Web Analytics
scris marți, 26.09.2023

Sondaj de opinie INSCOP Research, la comanda News.ro Partea I: direcția țării, percepția opiniei publice cu privire la evoluția economiei, starea financiară a familiei și sursele de îngrijorare ale populației


− Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie 2023
− Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului
− Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului
simplu, stratificat fiind de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.
− Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.

Citește și:

Sondaj de opinie INSCOP Research, la comanda News.ro        Partea I: direcția țării, percepția opiniei publice cu privire la evoluția economiei, starea financiară a familiei și sursele de îngrijorare ale populației

Remus Stefureac – director INSCOP Research: ”După o succesiune aproape nesfârșită de crize diverse, populația României are o evaluare realist-pesimistă asupra direcției în care se îndreaptă țara, respectiv asupra evoluției economiei și a stării financiare personale. Două treimi dintre români cred că țara merge într-o direcție greșită, iar o cincime indică o direcție bună. În ceea ce privește evoluția economiei puțin peste 40% anticipează o evoluție negativă în timp ce aproape 50% cred că economia fie va stagna, fie va avea o evoluție pozitivă. Cea mai interesantă fotografie este însă comparația cu situația din urmă cu 10 ani (2013) când INSCOP Research a adresat o întrebare similară în cadrul Barometrului Adevărul despre România și care arată o evaluare aproape identică a evoluției economiei. Evaluarea stării financiare a familiei comparativ cu cea din urmă cu un an este, evident, mai degrabă negativă. Estimarea situației financiare personale viitoare este însă una mai echilibrată, majoritatea declarând că va fi similară celei din prezent. Cele mai mari surse de îngrijorare sunt starea de sănătate proprie și a familiei, creșterea prețurilor și corupția”.

Direcția țării: 69.5% dintre români sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce 21.1% cred că se îndreaptă într-o direcție bună, iar 9.5% nu știu sau nu răspund.

Analiza socio-demografică: Sunt în medie mai optimiști decât restul populației în ceea ce privește direcția țării, tinerii sub 30 de ani, locuitorii din București sau urbanul mare și cei cu venituri mai ridicate. Persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani, gulerele albastre sau gri, cei cu venituri reduse, locuitorii din rural, sunt în medie mai pesimiști decât restul populației în ceea ce privește direcția țării.

Evoluție economie (După 10 ani: percepție 2013 vs. 2023): 15.6% dintre cei chestionați sunt de părere că în următoarea perioadă economia României va avea o evoluție pozitivă. Comparativ, în 2013, 19% din populație credea că economia va avea o evoluție pozitivă. 43.6% că va avea o evoluție negativă. Comparativ, în 2013, 41% din populație credea că economia va avea o evoluție negativă. 32.5% că va stagna, comparativ cu 31% care împărtășea această părere în 2013. Nu știu sau nu răspund 8.3% din total eșantion.

Analiza socio-demografică: Cred că economia va avea o evoluție negativă mai ales: persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani, cei cu studii superioare, angajații la privat. Persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cei inactivi pasivi, locuitorii din urbanul mare, cei care nu utilizează rețelele sociale sunt de părere că într-o proporție mai mare decât restul populației că în următoarea perioadă economia României va avea o evoluție negativă.

Situația financiară a familiei: 16.7% dintre români apreciază că, față de acum 1 an, situația financiară a familiei lor este în prezent mai bună, 40.4% consideră că este la fel, iar 41.4% crec că situația financiară a familiei este mai mai proastă comparativ cu cea de anul trecut.  Ponderea non-răspunsurilor este de 1.5%.  

Analiza socio-demografică: Declară că, față de acum 1 an, situația financiară a familiei lor este în prezent mai bună mai ales: tinerii sub 30 de ani, locuitorii din București. Persoanele cu educație superioară, gulerele albe, locuitorii din urban mare și regiunea Nord Vest apreciază într-o proporție mai mare decât restul populației situația financiară a familiei lor este în prezent la fel față de acum 1 an. Declară că, față de acum 1 an, situația financiară a familiei lor este în prezent mai proastă în special: persoanele peste 45 de ani, cu educație primară, inactivi pasivi, locuitorii din rural sau urbanul mic, cei cu un venit redus.

22.7% dintre participanții la sondaj cred că situația financiară a familiei lor în următoarele 12 luni va fi mai bună decât în prezent, 42.3% că va fi la fel, iar 29.1% că va fi mai proastă. Nu știu sau nu răspund 6% din total eșantion.

Analiza socio-demografică: Bărbații, tinerii sub 30 de ani,  cei cu un nivel de educație mai redus, cei inactivi potențial activi, cei cu un venit mai ridicat cred într-o proporție mai mare decât media că situația financiară a familiei lor în următoarele 12 luni va fi mai bună. Sunt de părere că situația financiară a familiei lor în următoarele 12 luni va fi la fel mai ales persoanele cu vârsta  sub 44, cu educație superioară, gulerele albe, cei cu un venit mai ridicat. Persoanele cu vârsta peste 45 de ani, cei inactivi pasivi, cu educație primară sau medie, cei cu un venit mai redus sunt cei mai pesimiști cu privire la situația financiară a familiei lor în următoarele 12 luni.

Sursele de îngrijorare ale populației: Starea sănătate proprie și a familiei reprezintă principala sursă de îngrijorare a românilor, 26.9% dintre respondenți indicând această problemă drept cea mai importantă, urmată de creșterea prețurilor (problemă menționată de 19.7% din total eșantion) și corupție (19.5%). Topul este completat de starea sistemului de educație (12.6% dintre cei chestionați indicând această problemă drept cea mai importantă), războiul din Ucraina (9.7%), lipsa locurilor de muncă (7.4%). Starea infrastructurii este menționată drept principală sursă de îngrijorare de 1.8%  dintre cei intervievați. Nu știu sau nu răspund la această întrebare 2.4% dintre respondenți.

Analiza socio-demografică: Starea de sănătate proprie și a familiei reprezintă principala sursă de îngrijorare mai ales pentru: femei, persoanele peste 60 de ani,  și cei cu un venit mai scăzut. Tinerii sub 30 de ani și gulerele gri tind să fie mai îngrijorați decât restul populației de creșterea prețurilor. Corupția reprezintă principala sursă de îngrijorare mai ales pentru: bărbați, cei cu educație superioară, gulere albe, locuitorii din București. Tind să indice starea sistemului de educație mai ales: persoanele cu educație superioară, cu vârsta sub 45 de ani, gulere albe, locuitorii din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat. Războiul din Ucraina reprezintă cea mai importantă problemă mai ales pentru: persoanele mai în vârstă, cei inactivi pasivi, locuitorii din regiunea Sud Est, cei care nu utilizează rețelele sociale.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

antisemitismul

Antisemitismul a explodat

MAKE English Version • (Episodul 1) Evreii din Europa se simt mai duşmăniţi de la momentul atacului Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, o...

Din ediția tipărită