Web Analytics

Spitalul Judeţean – asaltat de numărul dramatic de mare de pacienţi infectaţi / Directorul medical Copciag: „Media a fost de 20 de pacienţi COVID/zi, dar nu a scăzut încă”

de | 2.07.2020 13:27 | Dezvăluiri

# „Suntem terminați. Tot vin, noi trebuie să păstrăm suspecții până vin rezultatele testelor COVID, iar spitalul este plin”, adaugă și managerul Adriana Molfea

În ultimele zile, numărul de infectați cu noul coronavirus a crescut dramatic în județul Argeș. Conform datelor DSP, marți, 30 iunie, erau 793 de cazuri COVID-19 în județ. Zilele trecute, prefectul Emanuel Soare declara că este o contaminare colectivă, iar „dinamica ocupării locurilor în spitale este una nemaivăzută. Ce este valabil azi nu mai este mâine”. Având în vedere că personalul este epuizat, iar numărul de bolnavi COVID depășește capacitatea de internare a spitalului, medicii trag un semnal de alarmă. Mai mult, în weekend-ul trecut, peste 20 de pacienți COVID au fost transferați la unități sanitare din alte județe, pentru că în spitalele din Argeș nu mai erau locuri libere. „Vreo 3 au fost transferați la Sibiu, la Horezu parcă 4 și restul la București. Cel puțin 10 bolnavi ne-a primit Bucureștiul”, ne-a declarat directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Pitești, dr. Gabriel Copciag.
Și managerul SJUP, Adriana Molfea, ne-a declarat că la spital se prezintă un număr foarte mare de pacienți COVID: „Suntem terminați. Tot vin, noi trebuie să păstrăm suspecții până vin rezultatele testelor COVID, iar spitalul este plin. Am ajuns să facem câte două ture de teste pe zi, pentru că nu mai avem unde să îi ținem. Neavând atâtea locuri pentru suspecți, am făcut și o solicitare la DSP în vederea extinderii acestei zone tampon la nivelul etajului 8, unde sunt 65 de paturi”.
Despre situația cazurilor COVID de la Spitalul Județean de Urgență Pitești ne-a spus mai multe directorul medical, dr. Gabriel Copciag. „Ieri au fost 48 de confirmați. Cu greu am mai găsit locuri. Au fost transferați câțiva și la Spitalul Horezu. Noi suntem la capacitate maximă. Am luat măsuri să mărim zona tampon. Am înființat la etajul 8 o zonă tampon cu o capacitate de 65 de paturi pentru a interna bolnavii suspecți COVID care se prezintă la noi în UPU și pentru a elibera cât mai repede așteptarea de la cort. În aceste zile călduroase, ne dăm seama că este foarte grea această așteptare în corturi și toată lumea a sesizat și pentru asta am înființat această secție. Părerea mea este că lumea nu respectă măsurile din relaxare. Acesta este apelul nostru către populație. Probabil nu știu, nu sunt informați. Ce valuri mari de oameni au venit la secția noastră de prezentări UPU, este foarte mare solicitarea! Foarte mulți pozitivi, majoritatea sunt cu simptome minore, dar depășesc și capacitatea noastră de a interna bolnavii COVID. Ambele secții, și cea de Boli Infecțioase Pitești și cea de la Mioveni, sunt la capacitate. (…) În medie, au fost 20 de cazuri zilnic. Doar duminică nu s-a putut lucra la aparatul nostru PCR. Personalul este epuizat, a lucrat până acum în fiecare sâmbătă și duminică și doar duminică a luat o pauză. Luni au apărut 48 de confirmați, cum ar fi rezultatul a 2 zile, sâmbătă și duminică. Luni (30 iunie, n.red.) a apărut acest val mare, nu a fost o creștere doar pe ziua de duminică. El a cumulat și media de sâmbătă. Deci, media a fost de 20 pe zi, dar nu a scăzut, nu a scăzut încă”.

Directorul medical al SJUP: „Nu a apărut al doilea val, este tot primul”

Spitalul Județean este aglomerat doar pe zona de suspecți COVID, după cum ne-a explicat directorul medical Copciag. „Celelalte secții nu sunt aglomerate, pentru că lumea, probabil, se teme și nu au fost așa multe solicitări. Dintr-un total de 900 de paturi, la ora când discutăm avem vreo 400 de paturi libere, deci la jumătate”.
Dr. Copciag explică de ce Spitalul Județean Argeș a ajuns la capacitate maximă din punct de vedere al pacienților COVID: „Sperăm că lumea înțelege că, totuși, nu a apărut al doilea val. Este tot primul val și consider că sunt două mari motive. Capacitatea mare de testare a județului, adică în afară de Județean, care face 200 teste /zi, mai face Mioveniul, mai fac laboratoare private care au punct de desfacere în Pitești și au apărut multe teste efectuate la cerere. Oricum, valul mare este la SJU Pitești. Ne-au trimis bolnavi și celelalte unități din județ, mai precis Curtea de Argeș, Costești. Nu și-au organizat zone tampon și au venit la SJU și de aceea am ajuns în această situație”.

Carantinarea județului nu este luată în calcul

L-am mai întrebat pe dr. Copciag ce părere are despre varianta carantinării județului Argeș, vehiculată zilele acestea. „Nu am această informație și nu pot să judec hotărârile ce vor fi luate. Eu, din punct de vedere al spitalului, spun că sunt la capacitate maximă și sunt asaltat de numărul mare de prezentări în UPU. Nu cred că ar fi o soluție carantina”, a răspuns dr. Copciag.
Luni, 29 iunie, Instituția Prefectului Argeș a transmis un comunicat de presă în care precizează că „nu există motive și nu se pune problema închiderii sau carantinării vreunei localități sau a întregului județ”, cazurile pozitive fiind răspândite în tot județul”.

Nou compartiment ATI și secție pentru asimptomatici, în Pitești

Pentru o mai bună organizare sanitară în Argeș, de săptămâna aceasta asimptomaticii vor fi internați într-o secție exterioară a Spitalului Județean de Urgență Pitești. „Pentru asimptomatici avem pregătită secția din b-dul Eroilor, adică fostul hotel al Primăriei. L-am luat în primire, l-am amenajat și evaluarea o face medicul infecționist, care ne va da numărul de bolnavi. De mâine (miercuri, 1 iulie, n. red.) avem personal și de mâine vom transfera acolo”, ne-a precizat directorul medical Copciag. Tot din această săptămână urmează să funcționeze un nou compartiment de Terapie Intensivă pentru cei care sunt purtători de COVID și au nevoie de asistență medicală în Terapie Intensivă. Compartimentul de Terapie Intensivă COVID va funcționa alături de Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean.

Șoferul și fiica secretarei managerului Molfea, confirmați cu COVID 19

Luni, 29 iunie, șoferul managerului SJUP Adriana Molfea, dar și fiica secretarei au fost confirmați cu noul coronavirus și internați la Secția Boli Infecțioase din Pitești. În izolare se află doar secretara. Managerul Adriana Molfea ne-a declarat că a vorbit cu cei doi, iar aceștia sunt bine. „Nu, nu îndeplinesc condițiile. În primul rând, port mască tot timpul. În al doilea rând, nu folosesc niciodată locul din față, tot timpul stau pe bancheta din spate, iar pe de altă parte, sunt scurte drumurile, 5-10 minute, o dată pe zi și mai am și obiceiul să stau cu geamul deschis la mașină, așa că… Și am purtat amândoi mască”, a mai spus Adriana Molfea.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii