Web Analytics
scris joi, 20.02.2025

Sondaj de opinie: Percepția românilor cu privire la tatuaje

Conform sondajului realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Asociația Tatoo & Piercing România și Informat.ro în perioada 11-14 februarie 2025, mai mult de unul din 8 români declară că au tatuaje.

Sondaj de opinie: Percepția românilor cu privire la tatuaje

Metodologie: Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR,  în parteneriat cu Asociația Tatoo & Piercing România și Informat.ro. Datele au fost culese în perioada 11-14 februarie 2025. Metoda de cercetare: anchetă sociologică prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1000 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.1 %, la un grad de încredere de 95%.

Remus Ștefureac, director INSCOP Research: ”Studiul își propune investigarea unei practici larg răspândite în societatea românească care reflectă atât evoluția modului în care românii se raportează la imaginea personală, cât și schimbări sociale și culturale profunde. Faptul că un sfert din populația adultă tânără și foarte tânără (18-44 de ani) declară că are un tatuaj arată amploarea fenomenului. De asemenea, 21% din populația foarte tânără (18-29 de ani) declară că intenționează să se tatueze în viitor, ceea ce ar putea duce ponderea populației această categorie de vârstă care are cel puțin un tatuaj la aproape 50%.”

Costi Azoiței, președinte Asociația Tatoo & Piercing România:  Prin realizarea acestui sondaj, am făcut un pas important în direcția unei mai bune înțelegeri și recunoașteri a tatuajelor în România. Sondajul INSCOP oferă date esențiale despre preferințele și percepțiile românilor legate de tatuaje, ajutând saloanele de tatuaje și artiștii tatuatori. De asemenea, studiul INSCOP Research poate contribui la educarea publicului larg cu privire la arta tatuajelor, demontând miturile și prejudecățile asociate cu acestea și contribuind la acceptarea sa în societate. Rezultatele cercetării pot ajuta la promovarea de schimbări legislative și reglementări clare și justificate, care să protejeze atât artiștii, cât și cetățenii.”

Ponderea românilor care declară că au tatuaje
13.3% dintre români declară au tatuaje, 86.4% răspund negativ, iar 0.3% nu știu sau nu răspund.
Persoanele cu vârsta între 18 și 44 de ani declară într-o proporție mai ridicată decât celelalte categorii de vârstă că au tatuaje. Mai precis, aproximativ un sfert din cei sub 45 de ani spun că au tatuaje. Cea mai mică pondere a persoanelor tatuate se regăsește în grupa de vârsta 60 +.  Doar 1.5% din cei peste 60 de ani au tatuaje. De asemenea, bărbații declară că au tatuaje într-o proporție mai mare decât femeile (16.3% dintre bărbați față de 10.5% dintre femei).

Ponderea românilor care și-ar face tatuaje
Întrebați dacă intenționează să se tatueze în viitor, 6.3% dintre cei chestionați spun că da, 79.1%  răspund negativ, iar 1% nu răspund. Diferența până la 100% este dată de cei care declară că deja au tatuaje.
Intenționează să se tatueze în viitor în special tinerii cu vârsta între 18 și 29 de ani. Mai precis, 21% dintre cei din această categorie de vârsta declară că intenționează să se tatueze în viitor spre deosebire de 5.6% din cei între 30 și 44 de ani, 4.6%  din cei între 45 și 59 de ani sau 1% din cei peste 60 de ani. Intenția de tatuare nu cunoaște variații semnificative în funcție de gen.

Citește și:

Ponderea românilor care nu au tatuaje, s-au gândit să își facă, dar au renunțat
8.5% dintre cei chestionați spun că s-au gândit la un moment dat să se tatueze, dar până la urmă au renunțat la idee. 71% nu s-au gândit vreodată la această idee, iar 0.3% nu răspund.
Persoanele cu vârsta între 18 și 44 de ani declară într-o proporție mai ridicată decât celelalte categorii de vârstă că s-au gândit la un moment dat să se tatueze, dar până la urmă au renunțat la idee. De asemenea, bărbații spun că s-au gândit la un moment dat să se tatueze într-o proporție mai mare decât femeile (11.3% dintre bărbați față de 6% dintre femei).

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

De la Crin, la cer senin…

La PSD Argeș, se schimbă obiceiurile de consum în materie de insucces. Înfrângerea a devenit pretext motivațional. Nu e rușine, ci, dimpotrivă,...

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...