2017 10:57 | Actualitate

20 calinicMajestatea Sa Regele Mihai I a încetat din viaţă marți, 5 decembrie, la ora 13.00 (ora României), la reşedinţa privată din Elveţia. La căpătâiul Regelui a stat, până în ultima clipă, Alteţa Sa Regală Principesa Maria. Abia miercuri, 6 decembrie, va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.
După ce va fi repatriat, trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală. La dorinţa Custodelui Coroanei române, funeraliile Regelui Mihai I vor respecta tradiţia înaintaşilor Majestăţii Sale Defuncte. Toţi cei care doresc să depună flori, jerbe sau coroane sunt invitaţi să o facă, începând de miercuri, 6 decembrie, la Palatul Regal din Calea Victoriei, în faţa intrării principale.

“Nu cred că înmormântarea va fi mai devreme de o săptămână”

Cel care se ocupă de pregătirile de la Curtea de Argeș este protosinghelul Caliopie Cristian Ichim, consilierul responsabil de sectoarele Economic – Financiar și Construcții Bisericești din Eparhia Argeșului și Muscelului, acesta declarându-ne că, spre deosebire de momentul în care la Argeș au fost organizate funeraliile reginei Ana, în august 2016,  când lucrările nu erau terminate până chiar în ajun, acum totul este deja pus la punct în așteptarea ceremoniei de înhumare a regelui Mihai. „Totu-i gata de la înmormântarea reginei Ana, am rezolvat problemele de atunci. Deocamdată, Casa Regală nu a luat legătura cu noi. Nu știm data înmormântării, dar, oricum, cred că în mai puțin de o săptămână nu va fi pentru că sunt multe protocoale de urmat” , ne-a declarat acesta.
Lucrările la necropola regală de la Curtea de Argeş au început în mai 2009 și se preconizează că acestea vor fi gata până în vara lui 2018, vorbind despre partea de decorațiuni interioare. Între anii 2010-2016, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte s-a acordat de la Bugetul de Stat suma de 5.629.000 lei. Sumele alocate au fost cheltuite și justificate potrivit legii, în conformitate cu devizele de lucrări depuse la dosarele de sprijin financiar. În conformitate cu devizul depus la Secretariatul de Stat pentru Culte, suma necesară ca rest de executat pentru anul 2017 este de 5.907.426 lei”.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii