Web Analytics

Sondaj: Ce așteptări au românii în anul 2024

de | 4.01.2024 23:49 | Actualitate, Home

Aproape o treime dintre români cred că anul 2024 va fi mai bun pentru România decât anul 2023. Aproape un sfert (23%) sunt de părere că va fi la fel ca și acest an, iar 43% sunt pesimiști și cred că va fi mai rău, arată datele unui sondaj IRES publicat de Euractiv România Mai optimiști sunt respondenții cu nivel redus de educație, dar și tinerii, vârstnicii sau respondenții din mediul rural. Pesimiștii în schimb se regăsesc în rândul persoanelor active, cu vârste între 36 și 65 de ani și a celor care locuiesc în regiunea Moldova. Din perspectiva politicii și a guvernării, așteptările românilor sunt împărțite: în timp ce o treime speră că anul viitor va fi mai bun, o altă treime crede că anul viitor va fi la fel cu acesta, iar 3 din 10 români cred că va fi mai rău. Mai optimiste sunt femeile și vârstnicii.

Citește și: Șofer cercetat pentru delapidare. Și-a luat motorină din banii firmei


Întrebați ce ar dori să se schimbe în anul 2023, în România, din punct de vedere politic, românii își doresc, în primul rând, schimbări fundamentale, sistemice (ex. doresc să se schimbe în totalitate clasa politică/ politicienii, Guvernul/ guvernanții/ actuala conducere, președintele, Parlamentul ori parlamentarii). Aproape trei sferturi dintre cei chestionați spun că sunt la curent cu faptul că în anul 2024 vor avea loc patru runde de alegeri. Bărbații și respondenții peste 51 de ani, dar și cei cu studii superioare și peste sunt mai informați decât media, în timp ce femeile, tinerii și cei cu educație scăzută sunt mai puțin informați în acest sens.
Peste jumătate dintre cei intervievați (53%) cred că războiul din Ucraina nu se va sfârși în anul 2024, în timp ce patru din zece români sunt optimiști și cred în finalizarea conflictului din apropierea granițelor României. Vârstnicii și respondenții cu educație scăzută sunt mai încrezători decât media în sfârșitul războiului din Ucraina, în 2024.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *