Slujbă arhierească, la 500 de ani de la moartea lui Neagoe Basarab

de | 30.09.2021 13:16 | Actualitate, Cultura, Home

Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș și-a sărbătorit, weekend-ul trecut, cel de-al doilea hram, închinat Sfântului Neagoe Vodă Basarab, cel care a condus Țara Românească între anii 1512-1517. Momentul a fost unul deosebit, deoarece anul acesta s-au împlinit 500 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui domnitor.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de către ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, pe esplanada din fața Catedralei Arhiepiscopale. Cu această ocazie, foarte mulți credincioși, veniți din diferite zone ale țării, au avut bucuria să participe la slujbă, mai ales că vremea a fost foarte frumoasă.

Citește și 15 Septembrie 1521. A încetat din viață Neagoe Basarab, ctitorul complexului monahal şi al bisericii monument din Curtea de Argeş (1517)

În anul 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat trecerea lui Neagoe Basarab în rândul sfinților, proclamarea locală a canonizării fiind făcută în data de 26 septembrie 2009, la Curtea de Argeș, în prezența Preafericitului Părinte Daniel. Cu această ocazie, ctitoria din cetatea Basarabilor a primit cel de-al doilea hram, închinat Sfântului Neagoe Vodă Basarab.
Săptămâna care a trecut a fost un eveniment deosebit pentru chiriarhul eparhiei, fiindcă s-au împlinit 12 ani de la ridicarea Episcopiei Argeșului și Muscelului la treapta de Arhiepiscopie și a ierarhului locului la treapta de arhiepiscop.

Citește și Cine a fost Ana, nevasta Meşterului Manole, şi ce legătură a avut cu Neagoe Basarab

Distribuie!

Articol scris de Alina Crangeanu

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

UE – ajutor umanitar mondial: 1,5 miliarde EUR pentru anul 2022
UE – ajutor umanitar mondial: 1,5 miliarde EUR pentru anul 2022

Comisia Europeană a adoptat bugetul său anual inițial pentru ajutor umanitar de 1,5 miliarde EUR pentru anul 2022. Citește și: Încurcate sunt căile popii de la Crucişoara! Avem plângerea făcută la Arhiepiscopie / Popa Hari a mutat morţii din cavou fără ştirea rudelor...

Se reduce prețul la energie și la gaze
Se reduce prețul la energie și la gaze

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va lua o serie de măsuri pentru facturi prin OUG. El a declarat că la consumatori se va percepe un preț de 0,68 bani/kw oră la factura de curent electric. "Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul...

Fiesta latino-americană la Filarmonica Pitești
Fiesta latino-americană la Filarmonica Pitești

Filarmonica Piteşti organizează joi, 20 ianuarie, de la ora 19:00, în Sala ”Simfonia” a Centrului Multifuncţional, un nou concert simfonic. La pupitrul dirijoral se va afla, în premieră, dirijorul argentinian Ramiro Arista. În program: Arturo Márquez – ”Danzón No. 2”,...