„Un sportiv trebuie să meargă la antrenament şi să rămână consecvent faţă de stilul de viaţă ales”

de | 27.06.2019 13:38 | Sport

# Declară argeşeanul Marius Cocean, campion mondial de kickboxing

# Care ar fi cele mai importante rezultate de până acum?
– Participarea în competiții a început în anul 1996. Pot spune că sunt foarte multe rezultate importante, așa cum ar fi prima medalie la Campionatul Național de Kickboxing din 1996, câștigător în Spania în Gala Internațională de Kickboxing Full Contact ”Welcome to the jungle”, în 2004, și multe altele. Dacă ar fi să alegem, aș menționa locul 3 la Campionatul Mondial de Kickboxing WAKO (World Association of Kickboxing Organizations) din Budapesta, 2017, și locul 3 la Campionatul European de Kickboxing WAKO, 2018, din Bratislava, Slovenia. De asemenea, în anul 2018 am terminat pe primul loc în ierarhia mondială WAKO la categoria mea de greutate, și anume 84 kg.
# Recent, ați obținut în Italia un alt succes major…
– Bestfighter WAKO World Cup este una dintre cele mai importante competiții de kickboxing organizate sub egida WAKO. Ediția din acest an a adunat la start 2.760 de sportivi din 42 de țări, iar nivelul tehnic a crescut de la an la an. Prima participare a mea a fost în anul 2017, când am reușit doar medalia de bronz, în 2018 am revenit și am câștigat Cupa la ambele stiluri de kickboxing (Light Contact și Kick Light), iar anul acesta am confirmat rezultatele din 2018, câștigând din nou la ambele stiluri.

„Sunt mândru de prestația și de rezultatele elevilor mei”

# Ce înseamnă pentru dv. acest rezultat?
– Acest rezultat, ca și cel de la Cupa Mondială din Budapesta, Ungaria, din luna mai, când am câștigat aurul la ambele stiluri, sunt foarte importante, deoarece confirmă buna formă sportivă în care mă aflu și îmi dau încredere pentru viitoarele competiții din toamna acestui an, și anume Campionatul Mondial Light Contact din Bosnia și Herțegovina din perioada 19-27 octombrie 2019 și Campionatul Mondial Kick Light din Antalya, Turcia, din perioada 23 noiembrie-10 decembrie.
# Știu că și elevii dv. au obținut medalii. Care ar fi cele mai recente reușite?
– Anul acesta am fost prezent cu încă doi sportivi de la Aleph Pitești și anume Eriko Nițu și Leonard Dospina. Împreună au disputat 17 meciuri foarte grele, din care au ieșit câștigători, ştiut fiind faptul că în fața adversarilor țării gazdă trebuie să fii cu mult superior, iar ei au avut 8 adversari din Italia. Astfel, Leo a câștigat Cupa mondială la două stiluri diferite, la categoria 37 Younger cadets, Eriko, după un maraton impresionant de confruntări, printre care 5 italieni, ruși și bulgari, a reușit să câștige medalia de argint la ambele stiluri, la categoria 45 kg, respectiv 50 kg Old cadets. Sunt mândru de prestația și de rezultatele lor și am încredere că la Campionatul European din Gyor, din perioada 26-31 august 2019, vor reuși un loc pe podium.
# Ce sacrificii face un campion mondial pentru a ajunge aici?
– Nu-mi place să numesc sacrificii ceea ce trebuie să facă un sportiv. Este alegerea pe care o consideră cea mai bună pentru el, iar când alegi calea performanței sportive, ești obligat să renunți la mici plăceri ale vieții și trebuie să urmezi obiectivele pe care ți le-ai stabilit cu rigurozitate. Nu contează că starea de spirit nu este tocmai potrivită, un sportiv trebuie să meargă la antrenament și să rămână consecvent față de stilul de viață ales. Iar în cazul nostru, chiar dacă este un sport individual, în spatele muncii există o echipă, și anume parteneri de antrenament, părinți, antrenor.

„Kickboxingul este un sport al oamenilor inteligenți și bine organizați”

# Ce urmează din punct de vedere sportiv?
– După o primă parte a sezonului competițional 2019, care a inclus 6 competiții naționale și 5 internaționale, ne vom reface forțele, iar la începutul lunii iulie începem pregătirea pentru următoarele competiții internaționale și mă refer la Campionatul European de copii și juniori, din Gyor-Budapesta, din perioada 26-31 august 2019, Campionatul mondial Light Contact din Bosnia și Herțegovina din perioada 19-27 octombrie 2019 și Campionatul mondial Kick Light din Antalya, Turcia, din perioada 23 noiembrie-10 decembrie.
# Clubul Aleph Pitești s-a dezvoltat foarte mult în ultima perioadă. Cum a fost posibil?
– Prin seriozitate, muncă și disciplină. Kickboxingul este un sport al oamenilor inteligenți și bine organizați, iar palmaresul sportivilor din cadrul clubului înființat în 2017, care este unul impresionant, confirmă cele menționate.
# Ce putem spune la ora actuală despre clubul dv.? Cu ce se poate prezenta?
– În acest moment, în cadrul clubului Aleph se antrenează peste 250 de sportivi, dintre care 50 sunt legitimați la Federația de Arte Marțiale de Contact, copii, juniori și seniori, atât masculin, cât și feminin. Foarte important de menționat este că WAKO (World Association Kickboxing Organization), în data de 30 noiembrie 2018, a fost acceptată în familia Jocurilor Olimpice.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii