Sosiţi în România pentru a negocia cu statul şi cu OMV, chinezii au anunţat că au banii pentru Oltchim şi Arpechim

de | 19.03.2014 22:26 | Politica si Administratie

Pe 7 martie, o delegaţie din China a consorțiului Baota Petrochemical – Junlun Petroleum a sosit în România pentru a negocia preluarea Arpechim de la OMV Petrom, în contextul în care același consorțiu vizează și preluarea Oltchim. Mai mult, chinezii, care au anunțat că au banii necesari pentru cele două platforme, au cumpărat deja un combinat din Ungaria care merge bine. Sosirea în România a delegaţiei chineze are loc în condiţiile în care se apropie termenul până la care potenţialii investitori trebuie să depună ofertele angajante pentru combinatul vâlcean, stabilit pentru 28 martie 2014. Pe de altă parte, un comitet interministerial negociază cu OMV Petrom preluarea Rafinăriei Arpechim în condițiile în care sunt investitori care doresc să cumpere SC Oltchim SA la pachet cu Arpechim.
Nu se ştie suma cerută de OMV Petrom, dar statul român va negocia acest lucru până în data de 28 martie. Rafinăria Arpechim aparţine Petrom, care o ţine închisă de doi ani şi nu a găsit un cumpărător pentru ea. În vreme ce Guvernul nu discută despre cifre în legătură cu preluarea Arpechim, estimările privaţilor oscilează de la un euro la 50 de milioane de euro, în contextul în care negocierile vizează obligaţiile de mediu asumate de Petrom la privatizarea rafinăriei.
Astfel, suma pe care OMV Petrom ar putea să o ceară în schimbul Arpechim s-ar putea cifra la un euro, cu condiţia ca statul să-şi asume obligaţiile investiţionale de mediu şi alte obligaţii aferente.

Și SIF Transilvania vrea să intre în cursa privatizării

Potrivit unor precizări ale conducerii Societăţii de Investiţii Financiare Transilvania (SIF 3), în prezent, se analizează posibilitatea preluării activelor viabile ale SC Oltchim SA. „Participarea SIF Transilvania la licitaţia pentru vânzarea SC Oltchim SA este, acum, în analiză. Combinatul chimic vâlcean necesită investiţii importante de sute de milioane de euro, aşa că avem mai multe variante de lucru şi de finanţare a unei astfel de operaţiuni.”, a declarat recent preşedintele SIF Transilvania, Mihai Fercală. În schimb, acţionarii Chimcomplex Borzeşti, companie controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, au aprobat zilele trecute majorarea de la 5 milioane la 22 de milioane de lei a unei facilităţi de credit de la Raiffeisen Bank pentru finanţarea capitalului de lucru şi intenţionează să propună o nouă creştere, la 25 de milioane de lei. Fondurile vor fi destinate participării întreprinderii la privatizarea SC Oltchim SA.
Florin Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii