Web Analytics

Somn uşor, domnilor Dan Manu, Cristian Soare şi Cornel Ionică!

de | 24.11.2016 18:51 | Actualitate

S-a închis cinematograful „Sebastian Papaiani”. S-a închis ultimul cinematograf de stat din Pitești și n-am văzut pe niciunul dintre cei trei „mari” ai județului – și mă refer aici la domnii Dan Manu, Cristian Soare și Cornel Ionică – să aibă vreo reacție, fie și la nivel declarativ, față de acest eveniment negativ. Cinematograful „Sebastian Papaiani”, și mă refer aici și la clădirea ce îl adăpostea, era o parte a istoriei ultimelor decenii a Piteștiului. Însă nimeni nu a făcut nimic să împiedice închiderea sa. Autoritățile dorm cu bună știință. Iar faptul că din martie 2013 a primit numele marelui actor a fost mai mult o tentativă a fostului primar Pendiuc de a închide gura lui Sebastian Papaiani în ceea ce privește retrocedările pe care le merita, dar care nu i s-au mai acordat în timpul vieții.
Ce să ne mai mire lipsa de reacție a autorităților locale și județene vizavi de închiderea unui cinematograf, când lipsa de interes față de cultură și artă – cu excepția finanțării de la buget a instituțiilor de profil – este la ea acasă în Argeș. A, și apropo de finanțarea instituțiilor de cultură, aș avea o rugăminte la domnul Dan Manu: nu mai puneți pe toate instituțiile plăcuțe cu „Instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș”. E penibil și n-am văzut asta în alt oraș, nici din țară și nici de peste hotare. Când finanțezi cultura, nu te împăunezi cu asta. O faci pentru că simți ceva.
La lansarea ultimei cărți a maestrului Marin Ioniță, omul de afaceri Gheorghe Badea spunea foarte bine că „un popor, dacă are cultură, are forță, are vitalitate”. Argeșul și Piteștiul au doar un simulacru de cultură, și asta se vede în lipsa de forță și de vitalitate. Clădirile de patrimoniu – și câte zeci de bijuterii arhitectonice aveam! – din Pitești și din Argeș au ajuns într-o stare avansată de degradare. Singura instituție de cultură din județ ce merge cu toate pânzele sus și la turație maximă este Filarmonica Pitești, și asta datorită eforturilor și pasiunii uriașe ale lui Jean Dumitrașcu.
I-aș întreba pe domnii Ionică, Soare și Manu când au fost ultima dată la un concert și când au intrat ultima dată într-o sală de teatru (și să nu îmi spună că la lansarea candidaților din partid). Pentru că exemplul privind întoarcerea la cultură trebuie să vină și de la autorități. Pentru că într-o lume în care valorile autentice sunt din ce în ce mai puține și superficialitatea și animozitățile sunt din ce în ce mai mari printre români, cultura poate fi cu siguranță o supapă, o gură mare de oxigen.
Am fost recent în Germania în Landshut, un orășel cu o populație pe jumătate față de cea a Piteștiului. Și într-o seară am văzut sute de oameni stând la coadă. Nu, nu se dădeau pomeni electorale sau cine știe ce mărunțișuri gratis. Oamenii aceia stăteau cuminți la coadă, așteptând să intre la un concert susținut de o formație locală în sala Primăriei. Un model de urmat, nu?  Deocamdată, mai-marii Piteștiului și ai Argeșului au un soi de stare de somnolență vizavi de revitalizarea culturii și artei de la noi. Nici nu știu ce să le spun: „Somn ușor” sau „Trezirea”?
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii