În Duminica Sfântului Apostol Toma, foarte mulți credincioși din Argeș au ajuns la Mănăstirea Glavacioc, ctitorie a domnitorului Vlad al IV-lea Călugărul. Aceștia au participat la Sfânta Liturghie, care a fost oficiată de ÎPS Calinic Argeșeanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul rostit, chiriarhul a vorbit despre Sfântul Apostol Toma care, după ce l-a văzut pe Iisus înviat, a reușit să-și vindece îndoiala și să devină un mărturisitor puternic atât al Învierii lui Hristos, cât şi al dumnezeirii Sale.
Prezența ierarhului argeșean la Mănăstirea Glavacioc, după cinstirea praznicului ,,Izvorul Tămăduirii” nu a fost deloc întâmplătoare. Este cunoscut faptul că sfântul lăcaș are în apropiere un izvor care curge de sub altarul bisericii. Domnitorul Vlad al IV-lea Călugărul, ctitorul principal, suferea de o boală de stomac, dar bând apă de la izvor, s-a vindecat de neputinţa lui. Ca recunoştinţă, Glavaciocul a fost folosit ca reşedinţă domnească, unde ctitorul a și fost înmormântat în septembrie 1495.
Prima atestare documentară a Mănăstirii Glavacioc este din anul 1441, din vremea domnitorului muntean Vlad Dracul. Invazia otomană din anul 1462 a distrus-o, astfel că nepotul lui Mircea cel Bătrân, Vlad al IV-lea Călugărul, a rectitorit mănăstirea distrusă, ridicând o biserică de zid şi înzestrând-o cu moşii.
Pe lângă hramul principal închinat praznicului Bunei Vestiri, în anul 2017, cu ocazia cinstirii domnitorului sfânt Ștefan cel Mare, chiriahul Eparhiei Argeșului și Muscelului a hotărât să pună mănăstirii al doilea hram în cinstea marelui voievod moldovean.
Citește și Mesajul de condoleanțe al arhiepiscopului Calinic Argeșeanul la moartea preotului Ilie Geangavelea
Citește și ÎPS Calinic, ierarhul Argeșului și Muscelului, a slujit la Mănăstirea Ionești
0 Comentarii