Recent, a apărut, la Editura Fundației ”Calinic Argeșeanul” de la Oiești Pământeni, o nouă carte sub semnătura arhiepiscopului Argeșului și Muscelului. „Spre Columna Dacilor de la Roma. Jurnal de Călătorie” este apariția editorială, o invitație la călătorii, mai lungi sau mai scurte, pe care ierarhul o lansează semenilor.
Scrisă într-un stil care te „fură” și te captivează, de la prima la ultima pagină și te face să o citești pe nerăsuflate, cartea este încă o demonstrație a iubirii mari pe care chiriarhul o are față de țara sa și de plaiurile argeșene și muscelene. Asta pentru că, indiferent unde se afla în călătoria în care a purces în octombrie 1996, însoțit de ieromonahul Juvenalie Ionașcu, preot la parohia ortodoxă română de la Roma, și de pe atunci ierodiaconul Caliopie Ichim, nu se putea să nu facă o comparație cu plaiurile Mioriței.
„Croația plină de soare și cu drumuri ca pe la noi, Veneția – din a cărei arhitectură s-a inspirat pizmuitul și sfântul domnitor Constantin Brâncoveanu și urmașii săi la domnie, care au împletit, ca într-o funie de aur, luminile de arhitectură și zidiri trainice, celebra Ravena, unde te apucă dorul de Voroneț, Dragomirna, Putna, Râmeț, Cozia, Argeș, Văratec, Agapia și Sihla, drumul până la Roma pe o cale asemănătoare cu Transfăgărășanul, globul pământesc din Piața San Pietro pe care, la 1622, erau trecute cele trei provincii mari, românești, Moldovlahia, Valahia Mare și Transilvania, și, evident, columna, certificatul de naștere al poporului român. Mai puteți trece cu ochii minții prin Milano, Paris, Koln, Aachen, cel mai vechi în istorie „ca și Curtea de Argeș”, Munchen și Viena.
Veți putea citi despre întâlnirile arhiereului cu personalități bisericești dar și cu români care se aflau atunci în afara granițelor țării, cum ar fi cea cu Zoe Dumitrescu Bușulenga.
„Cine se simte lipit de țărâna acestei țări și s-a împărtășit încă din copilărie din toate tradițiile neamului autohton acela găsește nenumărate dovezi despre adânca armonie a sufletului românesc”, este declarația autorului în postfața volumului.
0 Comentarii