Web Analytics
scris luni, 05.08.2024

Spitalul Județean Argeș a rămas fără angiograf! Ion Mînzînă și conducerea SJUP arată cu degetul către prefectul Dragoș Predescu

Consecințe dramatice pentru argeșeni după ce Prefectura a contestat în instanță o hotărâre a Consiliului Județean Argeș! „Pacienții care suferă de infarct miocardic acut nu mai pot fi tratați la Pitești din cauza unei decizii iresponsabile a Instituției Prefectului” – se arată într-un comunicat de presă al C.J. Argeș, în fapt o sinteză a conferinței de presă susținute luni, 5 august, la Spitalul Județean, de către președintele Ion Mînzînă, managerul Adrian Dumbravă, directorul medical Costin Ștefan și medicul primar Elvis Boțu.

Spitalul Județean Argeș a rămas fără angiograf! Ion Mînzînă și conducerea SJUP arată cu degetul către prefectul Dragoș Predescu

Citește și: Despăgubiri pentru fermieri din cauza secetei. Când vor intra banii

Așa cum v-am informat, Consiliul Judetean Argeș a emis o hotărâre prin care a alocat banii necesari pentru investiții în 77 de localități din Argeș, cinci spitale din județ, printre care și fonduri pentru achiziționarea unui nou sistem hemodinamic necesar angiografului, cu care medicii de la Spitalul Județean Argeș pot salva vieți. Instituția Prefectului a atacat decizia în instanță și astfel toate aceste investiții au fost blocate. Instanța a dat primul termen de judecată pe data de 14 ianuarie 2025 – potrivit sursei citate.

Între timp, vechiul sistem hemodinamic s-a stricat și, de o săptămână, toți pacienții cu probleme grave cardiace, cu infarct miocardic sunt trimiși la București, riscurile de deces fiind mult mai ridicate, după cum susține medicul cardiolog Elvis Boțu.

Conducerea Consiliului Județean Argeș a răspuns de urgență solicitărilor tuturor unităților medicale privind necesitatea achiziționării de echipamente medicale, fiind respectate toate procedurile legale privind transparența cheltuirii banilor publici (documentele au fost publicate cu 7 zile înainte ca hotărârea să fie adoptată).

Prin adresele nr. 26127/07.06.2024 si 26959/13.06.2024, Spitalul Județean de Urgență Pitești a solicitat alocarea sumei de 128 mii lei din bugetul local pentru sistem hemodinamic angiograf și licențe SQL Server si SQL device CAL. Întrucât Prefectura a contestat hotărârea Consiliului Județean în care era cuprinsă inclusiv achitarea acestui sistem, echipamentul medical nu poate fi plătit, deși s-au derulat toate procedurile, iar contractul a fost semnat. Ne aflăm în situația în care angiograful pe care îl avem în dotarea Spitalului Județean nu mai poate fi folosit, conform adresei pe care ne-au înaintat-o medicii specialiști.

Bineînțeles că am căutat urgent soluții împreună cu conducerea spitalului, pentru că e vorba de viața și de sănătatea oamenilor. În cel mai scurt timp vom remedia această problemă prin implicarea domnului manager, care a găsit o soluție provizorie astfel încât să poată continua activitatea la nivelul Angiografului.

Blocajul este clar, este făcut cu rea voință și credem noi că aduce atingere asupra a tot ceea ce înseamnă sănătatea cetățenilor județului Argeș și din alte județe care au beneficiat de-a lungul timpului de serviciile de înaltă calitate ale angiografului și de pregătirea profesională incredibilă a domnilor doctori care lucrează aici. Căutăm soluții cât mai rapid cu putință pentru ca sănătatea argseșenilor să nu fie pusă în pericol” – a spus Ion Mînzînă, președinte Consiliul Județean Argeș.

Din păcate, în acest moment angiograful nu funcționează. S-a defectat sistemul hemodinamic, care este de fapt sistemul ce monitorizează în timp real activitatea cordului, curba de presiune și alte caracteristici care ne sunt extrem de utile, fără de care nu putem funcționa și fără de care viața pacientului ar fi în pericol. Noi am făcut toate eforturile ca să îi înștiințăm pe cei care ne pot ajuta, respectiv managementul și Consiliul Județean și s-a demarat acest proiect de achiziție a noului sistem hemodinamic. Sistemul nu mai poate fi reparat. Am încercat toate variantele, însă nu se mai poate repara. Deci, trebuie schimbat.

Din păcate, cel mai rău lucru este că principalii perdanți în această ecuație sunt pacienții și cel mai mult au de suferit pacienții cu infarct  miocardic acut. La nivelul Angiografului de la Spitalul Județean se desfășoară Programul de Infarct Miocardic Acut, 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână. Adică niciun infarct miocardic nu mai era trimis la București. Acum, pacienții cu infarct miocardic acut sunt direcționați de o săptămână către București. Am revenit practic la situația de dinainte de a fi în acest program național. E vorba de pacienți foarte grav, cu risc mare de mortalitate.

Este foarte important ca pacienții cu infarct miocardic acut să primească tratament, fiindcă orice minut este cu risc de deces. De o săptămână încercăm să găsim soluții. Am găsit această soluție provizorie, care sperăm să ne permită să asigurăm funcționarea Angiografului pentru această categorie de pacienți foarte sensibilă” – a explicat dr. Elvis Boțu, medic primar cardiolog – Laboratorul de Angiografie al Spitalului Județean de Urgență Pitești.

Conducerea Consiliului Județean Argeș, conducerea Spitalului Județean de Urgență Pitești și echipa de medici au făcut tot posibilul pentru a rezolva această gravă problemă până la soluționarea cauzei în instanță. 

Am făcut toate eforturile necesare pentru a găsi o soluție rapidă să aducem un echipament pentru ca pacienții să poată fi tratați aici. În cursul zilei de astăzi, cel târziu mâine, acest monitor va ajunge la noi și sperăm ca el să corespundă cu aparatura pe care o avem, astfel încât să se poată relua activitatea” – a spus și Adrian Dumbravă, manager al Spitalului Județean de Urgență Pitești.

Decizia Instituției Prefectului (prefect Dragoș Predescu) de a ataca această hotărâre a blocat activitatea și a altor spitale din Argeș, acestea rămânând fără aparatura și serviciile medicale de care argeșenii au nevoie. Este vorba de Spitalul de Recuperare Respiratorie și Pneumologie “Sf. Andrei” – Valea Iașului, Spitalul de Geriatrie și Boli Cronice “Constantin Bălăceanu Stolnici” Ștefănești, Spitalul de Recuperare Brădet și Spitalul de Pediatrie Pitești.

Președintele Ion Mînzînă a încheiat conferința de presă de la Spitalul Județean cu o veste bună. În cel mai scurt timp, în maximum două săptămâni, se va semna achiziționarea unui nou angiograf printr-un proiect european.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...