SOR: Aproximativ 5.500 de berze au fost observate în România, anul acesta

de | 31.10.2022 10:03 | Actualitate, Home

În România ajung tot mai multe berze. O arată datele adunate de către Societatea Ornitologică din România cu ajutorul voluntarilor din toată țara.

Citește și: Guvernul a hotărât recunoaşterea Fundației ”Memorialul Închisoarea Pitești” ca fiind de utilitate publică!

Aproape 5.500 de păsări au fost observate anul acesta și mai mult de 300 de cuiburi noi au fost înregistrate. Cele mai multe berze au ajuns în județele Constanța, Brașov și Tulcea. În comuna Părău din județul Buzău întâlnești cuiburi de berze la tot pasul. Acolo au fost înregistrate cele mai multe cuiburi de berze din țară: 51.
În acest an au apărut în comună și cuiburi noi. Berzele muncesc mult ca să le așeze bine și puii să fie în siguranță. Ca să le ajute, autoritățile locale vor să monteze suporturi metalice în vârful stâlpilor. În anul 2022, au fost înregistrate aproape 5.500 de berze, dintre care jumătate sunt pui. Păsările își fac cuibul acolo unde găsesc mai multe surse de hrană, iar în Brașov sunt atrase mai ales de lunca Oltului, dar și de Lacul Dumbrăvița, cunoscut drept Delta din Carpați. Tot în județ a fost observată și cea numeroasă familie de berze, cu 6 pui.
Recensamântul berzelor se desfășoară în România din 2017 prin aplicația “Uite barza!”, creată de Societatea Ornitologică din România. Datele sunt folosite de ornitologi pentru conservarea populației de berze albe.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole