Web Analytics
scris joi, 24.03.2016

Singurul curs de caligrafie din ţară se face la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu”

„Dacă nu ar exista, școlile de caligrafie ar trebui inventate și poate că într-o zi ele vor deveni o bună afacere pentru cei care au o mână sigură dar nu și o slujbă la fel. Dar aceste școli există, totul e să le căutați pe Internet”. (Umberto Eco)
Cursul de caligrafie al Bibliotecii Judeţene este parte a proiectului „Meşteşuguri uitate”, iniţiat de Lucreţia Picui (foto) şi Gabriela Tomescu.
Am avut ocazia să mă bucur personal de informaţiile dăruite de aceste două inimoase doamne, care mi-au comprimat la doar câteva ore vastul curs de caligrafie ce cuprinde o istorie a suporturilor pentru scriere (de la papirus până la hârtie), a instrumentelor de scris, a alfabetului, a cărţii, a tiparului, precum şi tehnici de învăţare a diverselor stiluri de scriere.
Iniţiatoarele cursului au ţinut să sublinieze imensul privilegiu avut de cursanți de a beneficia de materiale tipografice şi manuscrise din Evul Mediu, realizate atât cu caractere latine, cât şi cu caractere slave, materiale deținute de secţia Colecţii Speciale a Bibliotecii Judeţene.
Pe la 1600, când în Europa scrisul era extrem de stilizat şi ornamentat, la noi şcolile de caligrafie abia se năşteau, scrisul fiind mai puţin stilizat şi mai sărac în ornamente. Primele şcoli de caligrafie din România s-au înfiinţat în Bucovina, între anii 1500 şi 1600. În anul 1630 se trece la scrierea cuvintelor în limba română, dar tot cu caractere slave, pentru ca poporul să aibă acces mai ușor la mesajul Liturghiei şi la actele din cancelariile domneşti. După anul 1600, şcolile de caligrafie româneşti au început să trimită ucenici la şcolile tipografice din occident, cum ar fi cele din Amsterdam şi Veneţia. Aşa a fost adus tiparul şi la noi, ornamentele caligrafice fiind însă în continuare sărăcăcioase.
Doamna Picui precizează şi faptul că arta caligrafică este o artă care a născut meserii precum grafologia și adaugă cu tristeţe că, din cauza recompensei materiale foarte mici, această meserie este pe cale de dispariţie.
Cei ce doresc să se iniţieze în această frumoasă artă, pot merge la cursul de caligrafie ce se desfăşoară în fiecare marţi, de la ora 16:30 la ora 18:00, în sala Colecţii Speciale a Bibliotecii judeţene Dinicu Golescu. E.P.

Singurul curs de caligrafie din ţară se face la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu”

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...