Web Analytics
scris marți, 05.11.2024

Singapore – cea mai pregătită ţară pentru adoptarea AI

Singapore – cea mai pregătită ţară pentru adoptarea AI

English Version

Inteligenţa artificială (AI) urmează să transforme dramatic economia globală, revoluţionând totul, de la pieţele muncii până la infrastructura digitală şi lanţurile de aprovizionare, conform unei analize visualcapitalist.com. Foto: Cele mai pregătite ţări pentru adoptarea AI.

Aceasta aduce în atenţie un indice măsurat de Fondul Monetar Internaţional (FMI), care arată că aproape 40% din ocuparea forţei de muncă la nivel mondial este expusă AI, anumite industrii fiind mai expuse automatizării bazate pe AI decât altele.

Indicele de pregătire privind adoptarea AI, măsurat de FMI pentru anul 2023, acoperă un total de 174 de ţări şi se bazează pe date de la opt instituţii, inclusiv Organizaţia Internaţională a Muncii, Banca Mondială, Forumul Economic Mondial etc.

Conform scorurilor incluse în indicele FMI, Singapore ocupă primul loc, fiind cea mai pregătită ţară pentru adoptarea fără probleme a AI. Ţara, care are un scor de 0,80, a investit sute de milioane de dolari în stimularea capacităţilor AI şi în sprijinirea strategiilor naţionale de profil. Lucrătorii din Singapore sunt, de asemenea, cei mai rapizi din lume în adoptarea capacităţilor AI, potrivit LinkedIn.

Guvernul din Singapore a dezvoltat chiar şi o suită de instrumente AI de uz general pentru funcţionarii din serviciile publice, care aderă la standarde stricte de securitate, potrivit sursei citate.

După Singapore, în clasament figurează Danemarca (scor 0,78), SUA (0,77), Ţările de Jos (0,77), Estonia (0,76), Finlanda (0,76), Elveţia (0,76), Noua Zeelandă (0,75), Germania (0,75), Suedia (0,75). Locurile 11-20 arată astfel: Luxemburg (0,74), Japonia (0,73), Marea Britanie (0,73), Australia (0,73), Coreea de Sud (0,73), Israel (0,73), Austria (0,72), Canada (0,71), Norvegia (0,71), Hong Kong (0,70). România se află pe locul 41, cu un scor 0,58, de care mai beneficiază Grecia, Croaţia, Bulgaria şi Arabia Saudită.

Separat, un raport McKinsey face referire la nouă „lideri digitali”, şi anume: Danemarca, Estonia, Finlanda, Ţările de Jos, Suedia, Luxemburg, Norvegia, Irlanda şi Belgia, ca fiind bine pregătiţi pentru adoptarea AI datorită infrastructurii digitale avansate, a forţei de muncă calificate, a mediilor politice care susţin această tranziţie şi a nivelurilor ridicate de adoptare a AI corporative.

Citește și:

Câteva dintre aceste ţări europene s-au numărat, de asemenea, printre primii adoptatori ai strategiilor naţionale de inteligenţă artificială din lume, cum este strategia AI din 2017 a Finlandei, care vizează creşterea competitivităţii afacerilor şi eficienţa datelor, respectiv „Abordarea naţională pentru inteligenţă artificială” din 2018 a Suediei, care se concentrează pe educaţie, cercetare şi dezvoltare a infrastructurii.

Indicele de pregătire pentru adoptarea AI măsurat de FMI este media a patru parametri cheie: infrastructură digitală; capital uman; inovaţie tehnologică; cadre legale, care, la rândul lor, includ un set de subindicatori.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Nici PSD Argeş nu mai este ce a fost

PSD a câștigat matematic alegerile în Argeș, însă e departe de gloria și procentele de altădată. Realitatea scorului din teren e mascată într-un...

Din ediția tipărită

Elena Lasconi

De ce a votat Lasconi pe Mihai Bravu

Câmpulung, dragostea mea, nu a mai fost locul în care Elena Lasconi să voteze! De data aceasta, ținând cont de miza scrutinului, primărița de Muscel...