Web Analytics

Soluţii de tratare a deşeurilor pentru evitarea la depozitare şi atingerea ţintelor asumate aplicate în Argeş

de | 26.09.2019 13:22 | Economie

România și-a asumat, prin transpunerea în legislația națională (L. 31/2019), să aplice și să implementeze legislația europeană privind pachetul de economie circulară pentru gestionarea deșeurilor. De asemenea, România și-a asumat atingerea țintelor privind reutilizarea, reciclarea și valorificarea energetică, în vederea reducerii cantităţilor eliminate prin depozitare.

„Principala preocupare a CJ Argeş şi a UAT-urilor membre în ADI SERVSAL este să dezvolte infrastructura de tratare mecanică şi biologică și să evite penalităţile aplicate de AFM prin reducerea cantităţilor depozitate“ spune Gabriel Moiceanu, director executiv ADI SERVSAL Argeș.
În prezent, în județul Argeș, deșeurile municipale sunt gestionate prin stațiile de tratare Curtea de Argeș, Câmpulung, Costești și Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Pitești-Albota. Acestea nu au însă capacitatea de tratare mecanico-biologică pentru deșeurie colectate în amestec.
Legislația prevede:
– Atingerea unor obiective de deviere de la depozitare, respectiv 42% în 2019 și 50% în 2020
– Dezvotarea infrastructurii de sortare mecanică pentru toate cantitățile de deșeuri, nu doar pentru fracția reciclabilă, precum și stabilizarea acestora înainte de depozitare.
„În acest sens, Consiliul Județean Argeș a aprobat investiţii de peste 3,5 milioane de euro pentru completarea şi dezvoltarea infrastructurii actuale. Parte din aceste investiţii au fost realizate de operatorii care gestionează infrastructura de sortare şi tratare la Câmpulung şi Curtea de Argeş, dar au fost atraşi şi parteneri din industria valorificării energetice, pentru investiţiile de la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Piteşti-Albota“ mai spune Gabriel Moiceanu.
Rămân ca priorităţi pentru organizarea şi gestionarea sistemului:
– Sortarea la beneficiar şi depozitarea în saci (gospodării individuale) sau containere dedicate (blocuri)
– Colectarea separată a fluxurilor reciclabile de către operatorii de salubritate
– Devierea deșeurilor biodegradabile în compostoare individuale. În zona urbană – colectare separată și tratare în platforme industriale de la Câmpulung, Curtea de Argeş, Costeşti şi Piteşti.
– Tratarea/sortarea deșeurilor reziduale – pregătirea pentru valorificare energetică și tratarea biologică (în brazdă) pentru fracția umedă din deșeurile reziduale.

Aplicarea cu succes a acestor strategii la nivelul județului Argeș presupune asumarea și respectarea unor obligații de către toți actorii implicați în sistem: unități administrativ teritoriale (primării), beneficiari ai serviciului de salubritate (cetățeni, instituții publice și agenți economici) și operatorii desemnați să efectueze serviciul (colectare și transport).
Obligații UAT-uri:
– Să acopere 100% aria administrativă cu servicii de colectare
– Să acopere costurile aferente serviciului de salubrizare prin taxe/tarife speciale conform Legii 101/2006, respectiv subvenții, conform articolelor 25 și 26 din Legea 101 a Salubrității.
– Să aprobe și să implementeze Planurile Locale de Gestionare a Deșeurilor pentru atingerea țintelor de reciclare și deviere de la depozitare.
Obligații beneficiari:
– Să selecteze deșeurile generate și să le depună separat
– Să achite contravaloarea serviciului de salubritate
– Să devieze deșeurile biodegradabile în compostoarele individuale din gospodăriile proprii
Obligații operator salubritate:
– Să respecte graficele de colectare și să preia separat deșeurile pe fiecare flux de la beneficiar
– Să atingă indicatorii prevăzuți în contract
– Să nu ridice deșeurile depozitate în amestec, acolo unde planul local prevede acest lucru
– Să asigure recipienți de colactere separată în zona blocurilor, pubele și saci pentru gospodăriile individuale
Operatorii staţiilor de sortare au obligaţia să asigure un grad de sortare de peste 75% din deşeurile primite şi să gestioneze datele privind trasabilitatea şi raportarea corectă, precum transparenţa acestor date.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii