Web Analytics
scris luni, 09.10.2023

Sondaj de opinie INSCOP Research, la comanda News.ro 2013-2023: Evoluția percepției publice după 10 ani

50% dintre români sunt de părere că statul are datoria să îi ajute în orice situație și peste jumătate cred că Guvernul trebuie să crească salariile chiar și dacă economia scade (în creștere cu 20% față de acum 10 ani).  Acestea sunt două dintre concluziile principale ale sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro.

Sondaj de opinie INSCOP Research, la comanda News.ro   2013-2023:  Evoluția percepției publice după 10 ani

Loc de muncă stabil, dar prost plătit vs. loc de muncă instabil, dar bine plătit
51.8% dintre respondenți spun că preferă un loc de muncă instabil, dar bine plătit (față de 52% în februarie 2013), în timp ce 48.2% preferă un loc de muncă stabil, dar prost plătit (față de 48% în februarie 2013).
Analiza socio-demografică: Declară că preferă un loc de muncă instabil, dar bine plătit mai ales: bărbații, tinerii sub 30 de ani, cei inactivi potențial activi, locuitorii din București sau din urbanul mare, angajații la privat. Femeile, persoanele peste 45 de ani, locuitorii din rural, angajații la stat preferă într-o proporție mai mare decât restul populației că preferă un loc de muncă stabil, dar prost plătit.

Statul are datoria să ajute cetățenii în orice situație
50% dintre români sunt de părere că ”statul are datoria să îi ajute în orice situație” (față de 42% în februarie 2013). La polul opus, 50%  consideră că ”statul nu trebuie să îi ajute decât atunci când au nevoie” (față de 58% în februarie 2013).
Analiza socio-demografică: Sunt de părere că ”statul are datoria să îi ajute în orice situație” mai ales: tinerii, persoanele cu un nivel de educație redus, cei inactivi potențial activi, gulerele gri, cei cu un venit mai redus, locuitorii din urban.  Persoanele peste 45 de ani, cei cu studii superioare, gulerele albe, locuitorii din București, angajații la stat cred într-o proporție mai mare decât celelalte categorii de populație că ”statul nu trebuie să îi ajute decât atunci când au nevoie”.

Ajutorul statului vs. ajutorul propriu în situații de criză
81.7% dintre români sunt de acord cu afirmația ”În situații de criză trebuie mai întâi să mă ajut singur și abia apoi să cer sprijinul statului” (față de 72% în februarie 2013). 18.3% își exprimă acordul cu afirmația ”În situații de criză trebuie mai întâi să cer sprijinul statului și abia apoi să mă ajut singur” (față de 29% în februarie 2013).
Analiza socio-demografică: Sunt de acord cu afirmația ”În situații de criză trebuie mai întâi sa mă ajut singur și abia apoi să cer sprijinul statului” mai ales: persoanele cu un nivel de educație mai ridicat, locuitorii din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat, angajații la privat. Tinerii sub 30 de ani, persoanele cu un nivel de educație redus, cei cu un venit mai redus, locuitorii din urbanul mic își exprimă într-o proporție mai mare decât restul populației acordul cu afirmația ”În situații de criză trebuie mai întâi să cer sprijinul statului și abia apoi să mă ajut singur”.

Creșterea salariilor când economia scade
55.3% dintre români sunt de părere că ”Guvernul trebuie să crească salariile chiar și dacă economia scade” (față de 36% în februarie 2013), iar 44.7% că ”guvernul nu trebuie să crească salariile atunci când economia scade” (față de 64% în februarie 2013).
Analiza socio-demografică: Femeile, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu un nivel de educație redus, cei inactivi potențial activi, gulerele albastre sau gri, locuitorii din rural, cei cu un venit mai redus, angajații la stat sunt de părere că ”guvernul trebuie să crească salariile chiar și dacă economia scade” într-o măsură mai mare decât restul populației. Consideră că ”guvernul nu trebuie să crească salariile atunci când economia scade” mai ales: bărbații, persoanele peste 60 de ani, cei cu studii superioare, gulerele albe, locuitorii din București, cei cu un venit mai ridicat.

Venituri suplimentare, consum, economii
Dacă ar avea niște bani în plus, 23.7% dintre participanții la sondaj spun că ar prefera să achiziționeze bunuri de consum pentru a-și ușura viața (față de 37% în februarie 2013), iar 76.3% că ar prefera să facă economii pentru vremuri mai grele (față de 63% în februarie 2013).
Analiza socio-demografică: Tinerii sub 30 de ani și persoanele cu un venit mai redus spun că ar prefera să achiziționeze bunuri de consum pentru a-și ușura viața într-o proporție mai ridicată decât media. Declară că ar prefera să facă economii pentru vremuri mai grele mai ales locuitorii din urbanul mare și angajații la stat.

Produse românești vs. produse străine
67% dintre respondenți spun că preferă să cumpere produse românești chiar dacă sunt mai scumpe, în timp ce 33% preferă să cumpere produsele cu prețul cel mai bun, indiferent dacă sunt românești sau străine.
Analiza socio-demografică: Spun că preferă să cumpere produse românești chiar dacă sunt mai scumpe mai ales: persoanele peste 45 de ani, cei cu educație primară, cei inactivi pasivi, locuitorii din urbanul mic sau din rural. Tinerii sub 30 de ani, locuitorii din București sau din urbanul mare, angajații la privat declară într-o proporție mai mare decât restul populației că preferă să cumpere produsele cu prețul cel mai bun, indiferent dacă sunt românești sau străine.

Citește și:

Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie 2023. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49  %, la un grad de încredere de 95%.

Remus Ștefureac – director INSCOP Research:  ”INSCOP Research a testat o serie de valori și reprezentări sociale ale populației aplicând aceleași întrebări în septembrie 2013 în cadrul Barometrului ”Adevărul despre România”, respectiv în septembrie 2023 în cadrul sondajului realizat în parteneriat cu News.ro. Rezultatele arată că acestea au cunoscut evoluții diferite în ultimii 10 ani. Opțiunile alternative pentru un loc de muncă stabil, dar prost plătit, respectiv pentru un loc de muncă instabil, dar bine plătit au rămas perfect stabile în ultimii 10 ani. Pe de altă parte, pe fondul unei perioade marcate dificultăți sociale și economice acute, constatăm o creștere în prezent, comparativ cu situația din urmă cu 10 ani, a ponderii românilor care cred că statul are datoria să îi ajute în orice situație. Cu toate acestea, ponderea celor care cred că într-o situație de criză trebuie mai întâi să se ajute singuri și abia apoi să ceară ajutorul statului ca crescut, sugerând o consolidare a rezilienței individuale. Cea mai mare diferență față de situația de acum 10 ani se înregistrează în cazul așteptaților privind creșterea salariilor, chiar și când economia scade în sensul în care un procent semnificativ mai mare decât în 2013 declară acum că Guvernul trebuie să crească salariile chiar și când economia scade. Explicația poate fi legată de persistența problemelor economice, a inflației care pune o presiune tot mai puternică pe situația financiară a populației. De asemenea, se înregistrează o creștere importantă în 2023 față de 2013 a ponderii celor care preferă să economisească dacă ar avea niște venituri suplimentare. În fine, în mod paradoxal într-o situație de criză economică și socială, două treimi dintre români declară că preferă să cumpere produse românești chiar dacă acestea ar fi mai scumpe decât cele străine. Răspunsurile indică o posibilă formă de patriotism economic, precum și percepția larg răspândită potrivit căreia produsele românești, în special cele alimentare, au o calitate mai bună decât cele importate.”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...