Web Analytics

Situația pestei porcine în Argeș. Cazuri active în mai multe comune

de | 19.03.2021 13:28 | Actualitate

Sunt active 6 focare în gospodării din mai multe comune și un focar într-o fermă

Direcția Sanitară Veterinară Argeș (DSVSA) a actualizat recent situația evoluției pestei porcine africane pe teritoriul județului Argeș, la porcii domestici și la mistreți.  Astfel, este activ un focar de pestă porcină africană la porcii domestici dintr-o exploatație nonprofesională din Bărbătești, comuna Cocu. Acesta este activ din anul 2020. Mai sunt „6 focare active de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații nonprofesionale (localitatea Lintești, comuna Cotmeana, localitatea Ioanicești, comuna Poienarii de Argeș, localitatea Mățău, comuna Mioarele, localitatea Muscel, comuna Boteni, localitatea Răchițele de Sus, comuna Cocu, localitatea Glodu, comuna Călinești) –  din anul 2021”, se precizează într-un comunicat de presă de pe site-ul instituției.

Citește și Se oprește apa într-o comună din Argeș

La porcii mistreți, în categoria cazurilor active se numără un caz de pestă porcină africană la porcii mistreți din Complexul de Vânătoare „Mistrețul” Sălătrucu. De asemenea, mai sunt „17 cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți din fondurile de vânătoare: F.V. 25 Grădiștea, F.V. 24 Mâzgana, F.V. 18 Râul Târgului, F.V. 29 Trivale, F.V. 2 Șuici, F.V. 7 Curtea de Argeș, F.V. 26 Rădești, F.V. 46 Mozacu – Complex, F.V. 42 Vlăscuța, F.V. 27 Micești, F.V. 10 Mălureni, F.V. 35 Râncăciov, F.V. 44 Furduești, F.V. 13 Corbi, F.V. 28 Dârmănești, V. 19 Câmpulung, F.V. 36 Cârcinov, care, în prezent, sunt active”, se mai arată în comunicat.

La categoria focare stinse la porci domestici, intră 36 focare de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații nonprofesionale, 5 focare de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații comerciale din localitățile Slobozia și Costești, Domnești și 3 focare de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații comerciale de Tip A din localitățile Dâmbovicioara și Podișoru, Rucăr. Acestea au fost stinse.

Vă reamintim că, pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Având în vedere evoluția focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul Romaniei, Direcţia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș  este în stare de alertă maximă.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii