Web Analytics

Spitalul Judeţean continuă să încaseze mărunţiş din studiile clinice pe pacienţi, în timp ce medicii săi se îmbogăţesc

de | 17.08.2017 13:03 | Dezvăluiri

01 SpitalulJudeteanArges# În primele șapte luni din acest an, Spitalul Județean Argeș a încasat de la firmele de medicamente doar 76.298 lei pentru studiile clinice cu beneficiu terapeutic, în timp ce medicii care au făcut testele pe pacienți au primit sute de mii de lei

În urmă cu doi ani, Jurnalul de Argeș a scris mai multe articole legate de faptul că Spitalul Județean Argeș încasa din studiile clinice cu beneficiu terapeutic cu mult mai puțin decât doctorii care făceau respectivele studii. Am prezentat atunci și dovezi că Spitalul Județean a încasat de patru ori mai puțin decât un singur doctor în perioada 2012-2014. Este vorba de cardiologul Gabriela Stănciulescu, aceasta încasând în perioada mai sus menționată 19,4 miliarde lei vechi, în timp ce Spitalul Județean a luat 4,69 miliarde lei vechi din 15 contracte! Situația nu s-a schimbat. În primele șapte luni din acest an, Spitalul Județean a încasat 76.298 lei din studiile clinice cu beneficiu terapeutic. Surse autorizate din cadrul spitalului ne-au declarat sub protecția anonimatului că pentru aceeași perioadă, sumele încasate de medicii care au făcut studiile clinice au fost de câteva ori mai mari, fiind de ordinul a sute de mii de lei.  În perioada 1 ianuarie 2016-31 iulie a.c, adică în interval de un an și jumătate, Spitalul Județean Argeș a derulat 14 contracte de studii clinice cu beneficiu terapeutic pentru care a încasat 284.626 lei. Și pentru această perioadă, suma este cu mult mai mică decât cea încasată de medicii săi.

Ce spune managerul Aurelian Gheorghe: „Medicii investigatori își încheie contracte separate cu sponsorii”

11 AurelianGheorgheÎn fapt, studiile clinice cu beneficiu terapeutic sunt contracte de cercetare pentru testarea medicamentelor pe pacienți, contracte sponsorizate cu bani grei de marile companii farmaceutice. Practic, bolnavii internați cu diverse afecțiuni își încearcă norocul pentru a se vindeca acceptând tratamente noi pentru care se mai solicită anumite studii pentru a fi lansate pe piață. Scopul studiilor este de a furniza informații mai exacte despre siguranţa şi eficacitatea unui medicament în comparaţie cu tratamentul standard existent.
Concret, aceste companii încheie două contracte de sponsorizare: unul cu medicul investigator și al doilea cu unitatea spitalicească. Iar banii primiți, atât de doctor, cât și de spital, se negociază.
În cele mai multe cazuri, așa cum am arătat și mai sus, doctorii primesc cu mult mai mult decât spitalele de a căror infrastructură, logistică și nume se folosesc la greu medicii. Legal, nu ar fi o problemă. Moral însă, nu este tocmai în regulă. Și asta pentru că dacă doctorii nu ar activa în cadrul spitalului, nu ar avea „materia primă” pentru respectivele studii clinice, în speță pacienții. Iar într-o adresă trimisă Jurnalului de Argeș, conducerea Spitalului Județean ne-a confirmat că toate studiile clinice s-au desfășurat în cadrul unității: „În perioada 1 ianuarie 2016-31 iulie 2017 s-au derulat studii clinice cu beneficiu terapeutic în secțiile Spitalului Județean în număr de 14, dintre care 3 s-au desfășurat în ambulatoriu de specialitate pe un număr confidențial de pacienți”. Altfel spus, deși medicii investigatori s-au folosit de baza materială a Spitalului Județean Argeș, cu pacienții spitalului, au încasat cu mult mai mult decât spitalul. Și asta în condițiile în care Spitalul Județean Argeș arată în mare parte, atât la interior, cât și la exterior, ca înainte de 1989 și ar avea nevoie acută de investiții majore.
Am dorit să aflăm și sumele exacte primite de medicii Spitalului Județean Argeș, însă managerul Aurelian Gheorghe spune că „medicii investigatori își încheie contracte separate cu sponsorii pentru care au confidențialitate pentru studiile clinice efectuate. Pentru derularea acestor studii, unitatea sanitară primește o compensație financiară conform anexelor specifice fiecărui protocol de studiu în parte”.

Astrazeneca UK și Novartis au dat cei mai mulți bani spitalului: peste 106.000 lei

Am aflat în schimb, defalcat, ce sume au plătit marile companii farmaceutice Spitalului Județean. Cei mai mari cotizanții au fost giganții pharma Astrazeneca UK (58.400 lei) Novartis (48.118 lei), GlaxoSmithKline (42.163 lei) și Johnson&Johnson (41.995 lei), urmați de Talisker (31.430 lei), Covance (20.920 lei), Julius Clinical (14.177 lei) și Sanofi (8.000 lei). În total, 14 companii de top din industria pharma au plătit pentru studiile clinice derulate la Spitalul Județean Argeș.

Anca Crupariu, purtător de cuvânt Agenţia Naţională a Medicamentului: „Singurele obligaţii ale medicilor care primesc bani pentru studii clinice sunt legate de fisc”

11 Anca CrupariuAm stat de vorbă și cu Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului, întrebând-o pe aceasta de ce banii încasați de doctori pentru studii clinice nu figurează pe site-ul ANM, așa cum se întâmplă cu sponsorizările primite de doctori. Și asta pentru că începând din 2016 legea scoate la suprafaţă aceste practici şi obligă beneficiarul (medic, asistent, organizaţie medicală etc.) şi sponsorul (firma de medicamente) să expună toate detaliile „darurilor de la greci”: valoarea sponsorizării, cine a făcut-o, când, în ce a constat, cine a încasat-o. Participări la congrese internaţionale, vizite de studiu în străinătate, vacanţe scumpe – finanţate de firmele de medicamente – sunt câteva dintre „atenţiile” cu care industria farmaceutică obişnuieşte să seducă şi, nu de puţine ori, să cumpere pe unii dintre medici. Şi unii şi alţii îşi sporesc, în acest fel, veniturile (mecanismul e simplu: medicul promovează anumite medicamente din portofoliul unei firme de medicamente, în schimbul unei sponsorizări simbolice sau exorbitante, funcţie de miza trocului, mascate sub forme legitime).
„Studiile clinice nu sunt considerate publicitate la medicamente. Aceste studii nu au nicio legătură cu activitatea de sponsorizare, ce este legată de publicitatea la medicamente. Singurele obligații ale medicilor care primesc bani pentru studii clinice sunt legate de Fisc, trebuie să declare la Fisc acele sume prin declarațiile de venit. Sumele încasate din studiile clinice nu sunt publice. Acele înțelegeri financiare nu sunt studiate de Agenția Națională a Medicamentului, ci de Comisia Națională de Bioetică, cea care dă aviz”, spune Anca Crupariu.

Firmele la care doctoriţa Stănciulescu e asociat au avut profituri de aproape 400.000 de lei anul trecut

11 GabrielaStanciulescuTot surse din cadrul Spitalului Județean Argeș ne-au declarat că doctorița Gabriela Stănciulescu, cea care în perioada 2012-2014 a încasat 19,4 miliarde lei vechi din studiile clinice efectuate la Spitalul Județean, intenționează să facă o nouă afacere, după clinica pe care o deține în cartierul Exercițiu din Pitești. Doctorița Gabriela Stănciulescu vrea să construiască un cămin de bătrâni în cartierul Trivale. Afacerea cu cămine private de bătrâni a înflorit în Pitești, în ultimii cinci ani deschizându-se cinci asemenea unități.
De altfel, trebuie spus că în afară de sumele grele încasate din studiile clinice, doctorița Gabriela Stănciulescu are profituri mari și cu firmele la care este asociat. Anul trecut, cele două firme i-au adus profituri nete de aproape 400.000 de lei.
Firma Sal Med SRL, ce figurează la aceeași adresă cu centrul medical al doctoriței Stănciulescu, a avut anul trecut afaceri profitabile, conform declarațiilor depuse la Finanțe înregistrând un profit de 331.603 lei, în condițiile în care figurează cu un singur angajat. Și cealaltă firmă – Cardio Plus SRL – a avut în 2016 un profit bun: 60.844 lei (6 angajați).

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii