Web Analytics

Spaţii date pe degeaba şi un purcoi de bani plătit lui Gigi Axinte

de | 8.02.2018 12:24 | Dezvăluiri

6 Academica# Raportul Curţii de Conturi, explicit: ilegalităţi ale rectorului Gheorghe Barbu la Universitatea Piteşti # Curtea de Conturi a trimis Jurnalului de Argeș raportul ce scoate la iveală zeci de ilegalități comise

În iunie 2009, o echipă de la Curtea de Conturi făcea un amplu control la Universitatea Pitești, iar ilegalitățile descoperite acolo s-au întins pe zeci de pagini, unele dintre ele fiind foarte grave. Controlul Curţii de Conturi a fost determinat de dezvăluirile liderului de sindicat Mircea Bărbuceanu. Jurnalul de Argeș a solicitat Curții de Conturi a României respectivul raport. Iar în urmă cu câteva zile Curtea de Conturi a trimis Jurnalului de Argeș acest raport. Un document incendiar, ale cărui concluzii le prezentăm în continuare.

Contractul pentru închirierea imobilului Academica, manual de jefuirea banului public

În martie 2003, UPIT închiria firmei Argecom în vederea deschiderii unui restaurant, o suprafață de 429 m.p. pe o perioadă de 25 de ani, contra unei chirii super-modice de 500 de euro/trimestru. Fiind vorba de doar 0,38 euro/mp/lună, s-ar putea spune că era euro-pomană, acordată de statul român lui Gigi Axinte prin intermediul rectorului Gheorghe Barbu. Dar nici așa nu le-a convenit celor doi. Așa că au prevăzut o perioadă de grație la plata chiriei de 5 luni după darea în folosință, și, ca să fie pomana-pomană, nu au prevăzut nicio chirie de la data încheierii contractului, 19.08.2003, până la darea în folosință a cârciumii, 01.01.2006. Nefiind prevăzută chiria, statul român, prin intermediul UPIT, nu a încasat nimic, după cum corect au observat inspectorii de la Curtea de Conturi. Spre mulțumirea bănească a dreptcredinciosului creștin Gigi Axinte și cea sufletească a făptuitorului Gheorghe Barbu. Făptuitor de fapte bune, să nu gândim cu păcat!  
Numai că, în primăvara lui 2006, în urma unui control de la Ministerul Educației, se constată că respectivul contract de închiriere a fost făcut împotriva legii, fără licitație. Drept urmare, echipa de control de la Ministerul Educației a recomandat conducerii UPIT (Gheorghe Barbu era rector în acea perioadă) rezilierea contractului. Însă, în loc să rezilieze contractul pentru că era nul de drept, fiind încheiat cu încălcarea legii, UPIT a declanșat acțiune în instanță pentru anularea contractului. În aparență, un fel de scărpinare la urechea stângă cu mâna dreaptă, dar pe banii statului. În timpul procesului, Argecom a formulat cerere reconvențională pentru acordarea de despăgubiri bănești, reprezentând contravaloarea construcției ridicate pe terasa închiriată inițial. Să remarcăm că la toată această mânărie pe banii statului este complice și Senatul UPIT, care a aprobat contractul, în forma lui ilegală, în ședința din 02.06.2003.

„Abuzat” fiind de stat, Gigi Axinte primește daune de aproape un milion de euro

6 facsimil01În mod suspect, pentru cine nu știa cârdășia dintre rectorul Gheorghe Barbu și Gigi Axinte, patronul ARGECOM și viitor lector universitar și inventator, cei de la UPIT nu au avut obiecțiuni. De fapt, cei de la UPIT au făcut alte fapte bune, tot pe banii statului, adică i-au dat aproape un milion de euro lui Gigi Axinte și, fiind mulțumiți de sumă, n-au mai declarat nici recurs, după cum îi obliga legea. Așadar, așa cum scriu cei de la Curtea de Conturi, „până la data de 17.06.2008, Argecom a fost despăgubită cu 2.540.000 lei, sumă alocată de la bugetul de stat de către Ministerul Educației”. Pe bună dreptate, inspectorii de la Curtea de Conturi impută celor de la UPIT „neutilizarea în justiție a tuturor căilor posibile de apel cu privire la despăgubirile stabilite de instanță”. Mai concret, „Universitatea din Pitești nu a formulat obiecțiuni la expertiza tehnică judiciară și nu a declarat recurs la sentința comercială pronunțată de Tribunalul Argeș, acceptând astfel plata unei despăgubiri în sumă totală de 2.901.856 lei fără a fi epuizate toate căile legale”.
Iată ce a răspuns, fără frică sau rușine, celor de la Curtea de Conturi fostul rector Gheorghe Barbu: „Din câte știu, s-a spus că recursul nu are sens deoarece Universitatea a obținut ceea ce a cerut, anularea contractului”. Niciun cuvânt despre ce spune legea și nici despre sumele uriașe din banii statului primite de Gigi Axinte, patronul firmei Argecom.

UPIT e păgubită cu acte. Rectorul Gheorghe Barbu nu înțelege!

Tot legat de spațiul de la Academica, oficialii Curții de Conturi au constatat că acesta a fost subînchiriat ilegal de către Argecom către Otto SRL, firmă la care asociat și… angajat muncitor la UPIT era Daniel Otobîcu. Angajat doar ca muncitor întrucât nu avea liceul, că fiind prieten cu Gigi Axinte, recte rectorul Gheoghe Barbu, s-ar fi încadrat să ajungă student și apoi cadru universitar. Curtea de Conturi i-a și nominalizat pe cei responsabili pentru sub-închirierea ilegală. Este vorba de foștii rectori Gheorghe Barbu și Gheorghe Secară, precum și directorul general administrativ Ion Broștescu. În plus, cei trei nu au luat măsuri nici în vederea intrării în legalitate prin anularea contractului de subînchiriere.
O altă problemă, care limpezește chestiunea, astfel încât să se înțeleagă mai ușor „modus operandi” al grupului infracțional care a prejudiciat Universitatea din Pitești cu sume uriașe. Valoarea contractului de subînchiriere între Argecom și Otto SRL a fost de 500 euro/lună, de trei ori mai mare decât contractul de închiriere între UPIT și Argecom, fapt ce dovedește că „instituția putea obține venituri de cel puțin trei ori mai mari pentru închirierea acestui spațiu”. Curtea de Conturi Argeș dixit.

Utilitățile consumate de Argecom, plătite ilegal tot de UPIT

Tot legat de contractul de închiriere încheiat între UPIT și Argecom pentru spațiul de la Academica, inspectorii Curții de Conturi au mai constatat, în iunie 2009, o altă mare pomană către Gigi Axinte: valoarea utilităților consumate de Argecom a fost suportată ilegal din fondurile Universității din Pitești în perioada 19 august 2003-1 martie 2009.
Curtea de Conturi a mai găsit și alte ilegalități privind clădirea Academica: aici se vindeau băuturi alcoolice și se organizau nunți, botezuri și mese festive. Asta deși HG 128/1994 prevede clar: „În incinta unităților de învățământ de toate gradele, se interzice comercializarea ori expunerea spre vânzare a băuturilor alcoolice”. (Va urma)

P.S. Întrucât Gigi Axinte avea liceul terminat când l-a cunoscut pe rectorul Gheorghe Barbu, a ajuns student la UPIT, apoi lector, apoi ditamai inventatorul, alături de liderul de sindicat Bărbuceanu Mircea și un profesoraș cam mincinos, Claudiu Șuțan.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii