Web Analytics

Spectacol și film despre „Fenomenul Pitești”. Studenții au acces gratuit

de | 13.11.2019 11:40 | Actualitate

Eveniment dedicat studenților piteșteni și intitulat: 1949/2019: Student în Piteşti

În decembrie 2019 se împlinesc 70 de ani de la declanșarea „Fenomenului Pitești”, un experiment de reeducare, care a început în 1949, la închisoarea de la Pitești. Experimentul a încetat în anul 1952, iar în urma sa au rezultat aproximativ 5.000 de victime, majoritatea dintre ei fiind studenți, tineri care se opuneau regimului comunist.

În pragul Zilei Internaționale a Studentului (17 noiembrie), Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești și Filarmonica Pitești, alături de Memorialul „Închisoarea Pitești”, oferă studenților piteșteni accesul gratuit la două producții artistice inspirate din mărturiile supraviețuitorilor Experimentului Pitești.

Astfel, în ziua de joi, 14 noiembrie, între orele 11:30 și 14:00, studenții de la cele două universități piteștene, Universitatea Pitești și Universitatea „Constantin Brâncoveanu”, sunt invitați la Centrul Multifuncțional al Filarmonicii Pitești, unde vor putea urmări filmul românesc regizat de Toma Enache și inspirat de Experimentul Pitești, „Între chin și amin” – proiecție gratuită cu circuit închis, care a mai fost difuzat de 3 ori în Pitești și la premiera căruia au fost peste 300 de spectatori. Maestrul Constantin Cotimanis, unul dintre actorii din distribuția filmului, va recita versuri în deschiderea evenimentului. 

Programul zilei dedicate studenților piteșteni continuă cu o a doua performanță artistică: spectacolul dramatic „PE EI!” – un proiect „Texte bune în locuri nebune”, regizat de Ionuț Caras și susținut de o echipă de actori clujeni, care se va desfășura chiar în incinta fostei închisori Pitești, începând cu ora 18:00. Și acest spectacol este gratuit.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii