Web Analytics
scris sâmbătă, 25.02.2023

Șoferii care vor refuza testarea pentru alcool sau droguri vor rămâne fără permis de conducere

Prin recentele modificări aduse Codului Rutier, permisul de conducere va putea fi retras de poliția rutieră în cazurile în care șoferul refuză testarea privind alcoolemia prezența substanțelor psihoactive în organism.

Șoferii care vor refuza testarea pentru alcool sau droguri vor rămâne fără permis de conducere

Citește și: Curtea de Conturi: Salariile personalului medical s-au triplat, faţă de 2014

Prin Hotărârea nr. 130/2023 s-a modificat și completat Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.  Astfel, din 17 februarie 2023 toți deținătorii de permis de conducere trebuie să cunoască noile reglementări. O modificare semnificativă adusă reglementărilor rutiere este cea privitoare la retragerea carnetului auto în situația în care polițistul rutier are probe sau indicii temeinice care indică faptul că un șofer a consumat alcool sau substanțe psihoactive, însă acesta refuză testarea în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive. Polițistul poate dispune de acum retragerea permisului auto „până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore. (art. 22 ^1, alin. (1) din Regulament). În acest caz, titularul permisului auto va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, însă fără drept de circulație.

Citește și: Unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume a fost prins în Bucureşti

Noile reglementări vizează, mai mult, și definirea acțiunii de retragere a permisului de conducere care, potrivit art. 2, pct. 6. din Regulament, este o măsură de reținere a carnetului de șofer, precum și interzicerea dreptului de a conduce nu doar autovehicule, ci și tractoare sau tramvaie, dispusă de poliția rutieră. Titularului permisului i se va înmâna de către polițistul rutier dispoziția de retragere. Aceasta va cuprinde atât data, ora și locul unde a fost încheiată, cât și datele polițistului rutier. În ceea ce privește posesorul carnetului de conducere, acesta își va oferi datele personale (nume, prenume, cod numeric personal, domiciliu/reședință, număr și serie a cărții de identitate). În acest act se vor însemna, totodată, perioada retragerii și motivul dispoziției.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită